Páni ze Strakonic

Šlechtické rody i jednotliví šlechtici. Šlechtická kultura, heraldika, genealogie, ...

Moderátor: elizabeth

Simplex
Vévoda
Has thanked: 51 times
Been thanked: 151 times

Re: Páni ze Strakonic

Nový příspěvek od Simplex »

Kdysi mě zaujala část Svobodovy monografie, kde probíral možnost spříznění strakonických s Rožmberky. Podle ní mohla být manželkou Bavora I. jakási sestra Voka z Rožmberka. Probíral to ze všech stran a také uvádí příběh dcery Bavora I. která se jak známo stala ženou Jindřicha z Lichtenburka. Na jejím příběhu je pro mě nejzajímavější, že musela požádat papeže o dispens, neboť byli s Jindřichem ve čtvrtém či pátém stupni příbuzenství. Kdyby tomu tak bylo, tak by si podle mě vnuk Bavora I. nemohl vzít Markétu z Rožmberka. Nejsem znalec kanonického práva a možná to počítám špatně, ale Bavor III. + Markéta by byli příbuzní ve druhém stupni a v tomto případě by jim dispens neudělil ani papež. Takže z logiky věci, alespoň mé, je vyloučeno, že by manželka Bavora I. (netušíme kolik jich měl) byla z rodu Rožmberků.

bavorové-rožmberkové_page-0001.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Ježek
Král
Has thanked: 387 times
Been thanked: 120 times

Nový příspěvek od Ježek »

O tomhle jsem nevěděl, páni ze Strakonic drželi patronát k raně gotickému kostelu v Pičíně u Příbrami. Doloženo 1289, 1320 ho předávají "svým" johanitům

https://ndk.cz/view/uuid:e30ccae0-d8b7- ... 5056825209

Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
Simplex
Vévoda

Fakt si to nevěděl? To uvádí každý počínaje Sedláčkem. Podle mě mají zřejmě pravdu autoři, kteří přisuzují zisk Pičína předchozím generacím rodu. Dokážu si představit, že tam skutečně stál dvorec a možná i starší kostel (třeba dřevěný), který využívali Bavorové jako etapovou stanici při cestách do Prahy. Podobně jako se to uvádí v případě izolovaných majetků jiných rodů, které ležely na cestě do Prahy.

pičín-dějiny osídlení středního povltaví s.100.jpg

dějiny osídlení středního povltaví, s.100

pičín-ečt2.jpg

ečt2, s. 576-577

pičín-středověká nástěnná malba ve středních čechách_page-0001.jpg

středověká nástěnná malba ve středních čechách, s. 226

Simplex
Vévoda

Svoboda v monografii řeší, který z Bavorů byl otcem dcery neznámého jména provdané za syna Štěpána Ákose a dochází k závěru, že byla spíše dcerou Bavora II. Na Wikipedii je o Štěpánovi celkem obsáhlý článek, jehož kvalitu nejsem schopen posoudit a přináší zajímavé informace.
https://en.wikipedia.org/wiki/Stephen_%C3%81kos

akoš-erb.jpg

Např., že ke svatbě jeho syna došlo roku 1303, kdy ještě byl příznivcem budoucího krále Václava III., který už za rok Uhry opustil. Rovněž se tam uvádí, že se Štěpán podílel už na ovládnutí Krakovska Václavem II., což by vzhledem k poloze jeho „panství“ nebylo překvapivé. Štěpán patřil mezi „druhořadé“ či místní oligarchy a jeho území bylo vklíněno mezi državy Čákovců a Ábovců.

ákoš-mapka.jpg

Uvádí se, že Bavor II. zemřel roku 1279 a i kdyby byla dcera „pohrobkem“ musela by se narodit nejpozději roku 1280. Sice se to nedá zcela vyloučit, ale nezdá se mi pravděpodobné, že by členka předního rodu zůstala tak dlouho neprovdaná.
Svoboda M.: Páni ze Strakonic : vládci Prácheňska a dobrodinci johanitů, NLN 2010, s. 121-122.

Simplex
Vévoda

Patrně poslední drobnosti z výzkumu strakonickému hradu - Výběr 59/2022, č. 1.

strakonice1 - 0001.jpg
strakonice2.jpg
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek