Milá elizabeth,
děkuji Ti za vyčerpávající odpověď. Některé z těch článků jssem už stihla přečíst, jsem teď zase bohatší o nějakou tu vědomost. Celé 13. století je vůbec opředeno nejrůznějšími dohady, proto je člověk vděčný za každou konkrétní informaci. Bylo by moc fajn, kdybychom jednoho dne věděli, jak osobnosti naší historie vypadali, jací byli, jak se chovali...
Je škoda, že neprobíhá nějaký souvislejší výzkum, co myslíš? Pátrání se vždy omezí na nárazové akce a pak delší dobu nic. Byla jsem docela tehdy překvapená, když jsem začala chodit na fakultu, že ani tam neměli mnohem více informací, než má např laik.
Když jsme v tématu Záviš... Nejsou nějaké tajné

zprávy o tom, že by někdy proběhlo bližší zkoumání jeho ostatků? Popř kdy proběhl poslední výzkum jeho hrobu, atd. Já nenašla žádné zmínky...
Co si pamatuju já je, že větší a dlouhodobý výzkum, kterému se věnoval čas i námaha, bylo zkoumání ostatků Jana Jindřicha, moravského markraběte...
Někde tu proběhla i diskuze na téma "jméno Záviš" - tak jsem vypátrala, že ono jméno se dnes vyskutuje hojněji jako příjmení... A taky, že v jméno se vyskytuje i v srbochorvatštině (Záviša) a jiných jihoslovanských jazycích. Domácké podoby - Závišek, Zavka, Záva, Zavoušek. Tak nevím, jak mu říkala Kunhuta

J.