Pôvod Arpádovcov

Dějiny do roku 1197 (druhý nástup Přemysla I.) - stěhování národů, Sámova říše, Velká Morava, české knížectví a nedědičné království (Vratislav a Vladislav). Světové dějiny do konce 12. století

Moderátor: Ježek

jozef
Rytíř
Been thanked: 4 times

Re: Pôvod Arpádovcov

Příspěvek od jozef »

Dobrý deň p.pavol satko

Aké má morfémy ?
palo satko
Zeman
Been thanked: 48 times

Příspěvek od palo satko »

Ešte raz opakujem nema žiadne morfemy. Je to meno zapisane byzantskym zlatnikom, ktorý mu absolutne nerozumel a bral ho ako jedno slovo, lebo tak mu to nariadil cisar, ktory to meno vedel od svojích diplomatov, ktory z Gejzom jednali o mieri. Či mu ho povedali ustne, alebo mu predložili nejaku spravu sa nevie. Ale na každy pad, to nebolo pre Gejzu uražlive, lebo by bol ten email zničil. Plus je tam aj v rannom Uhorsku pri greckych pisomnostiach používany vyraz pre titul kral
jozef
Rytíř

Příspěvek od jozef »

Dobrý deň p.pavol satko

Každé slovo / slovný tvar / morfémy má, minimálne jednu.
Nejdem tu robiť, teraz nejakú sumarizáciu toho, čo Ste tu už o tomto slovnom tvare, "stihli" popísať, lebo by Ste sa na to asi "urazili", aj keď Ste to tu uviedli Vy sám, ja som sa len pýtal a nič, čo by sa mohlo týkať, akéhosi "podsúvania názoru", som Vám žiadnou formou nepredkladal, ale kľudne môžeme naše pozície "otočiť" a si ich vymeniť tak, že Vy sa ma budete na to slovo pýtať a ja Vám budem ( pokiaľ budem vedieť ) odpovedať.
Tak skúsme.
palo satko
Zeman

No tak mi to skuste vysvetliť.
jozef
Rytíř

Příspěvek od jozef »

Dobrý deň p.pavol satko

A čo konkrétne ?
palo satko
Zeman

Vysvetlit to meno.
jozef
Rytíř

Příspěvek od jozef »

Dobrý večer p.pavol satko

( slovný tvar ) ΓΕΩΒΙΤΖΑϹ, je hybridnou zloženinou ( kompozit zo slov rôzneho pôvodu ) a pozostáva z dvoch morfém a to :

1. ΓΕΩ- ........( prepis z antic.gr.• geō - sl.zem )
2. -ΒΙΤΖΑϹ ( prepis do str.sl.• витѧзь - sl.víťaz )
palo satko
Zeman

Takže niečo Vladca Zeme, pozemsky vladca, Viťaz nad krajinou? Nuž to ste velmi madarskych historikov nepotešil, tymto grecko-slovanskym riešením. :D
Za vtedajších okolnosti, ked nitrianske knieža Gejza sa spoločne s kralom Šalamunom zučastnil dobitia Belehradu a hradna byzantska posadka sa vzdala vyhradne Gejzovi, mohol mať Gejza medzi byzantincami taku prezívku. Nasledne cisar chcel rozbiť spolupracu medzi Gejzom a Šalamunom a tym oslabiť Uhorsko mohlo to lichotenie a zaslanie dvoch korunovačnych korun spolu s nevestou byt sučastou byzantskej politiky.
jozef
Rytíř

Příspěvek od jozef »

Nemáte žiadne otázky, už Vás zaujala iná téma, tak sa ešte vrátim k tej emailovej platničke s nápisom ΓΕΩΒΙΤΖΑϹ a opýtam sa ja Vás. Dá sa podľa Vás zistiť, kedy boli platničky s nápismi :
- ΓΕωΒΙΤΖΑC ΠΙCΤΟC ΚΡΑΛΗC ΤΟΥΡΚΙΑC,
- [ις] Χ[ς] ΜΙ[χαηλ] ΕΝ Χ[ριστ]ω ΠΙCΤΟC ΒΑCΙΛΕΥC ΡωΜΆΙωΝΟ, ΔΥΚ
- ΚωΝ[σταντινος] ΒΑCΙΛΕΥC ΡωΜΆΙωΝ Ο ΠΟΡΦΥΡΟΓΈΝΗΤΟC

vyrobené, respektíve či boli vyrobené naraz ?

