Jiří z Milevska
Moderátor: elizabeth
-
Simplex
- Vévoda
- Has thanked: 51 times
- Been thanked: 151 times
Re: Jiří z Milevska
---Proč vlastně Jiří založil klášter zrovna v Milevsku, když v okolí patrně před tím nic nevlastnil? Proč ho nezaložil na Toužimsku, které prokazatelně vlastnil i když ani rozsah jeho zdejší držby není úplně jasný. Možná už tehdy plánovali Hroznatovci založení kláštera na Tepelsku a Jiří musel hledat jiné místo. Založení Teplé je sice běžně interpretováno, jako náhrada za nedodrženou účast na kruciátě, ale má to svá úskalí a časově to moc nevychází. Už nevím, který historik to napsal, musel bych to dohledat, ale vyjádřil se v tom smyslu, že podle P. Kubína byl každý klášter náhradou za neúčast na křížové výpravě. Což mi připadá celkem trefné.
---Nevíme, nakolik bylo založení konventu v určitém místě soukromým rozhodnutím, které bylo třeba doplněno formálním souhlasem vládce či spíše výsledkem skutečné dohody s panovníkem a důsledkem „státního“ zajmu. Archeologické výzkumy odhalily, že v prostoru kláštera a přinejmenším i částečně pod konventním chrámem bylo postupně vybudováno několik po sobě jdoucích sakrálních staveb, z nichž ta největší a poslední nemusela být ani dokončena. Z toho se usuzuje, že Milevsko bylo nejen důležitou křižovatkou cest, ale možná i důležitým správním a christianizačním centrem, ačkoli hradiště zatím objeveno nebylo. A je tedy možné, že lokalitu a snad i něco navíc poskytl k založení kláštera panovník a Jiří to dokončil.
Zelenková Pavla: Premonstrátský klášter a kostel sv. Jiljí v Milevsku, NLN 2018
---Nevíme, nakolik bylo založení konventu v určitém místě soukromým rozhodnutím, které bylo třeba doplněno formálním souhlasem vládce či spíše výsledkem skutečné dohody s panovníkem a důsledkem „státního“ zajmu. Archeologické výzkumy odhalily, že v prostoru kláštera a přinejmenším i částečně pod konventním chrámem bylo postupně vybudováno několik po sobě jdoucích sakrálních staveb, z nichž ta největší a poslední nemusela být ani dokončena. Z toho se usuzuje, že Milevsko bylo nejen důležitou křižovatkou cest, ale možná i důležitým správním a christianizačním centrem, ačkoli hradiště zatím objeveno nebylo. A je tedy možné, že lokalitu a snad i něco navíc poskytl k založení kláštera panovník a Jiří to dokončil.
Zelenková Pavla: Premonstrátský klášter a kostel sv. Jiljí v Milevsku, NLN 2018
- Ježek
- Král
- Has thanked: 387 times
- Been thanked: 120 times
Část asi ano, ale určitě ne všechny (Vilém z Pulína to má prokazatelně za plenění kostelů v Rakousku). Myslím, nějaké porovnání kruciát a doby založení klášterů by moc nevycházelo. Stále si myslím, že důvodem nemuselo být nějaké protiplnění, ale i upřímná zbožnost, spojená s touhou po sobě zanechat něco trvalého - zvlášť v případě bezdětnosti (Vizovice, Zábrdovice).Simplex píše: 11 bře 2024 21:01Už nevím, který historik to napsal, musel bych to dohledat, ale vyjádřil se v tom smyslu, že podle P. Kubína byl každý klášter náhradou za neúčast na křížové výpravě. Což mi připadá celkem trefné.
To je dobrá připomínka. Souhra je vidět na příkladu Vilémova, kde se v tom angažuje kníže, ale ochranu drží Kounici.Simplex píše: 11 bře 2024 21:01---Nevíme, nakolik bylo založení konventu v určitém místě soukromým rozhodnutím, které bylo třeba doplněno formálním souhlasem vládce či spíše výsledkem skutečné dohody s panovníkem a důsledkem „státního“ zajmu.
Státní zájem také - panovníkovi se hodilo zvelebování země, výstavba měst, hradů i klášterů, byť mu nepatřily.[/quote]
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
-
Simplex
- Vévoda
---U žádného konventu nemáme prokázáno, že by byl vznikl vyloženě v důsledku nesplněného slibu účasti na kruciátě. Ono to není překvapivé, protože k nám chapadla papežství ve 12. s. nesahala a zdejší církev byla v úpně jiné situaci a na kolik to dokázala jinde netuším.
