Byl tento èin ospravedlnitelný vzhledem k tomu, co mu pøedcházelo? Byl Jan Parricida vrah, který morálnì selhal nebo èeský hrdina?
viz:

Moderators: elizabeth, Ježek, Katerina
...Zní ne. Historik by si to nemìl dovolit v žádném pøípadì. Ale žádný se tomu nevyhne, protože své vnitøní sympatie vždy k popisovanému objektu mít musí a tím se bude snažit snést jako glorifikaci jeho velké èiny a pro pocit objektivnosti dokreslí ve stínu jeho ctností i negativa.Ježek wrote: Otázka je jestli má historik hodnotit historii, co je dobøe, co je špatnì?
Prohlášení èech za odumøelé léno je protiprávní, proti Zlatým bulám sicilské a ulmské, leè odpovídá to habsburské aroganci a krvežíznivosti. Krále volil zemský snìm naší šlechty, který pod nátlakem zvolil Rudolfa. èeský král poté mìl povinost zajet do øíše, kde mu øímský král udìlil èechy v léno - podle ZBS. Ale tohle je moc složitá otázka, nástupnické právo po vymøení Pøemyslovcù a na ní nejsem odborník. Chtìlo by to sehnat nìkde Zlatou bulu ulmskou, její znìní...elizabeth wrote:. Jak je to presne historicky s naroky na cesky trun Albrechtovych synu? On se ohanel tim, ze Cechy jsou odumrele risske leno. Ja vim, ze Premysl Otakar II. Cechy a Moravu jako risske leno od Rudolfa pred bitvou na Moravskem poli prijal v leno ( u Vidne). Byl pak tento akt zpochybnen? Tusim, ze ho uplatnili i pri hledani zenicha pro Elisku Premyslovnu ( spolu s pravem na zenske dedictvi trunu od Richarda Corwallskeho) a Jindrich pak udelil Janovi Luc. Cechy v leno. By; teda ten narok Rudolfa, Fridricha, Leopolda... opravdu neopravneny? Co vy si o tom myslite?
No, tohle by asi chtelo samostatnou kapitolu. Me pri cerpani informaci o Zavisovi ( ackoliv to s nim uplne nesouvisi) prekvapilo, ze si Rudolf mohl dovolit vyhlasit vsechna udeleni ( vcetne treba Styrska, Rakouska ... Premyslovi) rimskych kralu od nejakeho roku ( bylo to pred 1250) . Byla jsem z toho dost prekvapena. Takze mi to pripadalo jako, ze si mohl dovolit prestoupit i tu Zlatou bulu sicilskou. Neobracim se jen na Jezka, ale i na vsechny ostatni, kdo se touto otazkou zabyvali. Mohli si dovolit rimsti cisarove "jen tak menit" dulezite listiny vydane svymi predchudci, jak se jim to hodilo a v jak velke mire se to delo?Ježek wrote:Prohlášení èech za odumøelé léno je protiprávní, proti Zlatým bulám sicilské a ulmské, leè odpovídá to habsburské aroganci a krvežíznivosti. Krále volil zemský snìm naší šlechty, který pod nátlakem zvolil Rudolfa. èeský král poté mìl povinost zajet do øíše, kde mu øímský král udìlil èechy v léno - podle ZBS. Ale tohle je moc složitá otázka, nástupnické právo po vymøení Pøemyslovcù a na ní nejsem odborník. Chtìlo by to sehnat nìkde Zlatou bulu ulmskou, její znìní...elizabeth wrote:. Jak je to presne historicky s naroky na cesky trun Albrechtovych synu? On se ohanel tim, ze Cechy jsou odumrele risske leno.
Já tomu teda vùbec nerozumím (proto se hned taky deru k odpovìdi), ale mám zato, že jakákoli taková zmìna musela být odsouhlasena zemským snìmem. Pøi nové volbì krále taky král vìtšinou potvrzoval privilegia jeho pøedchùdcù... Takže ona taková zmìna nebyla jen tak.elizabeth wrote:Mohli si dovolit rimsti cisarove "jen tak menit" dulezite listiny vydane svymi predchudci, jak se jim to hodilo a v jak velke mire se to delo?
Elizz ve svém novém èlánku na stránkách http://www.e-stredovek.cz/view.php?naze ... 2007010001 uvedla výše citovanou vìtu.elizabeth wrote:...1. kvìtna 1308 byl zabit ( nechci zde spekulovat zda zavraždìn) øímský král Albrecht svým synovcem Janem...
Ja tim spis narazela na, jak Ty rikas "beletristickou" konstrukci o souboji. Pak by to nebyla vražda, ale zabiti. Predpokladam, ze tem panum tam nikdo "nesvitil" a nikdo presne nevi, jak to tenkrat bylo. Ani tak bych se prilis nechtela prit o tom, zda by ten souboj byl rovnocenny.Przemysl de Nyestieyky wrote:Elizz ve svém novém èlánku na stránkách http://www.e-stredovek.cz/view.php?naze ... 2007010001 uvedla výše citovanou vìtu.elizabeth wrote:...1. kvìtna 1308 byl zabit ( nechci zde spekulovat zda zavraždìn) øímský král Albrecht svým synovcem Janem...
Tato formulace vìty mnì však provokuje k tomu, abych se zeptal, jak bylo ono pochybování mínìno? Skoro se mi to jeví jako slovíèkaøení. V tomto pøípadì ani tak nešlo o neùmyslné zabití, jako na pøipravované vypoøádání se s problémem formou cílenou - tedy vraždou... (Nebo jsem to pochopil jinak?)
Musím se pøiznat, že Ti ani teï o moc líp nerozumím.elizabeth wrote:Ja tim spis narazela na, jak Ty rikas "beletristickou" konstrukci o souboji. Pak by to nebyla vražda, ale zabiti...
Cimz mi chces naznacit, ze pokud nekdo nekoho vyzve k souboji a v nem ho zabije, je to vrazda?Przemysl de Nyestieyky wrote:Musím se pøiznat, že Ti ani teï o moc líp nerozumím.elizabeth wrote:Ja tim spis narazela na, jak Ty rikas "beletristickou" konstrukci o souboji. Pak by to nebyla vražda, ale zabiti...Já chápu termín vražda jako smrt s úmyslem, kdežto zabití jako smrt neúmyslnou nebo maximálnì s nepøímou vinou.
Ale to by jsme se tak mohli bavit ve stejné rovinì i o vraždì jeho souèasníka a bratrance - Václava III., kde nikdo nepochybuje o vraždì.
I ve Václavovì pøípadì jsou okamžiky jeho tragického zhynutí detailnì rekonstruovány a nezlehèuješ to jako "beletristickou konstrukci souboje". Pøedpokládám, že obraz posledních minut Albrechtova života byl rekonstruován stejným zpùsobem, striktnì podle pramenù a kronik, nikoliv v myslích romanopiscù.Anebo si tak stojím na vedení, že nerozumím tomu co chceš øíci?
A Ty mi chceš øíci, že když vyzvaný o žádném souboji ani netuší a je neozbrojen proti pøesile, že je to souboj?elizabeth wrote:Cimz mi chces naznacit, ze pokud nekdo nekoho vyzve k souboji a v nem ho zabije, je to vrazda?