Totižto, tá platnička s Michalom Dukasom, je iného ( oblého ) vyhotovenia, ako tie ostatné dve ( hranaté ) s Konštantínom i Gejzom a teda možno z iného obdobia, alebo aj z inej dieľne a zároveň je na korunu, pripevnená len nitmi a nie spájkovaním a teda dodatočne ( asi namiesto platničky p.Márie).

Takže ešte raz, dá sa nejako preukázať rok vyhotovenia ( teda čas a prípadne identickosť dielne ) u týchto troch platničiek ?
palo satko
Zeman

by ste pochopil čo je vlastne ta grecka časť Svätoštefanskej koruny, musite poznať jednak pribeh Gejzu a jeho druhej manželky Synadene a za druhe korunovačne insignie Byzantíncov. Dobrym navodom su mozajky v Hagia Sophiia
V Hagia Sophia sa zachovali mozaiky Konstantina IX Monomacha vladol v rokoch 1042 až 1055 a cisarovnej Zoe vladla v rokoch 1028 až 1050. Potom mozaika kde je zobrazeny Jan II. Comnenos vladol v rokoch 1118 až 1143 a cisárovna Irena, uhorska princezna s vlastnym menom Piroška, dcera sv. Ladislava I. Plus je tam mozaika cisara Konštantina Sväteho, toho ktory presunul sidlo cisarov z Rima do Byzantia a Justina I. ktory dal postavit Hagia Sophiu.
Ked si pozriet ich koruny, tak uvidite, že koruna cisarov je jednoduchšia, než koruna cisarovien a zaroven koruna cisarovien je väčšia v priemere, lebo ju nosili na špecialne vyhotovenom bohatom účese.
No a presne podla tychto zvyklosti boli v Konštantinopoly vyhotovene dve koruny. Jedna pre Gejzu a druha pre Synadene. Nakoniec pribeh oboch korun je opisany v tom mojom članku a aj to ako došlo k premene koruny Synadene na kralovsku korunu a s tym odkial pochadzali pridane emaily.
Otazka či boli urobene naraz je lahko vyriešitelna. Na byzantskych artefaktoch su emaily vyrobe a presne pasuju do určeneho artefaktu. Na väčšine zapadnych artefaktov su emaily použite druhotne a je to vydiet. Grecka čast koruny (spodny kruh) je jednoznačne vyrobena tak aby sa do nej dali esteticky umiestnít emaily v kombinacii s drahymi kamenmi.
Michal VII. vladol v rokoch 1071 až 1078 a Gejza bol korunovany v roku 1074. To, že je tam aj email s cisarom Konstantinom Monomachom je sice dnes zahada, ale dôvod poznali asi v Byzancii. o tom, že boli vyrobene spoločne vypovedaju aj farby skla použiteho pri emailoch, najmä použitie zelenej na svätožiaru svätcov a cisarov. Temer vždy sa použivala modra a zelena je zriedkava. Inač podobny štyl usporiadania a vyhotovenia emailov ako ten pas, ma aj pas na kalichu v pokladnici chranu Sv. Marka v Benatkach.
jozef
Rytíř

Příspěvek od jozef »

píšete:

"....pribeh oboch korun je opisany v tom mojom članku...."

Ktorý článok to myslíte ?
palo satko
Zeman

Ten članok je n tomto webe. Ved ste z neho citoval.
jozef
Rytíř

Příspěvek od jozef »

Dobrý deň p.pavol satko

V poriadku len som sa chcel uistiť, že ide určite o ten Váš článok uverejnený tu na tomto webe a nie nejaký iný.

Ale v ňom píšete cit.:

"Tretia koruna sa tiež stratila a zostala len koruna Gejzovej manželky, ktorá je dnes základom tzv. corona graeca, t. j. spodnej časti Svätoštefanskej koruny."

A teda ako tam tiež uvádzate cit.:

"Koruna Synadene sa ako koruna uhorských kráľovien medzičasom stala zbytočnou, pretože starobylá koruna kráľovnej Gizely sa vrátila do Vesprému. A tak dal Koloman z dvoch byzantských korún zhotoviť jednu. Ako základ použil jeho klenotník krajšiu korunu Synadene. Korunu, čo dostal Gejza z Byzancie, rozobral a nahradil chýbajúci email Bohorodičky emailom cisára Michala.

Čiže podľa toho čo uvádzate, nemohol dať "Knihomoľ" rozobrať korunu, čo dostal Gejza z Byzancie a nahradiť chýbajúci email Bohorodičky emailom cisára Michala, lebo tá tretia koruna, ako sám tvrdíte cit.:
"..... sa tiež stratila a zostala len koruna Gejzovej manželky".