---Vilém z Pulína je fakt specifický případ a podle mě to především ukazuje na jeho unikátní postavení "na doře" Konráda Oty. Jak v oblasti majetkové, tak pravděpodobně i mocenské.
---Jinak o tom, že důvodem byla většinově fakt upřímná zbožnost nepochybuju, spíš naopak, podobná motivace určitě fungovala i při zakládání venkovských kostelů. Samozřemě pak spolupůsobily či mohly spolupůsobit i další faktory, avšak tohle se mi jeví zásadní. Na smrtelný posteli a tváří v tvář věčnosti vyměkl nejeden tvrďák-prý i Renaud de Châtillon.
---Jen mě zaráží, jak málo hleděli fundátoři + donátoři na zájmy rodu a nejbližší příbuzné. Ukázkovým příkladem je Hroznata Tepelský, kteý bez ohledu na synovce rod skoro zruinoval. U těch bez mužských potomků či nejbližších mužských příbuzných to bylo jiné a takových mohla být i větěina, ačkoli to nejde zcela prokázat. To mohl být i případ zakladatelů či spoluzakladatelů Vilémova, ať už patřily mezi předky Kouniců či ne.
---Nedoceněným příkladem spolupráce může být Zderaz, který je unikátní v tom, že vznikl doslova na dohled sídla panovníka. Což bylo dáno i záměřním božehrobců, kteří byli zjednodušeně řečeno něco mezi mniškým a rytířským řádem, alespoň tak se mi vždycky jevili.
---Vilém z Pulína je fakt specifický případ a podle mě to především ukazuje na jeho unikátní postavení "na doře" Konráda Oty. Jak v oblasti majetkové, tak pravděpodobně i mocenské.
---Jinak o tom, že důvodem byla většinově fakt upřímná zbožnost nepochybuju, spíš naopak, podobná motivace určitě fungovala i při zakládání venkovských kostelů. Samozřemě pak spolupůsobily či mohly spolupůsobit i další faktory, avšak tohle se mi jeví zásadní. Na smrtelný posteli a tváří v tvář věčnosti vyměkl nejeden tvrďák-prý i Renaud de Châtillon.
---Jen mě zaráží, jak málo hleděli fundátoři + donátoři na zájmy rodu a nejbližší příbuzné. Ukázkovým příkladem je Hroznata Tepelský, kteý bez ohledu na synovce rod skoro zruinoval. U těch bez mužských potomků či nejbližších mužských příbuzných to bylo jiné a takových mohla být i větěina, ačkoli to nejde zcela prokázat. To mohl být i případ zakladatelů či spoluzakladatelů Vilémova, ať už patřily mezi předky Kouniců či ne.
---Nedoceněným příkladem spolupráce může být Zderaz, který je unikátní v tom, že vznikl doslova na dohled sídla panovníka. Což bylo dáno i záměřním božehrobců, kteří byli zjednodušeně řečeno něco mezi mniškým a rytířským řádem, alespoň tak se mi vždycky jevili.
-
Simplex
- Vévoda
---Připadá mi zvláštní, že Jiří z Milevska je na základě jmenného kritéria spojován s kde kým, ale už ne s žateckým kastelánem Jiříkem/Juříkem z počátku 12. s. Podle Kosmy měl kastelán a syn Stanův padnout roku 1116 v bitvě s Uhry na řece Olšavě. Takže by stejně jako maršálek Jiří, který zemřel v průběhu II. křížové výpravy, padl ve službách Vladislavů. Žateckého kastelána by tak s jeho možným vnukem Jiřím z Milevska spojoval vztah k severozápadním Čechám.
---I z toho mála co víme vyplývá, že postavení pana Jiřího v tehdejší společnosti bylo mimořádné a tak trochu to připomíná pozdější postavení Hroznaty Tepelského. Pro něhož byl patrně otcovským přítelem a díky němuž si mohl oblíbit premonstráty. A když vezmu v potaz sousedství statků rodů, svědčení na závěti, tak se nabízí i možnost, že matkou Hroznaty byla jakási nedoložená sestra pana JIřího. Jestliže porovnám nepřímé důkazy, protože jiné nemáme, tak to rozhodně není větší spekulace než spojování jeho matky s Drslavici.
