Hrad Skála /Zcala/

Hradiště, hrady, tvrze a jiná sídla nobility. Dnešní propagace a obnova.

Moderátor: Zany

Ježek
Král
Has thanked: 406 times
Been thanked: 129 times

Re: Hrad Skála /Zcala/

Nový příspěvek od Ježek »

Profesor Žemlička hrad Skálu klade opatrně na severovýchod Čech, v článku Pět mrazivých dnů. K topografii bojů Bedřicha a Soběslava II. v lednu 1179, v ČSPS 129, 2021/2

Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
Simplex
Vévoda
Has thanked: 51 times
Been thanked: 156 times

Nový příspěvek od Simplex »

Tam ho kladli už klasici jako Novotný, Šimák a další, pokud už ne Palacký. Svého času za něj považovali Hrubou Skálu, ale třeba i Königstein. Podle mě to muselo být někde na periferii, když tam Bedřich nechal Soběslava II. vegetovat až do útěku do ciziny. Nebo Bedřich prostě neměl na Soběslavovo pronásledování kapacity a navíc věděl, že dříve či později musí odejít do ciziny a počkat tam na svoji další příležitost. Téměř určitě to nebyl kamenný hrad, takže nějaké hradiště.

Ježek
Král
Has thanked: 406 times
Been thanked: 129 times

Nový příspěvek od Ježek »

Simplex píše: 27 kvě 2026 20:41

Tam ho kladli už klasici jako Novotný, Šimák a další, pokud už ne Palacký. Svého času za něj považovali Hrubou Skálu, ale třeba i Königstein. Podle mě to muselo být někde na periferii, když tam Bedřich nechal Soběslava II. vegetovat až do útěku do ciziny. Nebo Bedřich prostě neměl na Soběslavovo pronásledování kapacity a navíc věděl, že dříve či později musí odejít do ciziny a počkat tam na svoji další příležitost. Téměř určitě to nebyl kamenný hrad, takže nějaké hradiště.

Název Skála ale spíš naznačuje, že to hradiště nebude, spíš něco typu skalního hrádku, které neznáme pořádně ani pro 13. století.

Další věc je, že pro knížecí období známe strašně málo dobývání a tím spíš delšího obléhání hradů. Pražský hrad v roce 1142, předtím Přimdu, což ale byl spíš překvapivý výpad a obsazení.

Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
Simplex
Vévoda
Has thanked: 51 times
Been thanked: 156 times

Nový příspěvek od Simplex »

Patrně, ale nemyslel jsem žádný velký objekt. Lokalita musela ležet v nějaké menší sídelně komoře či alespoň v jejím bezprostředním dosahu a možná i blízko hranic. Pod pronásledováním jsem myslel spíše jakési vytlačení či hrozbu náhlého útoku a zajetí než obléhání.

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek