V západních Čechách jsou Kralovice asi 2 kilometry od Mariánského Týnce (resp. Mariánské Týnice). Souvislost tam vidím jen prostorově-časovou, v této době bylo osidlováno omezené území a dávala se jména, jaká se nedávala předtím ani potom. Podobně kdyby u nějakého Týnce ležely Dušníky, tedy ves lidí darovaných církvi, tak by to taky nemělo přímou spojitost s Týncem.
---Mě vztah Týnce (dnešní Mariánské Týnice) a Kralovic zajímá primárně kvůli Romanovi z Týnce a jeho případným předkům. Což už jsem uváděl a nedaleko je Potvorov a další lokality, s nimiž byly spojeny z mého pohledu zajímavé postavy (včetně Hrabišiců), byť třeba jen krátce. Jen se domnívám, že Roman či jeho předkové ho mohli dostat až po založení Kralovic, kdy se nejpozději stal pro panovníka nepotřebný. Jak se ostatně domnívá i existující literatura. Pak je pro mě důležité, zda ho dostali od krále Vladislava, či až od Přemysla Otakara I. Nedá se vyloučit žádná varianta (ani Bedřich), ale pravděpodobně ho dostali od někoho z vladislavské větve. Takže přitom neřeším celkovou problematiku Týnců natož ty velké systémové věci. Ani se na to necítím a nijak zvlášť by mě to nebavilo. Parazituju na práci a výsledcích druhých
Diskuze mi potvrzuje, že Týnec „jistě“ nezaložili a museli si ho zasloužit. Podsatné může být i to, že Týnec je relativně blízko křivoklátského loveckého hvozdu i plaského konventu, kde měl Václav I. svůj "dům", který využíval při loveckých výpravách. Takže se nedá vyloučit, že se znali a dokonce ani to, že Roman byl jakousi součástí, byť volnou, jeho dvora, když byl plzeňským vévodou. Nakolik jím byl Vácalv I. pouze nominálně, je jinou otázkou.
---Za to mě velmi zajímá, po kterém Týnci se psal Jaroslav z Týnce koncem 12. s. Z toho mála co o něm vím, to patrně nebyl žádný nazdárek, ač není pravděpodobné, že by byl Romanovým předkem. Psali jsme o něm s Ježkem v jednom z témat, ale nejdřív se musím kouknout na všechny Jaroslavy a Jaroše a snad potom budu moudřejší.