---I z toho mála co víme vyplývá, že postavení pana Jiřího v tehdejší společnosti bylo mimořádné a tak trochu to připomíná pozdější postavení Hroznaty Tepelského. Pro něhož byl patrně otcovským přítelem a díky němuž si mohl oblíbit premonstráty. A když vezmu v potaz sousedství statků rodů, svědčení na závěti, tak se nabízí i možnost, že matkou Hroznaty byla jakási nedoložená sestra pana JIřího. Jestliže porovnám nepřímé důkazy, protože jiné nemáme, tak to rozhodně není větší spekulace než spojování jeho matky s Drslavici.
- Ježek
- Král
Já to řešil Jurík na počátku 12. století - Jurík maršálek Vladislava II. v polovině a Jiří z Milevska (Jiří, syn Jiřího). S Milevským pánem ztotožňuji i netolického kastelána Jiřího (je společně s nějakým Štěpánem), o tom poslední dobou pochybuji.Simplex píše: 30 čer 2024 19:01---Připadá mi zvláštní, že Jiří z Milevska je na základě jmenného kritéria spojován s kde kým, ale už ne s žateckým kastelánem Jiříkem/Juříkem z počátku 12. s. Podle Kosmy měl kastelán a syn Stanův padnout roku 1116 v bitvě s Uhry na řece Olšavě. Takže by stejně jako maršálek Jiří, který zemřel v průběhu II. křížové výpravy, padl ve službách Vladislavů. Žateckého kastelána by tak s jeho možným vnukem Jiřím z Milevska spojoval vztah k severozápadním Čechám.
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
-
Simplex
- Vévoda
Ježku, já vím, že si to psal. To R. Nový se s tím kdysi moc nepáral a taky propojil pár Jiříků, aniž řešil, že žatecký kastelán měl zemřít v bitvě s Uhry (1116) a maršálek na kruciátě (1148). Přesto z nich vyrobil jednu osobu, která se měla v mocenských strukturách pohybovat čtyři desetiletí.
Nový R.: Přemyslovský stát 11. a 12. století, s. 45
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Ježek
- Král
Jasně, to jsou tři osoby, ani nemusí být příbuzní, i když nejspíš jsou.Simplex píše: 09 zář 2024 19:57Ježku, já vím, že si to psal. To R. Nový se s tím kdysi moc nepáral a taky propojil pár Jiříků, aniž řešil, že žatecký kastelán měl zemřít v bitvě s Uhry (1116) a maršálek na kruciátě (1148). Přesto z nich vyrobil jednu osobu, která se měla v mocenských strukturách pohybovat čtyři desetiletí.
jiří++++.jpg
Nový R.: Přemyslovský stát 11. a 12. století, s. 45
- Ježek
- Král
Nekrologium kláštera Ostrov uvádí k 23. prosinci úmrtí Jiřího (Juric comes), což Emler nejspíš správně považuje za Jiřího z Milevska. Plus tam je řada dalších velmožů, tipnul bych, že i Markvartici.
https://www.digitalniknihovna.cz/knav/v ... 1143e3f55c
https://www.digitalniknihovna.cz/knav/v ... 1143e3f55c
-
Simplex
- Vévoda
Jiří z Milevska-matka
V literatuře se běžně uvádí, že zakladatelkou kostela v Červené nad Vltavou byla matka Jiřího z Milevska Zdislava, která měla zemřít roku 1190. Zmíněný rok úmrtí matky pana Jiřího je sice podezřelý, ale není nemožný. Jenže už se nikde nepíše, že informace pochází z nekrologia kláštera ve Schläglu, kam přesídlili milevští mniši prchající před husity. Díky tomu se tvrzení, které je bráno jako fakt, ukazuje v úplně jiném světle. Zvláště když stavba kostela sv. Bartoloměje je dnes kladena krátce za rok 1220, jak uvádí Petr Novodvorský v diplomce z roku 2023.
