Pro Zany: jo, vidíš ta registrace

Neboj, jsem to pořád já.To co je níž jsem psal ještě před Tvou reakcí, ale nechal jsem to tam, doplním jen něco.
K té poloze vleže mi prostě nesedí to, co už jsem psal, ta síla úderu a přijde mi daleko menší než, když půjde na živého. Když položím, třeba kus ledu na zem a stejný postavím před sebe, dám ránu, myslíš, že výsledek bude stejný? Já se domnívám, že nebude.
Od toho se také odvíjí to o seku na hlavu tak jak jsem ho popsal a na který reaguješ Ty, já píšu o ráně na bezbranného člověka ne o boji.
Píšeš: "Vždy platilo, že hlava je pro útok mnohem obtížnější cíl než trup......Oproti tomu u seku kolmého je základní nevýhoda v tom, že si při nápřahu poměrně výrazně kryješ předloktím své ruky výhled."
V tomhle případě a při charakteru zranění to ovšem dle mého názoru neplatí, souhlasíš z ránou z rozmyslem, ale když se rozmáchnu nekryju si loktem vůbec žádný výhled, to není pravda. A nemám pocit ani, že si nějak kryju výhled i jinak při přímém úderu. Nepřu se, že úder po diagonále může být za určitých okolností silnější, ale i tohle souvisí s dráhou meče nebo jiné zbraně a místem kam dopadne, myslím z pohledu před sebe a neplatí to vždy, meč je prodloužená ruka a oba víme , že úder rukou na hlavu shora napřímo (kladivo), je ve stoje například na stojícího mnohem ničivější než úder po diagonále.
Tohle jsem teda psal už předtím, to prosím neber jako urážku nebo shazování, nemyslím to osobně, není to útok na Tebe a je to můj názor. Ale ukázky boje tak, jak je prezentují skupiny historického šermu nebo filmy na mě působí stejně jako prezentace bojových umění ve filmu nebo jako třeba řízené kumite. Jde hlavně o to, nezranit protivníka, neřkuli sám sebe, zbraně jsou autentické, tedy ostré a těžké. Údery jsou dopředu avizované, vedené po obloucích a hodně se na efekt dost nesmyslně bodá. Nevěřím tomu, že by se někdo do sebe pustil by s atrapama na tréninku natvrdo, asi by to nestačila záchranka odvážet. Úder 1,5 až 2kg neostrou atrapou meče nebo jen tyčkou stejné váhy vší silou kamkoliv na tělo by pokryté kroužkouvou zbrojí způsobí v tom lehčím případě těžký výron, v horším zlomeninu. Na hlavu i v přilbě otřes mozku.
Když to všechno pak srovnáš s bojem v ringu nebo v poli, vypadá to ještě zcela jinak. Údery byly odmala trénovány s úmyslem budocího boje, tedy zabít, způsobit co největší škodu a co nejefektivněji. O nějakém šermu bych tehdy nemluvil, rozhodující byla síla, rychlost a technika obrany. Meč sloužil výhradně jako sečná, pádná zbraň (od slova dopadat). Pro srovnání, např. v kendo patří údery na hlavu mezi základní. Hlava je velký a jeden ze základních cílů a byla vždy, proto byla snaha ji co najlépe chránit. Už jako kluci, když jsme spolu bojovali, většinou ze zbytky vánočních stromků místo mečů, tak jsme viděli, co znamená rána do hlavy. Tyhle údery byly naprosto zásadní, hlavně u jezdců. Ještě výcvik polské nebo kozácké jízdy v minulém století odvíjel všechno od úderů na hlavu. Navíc proti pěchotě, jedna rána a je konec. Čas jezdec mířit na krk nebo bok v boji oc neměl, podle mě tak přesně trefené rány v boji byly spíš nedopatřením nebo štěstím, šlo o to, srazit protivníka z koně a na to byl úder na hlavu nejpřirozenější). Znáš to i z obrázků v kronikách. A meč byl univerzální zbraň, měl ji a bojoval s ní každý rytíř.
U Přemysla je zde předpoklad nepokryté hlavy, zbroj měl patrně stále na sobě, asi by mu ji jen tak nesundali. No a ta kapuce Ti ten krk stále jaksi chrání, i když je shrnutá. A holá hlava je cíl jak víno. A já navíc nevím, proč bych ho takhle osekával, když už je mrtvý.

Pokud byl v šoku a zraněný neměl reakce na úrovni, všichni kolem řvou, cloumají s ním.Možná měl nakrku i ten oprovaz, o kterém taky někdo píše.
Pokud klečel a vrah na něj zavolal, tak zvedl hlavu po hlase.
Ještě takhle, když budu vzteklý, tak rozhodně spíš přirozeně majznu někoho po hlavě než po krku. Kdyby to bylo v boji, tak souhlasím, že bych mu šel možná víc po krku. A nejsem sám, kdo to takhle vidí, dnes jsem se nato ptal tak pěti lidí a všichni by udělali totéž.
Považuju to za mnohem přirozenější.
No a ta rána se mi sekerou nejeví kvůli čistotě seku, myslím, že sekera by způsobila poněkud jiný tvar rány ( v příčném průřezu).
jistě, mohla to být jiná zbraň, ale meč se mi jeví jako nejpravděpodobnější, pro jezdce rozhodně výhodnější zbraň než sekera.
Prostě nevěřím, že taková rána jde udělat ležícímu, to co píšeš mi přijde mnohem nepravděpodobnější.