Takže keď už bola Gejzova byzantská koruna stratená spolu s ňou by sa musela stratiť aj emailová platnička cisára Michala a teda by ju nemohol "knihomoľov" klenotník prenitovať na
Synadeninu korunu, namiesto emailovej platničky Márie, jednoducho preto, že by ju už od stratenia nemohol mať k dispozícii !!!.

Takže preto som sa pýtal, že čo je to za platničku tá Michalova, lebo je iného ( oblého ) vyhotovenia, že či teda možno nie je z iného obdobia, alebo aj z inej dielne ?
Naposledy upravil(a) jozef dne 26 črc 2025 13:59, celkem upraveno 1 x.
palo satko
Zeman

Byvalo celkom bežna a je tomu tak až doteraz, že sa kralovske insignie prerabaju. Takže z Gejzovej koruny boli odmontovane emaily, ale koruna (ta obruč) už nebola použita na korunovaciu, kedže krajšia bol koruna Synadene. Pravdepodobne bol z nej vyrobeny nejaky iny predmet, ale o tom nie je žiadna sprava.
jozef
Rytíř

Příspěvek od jozef »

Dobrý deň p.pavol satko

Takže prvá aj druhá koruna sa stratili, no tretia sa teda nestratila, ale "rozobrala" ?
No neviem, ale dobre, aspoň si to v tom článku opravte, lebo čítal som už "všelijaké" hypotézy o nej a jej vzniku. Uvažujme, že emailové platničky sú z jednej dielne, vyrobené na jednu objednávku.
Len potom ešte otázka, prečo na jednej korune ( určenej pre Synadene ) bola emailová platnička s cisárom Rímanov Konštantínom a na druhej ( určenej pre Gejzu ) emailová platnička s cisárom Rímanov Michalom, keď boli obidve vyrobené naraz ? To ten klenotník nevedel kto je jeho cisár, či Synadene mala "svojho" cisára a Gejza "svojho" ?
palo satko
Zeman

Nemam si čo opravovať. Už som Vam napisal, že ta koruna aj ked zbavena niektorych emailov sa nenašla a nie je o nej ani zaznam. Keby existoval zaznam, že bola rozobrata, roztavena alebo ukradnuta tak to by bolo niečo ine.
To že na jednom emaile je Konstantin môže mat spojitosť s uhorskou politikou. V Ivanke pri Nitre sa našiel subor emailov ktore sa dnes nazyvaju "Monomachova koruna" a su vystavovane v Madarskom narodnom muzeu. Ako sa ocitli zakopane pri Nitre dnes nik nevie, lebo v čase nalezu ešte archeologia nebola tym čim dnes. Na každy pad sa ale mohlo jednat tiež o dar z Byzancie. Z dejepisu je zname, že Konštantín mal nejake politicke problemy a požiadal Uhrov o pomoc takže nejake kontakty tam boli a možno cisar Michal tym zobrazením ich pripomenul.
https://www.thebyzantinelegacy.com/monomachos
jozef
Rytíř

Příspěvek od jozef »

Dobrý deň p.pavol satko

Píšete :
"Z dejepisu je zname, že Konštantín mal nejake politicke problemy a požiadal Uhrov o pomoc takže nejake kontakty tam boli a možno cisar Michal tym zobrazením ich pripomenul."

Tým Konštantínom, ktorý mal mať nejaké politické problémy, myslíte osobu Konštantína narodeného 905 a † 959 ?
palo satko
Zeman

jozef
Rytíř

Příspěvek od jozef »

Dobrý deň p.pavol satko

Snažil som sa Vám nejako "pomôcť", no bezvýsledne, pretože Konštantín Monomach narodený okolo r.1000– † 1055, bol synom Theodosia Monamacha, významného štátneho úradníka a teda
!!!!! v žiadnom prípade !!!!!,
nemôže byť identifikovaný s osobou Konštantína vyobrazeného na emailovej platničke uhorskej koruny.
palo satko
Zeman

Prepačte, ale s tym dokazovaním o Gejzovi som sa pomylil a email s Konštatinom v Purpurezrodenym som napisal že patri Monomachovi. takže jedna sa Konštantina, https://sk.wikipedia.org/wiki/Kon%C5%A1tant%C3%ADn_VII. ktori dal pokrstit madarske kniežata.