Raně středověká sakrální architektura Písecka - revize a analýza, s. 23.
https://theses.cz/id/oh0uy8/
Raně středověká sakrální architektura Písecka - revize a analýza, s. 23.
https://theses.cz/id/oh0uy8/
-
Simplex
- Vévoda
Zajímavostí je, že kostel v Červené byl při stavbě orlické přehrady bez věže(zvonice) přesunut. Dodnes se přesně neví, koho a proč to napadlo, protože záchrana církevních objektů pochopitelně nebyla prioritou a místní soudruzi ho chtěli nechat pod hladinou. Navíc to ani nebyla nejcenější sakrální stavba, kterou přehradní jezero pohltilo a trochu to v malém připomíná pozdější přesun kostela v Mostu.
Gaži Martin: Když Vltava stoupala, ze zákulisí přemístění kostela sv. Bartoloměje v Červené na Písecku: 1958-1964, Památky jižních Čech 5/2014
Gaži Martin: Když Vltava stoupala, ze zákulisí přemístění kostela sv. Bartoloměje v Červené na Písecku: 1958-1964, Památky jižních Čech 5/2014
-
Simplex
- Vévoda
---Před nedávnem jsem narazil na práci o svatém Jiljím, jehož hlavním úkolem prý bylo, přimlouvat se za bezdětné páry, což jsem samozřejmě vůbec netušil. Asi není náhoda, že pan Jiří zasvětil svůj honosný kostel v Milevsku zrovna tomuto světci.
Slepička Martin: Kult populárního raně středověkého světce sv. jiljí v českých zemích od jeho počátků až po konec středověku, Historica 2,2022
https://dokumenty.osu.cz/ff/journals/hi ... epicka.pdf
Zajímavá je i autorkou monografie milevského konventu zmiňovaná architektonická příbuznost s kostelem sv. Martina v Radomyšli, ale i mladším kostelem v Červené nad Vltavou. Moc se neví, že součástí velmožova sídla byl zřejmě i románský kamenný dům, což je v našem prostředí unikátní záležitost svědčící o společenském postavení a kulturní úrovni pana Jiřího. Zelenková Radka: Premonstrátký klášter a kostel sv. jiljí v Milevsku, NLN 2018, s. 17, 25, 248.
---Podle mě lze považovat za jisté, že pan Jiří nezplodil mužského potomka. Pokud měl dceru/dcery, tak to určitě byly velmi žádané nevěsty, ale ani tomu nic nenasvědčuje. Z pohledu milevského konventu by byl ideálním manželem takové dcery zakladatel krumlovské větve Vítkovců, vlastnící vedlejší sepekovské panství, ale ten měl s velkou pravděpodobností ženu z rodu Markvarticů. Ač to předchozí nevylučuje, protože vzhledem k velké úmrtnosti žen související s porody, se většina předních velmožů ženila vícekrát.
---Na webovkách milevského konventu je i přehledné schéma několika po sobě jdoucích církevních staveb, o kterém jsem už psal, a jenž tu je z knížky pouze v málo přehledné černobílé variantě.
https://klastermilevsko.cz/historie
Slepička Martin: Kult populárního raně středověkého světce sv. jiljí v českých zemích od jeho počátků až po konec středověku, Historica 2,2022
https://dokumenty.osu.cz/ff/journals/hi ... epicka.pdf
Zajímavá je i autorkou monografie milevského konventu zmiňovaná architektonická příbuznost s kostelem sv. Martina v Radomyšli, ale i mladším kostelem v Červené nad Vltavou. Moc se neví, že součástí velmožova sídla byl zřejmě i románský kamenný dům, což je v našem prostředí unikátní záležitost svědčící o společenském postavení a kulturní úrovni pana Jiřího. Zelenková Radka: Premonstrátký klášter a kostel sv. jiljí v Milevsku, NLN 2018, s. 17, 25, 248.
---Podle mě lze považovat za jisté, že pan Jiří nezplodil mužského potomka. Pokud měl dceru/dcery, tak to určitě byly velmi žádané nevěsty, ale ani tomu nic nenasvědčuje. Z pohledu milevského konventu by byl ideálním manželem takové dcery zakladatel krumlovské větve Vítkovců, vlastnící vedlejší sepekovské panství, ale ten měl s velkou pravděpodobností ženu z rodu Markvarticů. Ač to předchozí nevylučuje, protože vzhledem k velké úmrtnosti žen související s porody, se většina předních velmožů ženila vícekrát.
---Na webovkách milevského konventu je i přehledné schéma několika po sobě jdoucích církevních staveb, o kterém jsem už psal, a jenž tu je z knížky pouze v málo přehledné černobílé variantě.
https://klastermilevsko.cz/historie
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek