Moderators: elizabeth, Ježek, Katerina
Obávám se, že ne - maximálnì v nìjakých knížkách o té dobì. Navíc si myslím, že v souèasné dobì o tak nádherném období našich dìjin se toho napsalo zoufale máloacoma wrote:Chci se zeptat, jestli je nejaka literatura k teto kralovne krome Sarochovy. Vite o necem, co by obsahovalo nejake zminky o Kunhutine zivote pred Moravskym polem? Mam pocit, ze nic kloudnyho neni.Ale treba se pletu.
Rozmazavali jsme to o 106 v oddilu pana z Lipe. Jukni tam.Viola wrote:A ona je doložená? Nìkdo právì uvádí, že jo, já si zase ale myslím, že kdyby mìl manželku, tak to kroniky rozmázly trochu víc... Ale možná se pletu, zas až tak to nastudované nemám...acoma wrote:Sarochova je prima, az na tu manzelku Jindrich z Lipe.
Tohle je stokrát propíraná otázka, takže já pøispìju do mlýna svou ženskou troškou... Jak uvádí Šarochová, v té dobì v 7 letech bylo normální opustit domov (v 7 letech zaèínala pážecí služba). Navíc matky - královny se vìtšinou o dìti až tak nestaraly, od toho mìly chùvy. Takže je možné, že Václav zùstal na Bezdìzu s chùvou. Vaníèek upozoròuje, že Václav byl na Bezdìz odvezen 4. února, Kunhuta 11. února v Praze vydává listinu, takže buï za ním odjela dobrovolnì pozdìji, nebo se mezitím vrátila do Prahy a pak zpìt na Bezdìz. Navíc si nedovedu pøedstavit to rozhodování matky, která buï bude sedìt u svého syna a nepomùže mu, nebo uteèe a bude se mu snažit pomoci zvenèí - tak trochu Sofiina volba, nemyslíte?U Kunhuty nemám problém s jejím vztahem k Závišovi, ale opìt pøipomínám její diskutabilní mateøský vztah k malému Vašíkovi po smrti Pøemysla Otakara II. Tam si nejsem zcela jist...
A tøeba vraždu Bély Maèevského, Kunhutina bratra, roku 1272.elizabeth wrote:Lásky bych ale v tomhle "pokrevnim" vztahu pøíliš nehledala, viz Anin útìk i s korunovaèními klenoty k zeti Pøemyslu Otakarovi II.
Myslela jsem, že byl zabit jedním z Kyseckých (nepamatuju jakým) za vìdomí tehdy nezletilého Ladislava na Zajeèím ostrovì. A prý obzvláštì bestiálním zpùsobem.Viola wrote: A tøeba vraždu Bély Maèevského, Kunhutina bratra, roku 1272.
Tak jsem to našla. Na konci roku 1272 Jan Kysecký po návratu z èeského azylu na Pøemyslovì dvoøe nejen, že poinformoval èerstvou královnu vdovu Alžbìtu Kumánskou o plánech èeského krále na ovládnutí západního Slovenska (tuto lukrativní nabídku od dalšího azylanta hrabìte Egidia, nebyl Pøemysl schopen odmítnout), ale také úkladnì zabil Bélu Maèevského a jeho mrtvolu prý rozsekal na kusy. Poté se stal slavonským bánem.acoma wrote:Myslela jsem, že byl zabit jedním z Kyseckých (nepamatuju jakým) za vìdomí tehdy nezletilého Ladislava na Zajeèím ostrovì. A prý obzvláštì bestiálním zpùsobem.Viola wrote: A tøeba vraždu Bély Maèevského, Kunhutina bratra, roku 1272.
Už si nevzpomínám pøesnì, ale tenhle problém rozebíral J. Urban v Lichtemburcích.acoma wrote:Zajímavé mi pøijde, že Jan Kysecký se bìhem pobytu v Èechách stihl oženit. Vzal si nejmenovanou dceru Smila z Lichtenburka, sestru Jindøicha z Lichtenburka. A vypadá to, že Lichtenburci se za vraždu a skutky vykonané svým uherským švagrem dostali do nemilosti, protože na konci roku 1272 Lichtenburci mizí z královského dvora a Jindøich se objevuje jako svìdek až na listinì z r. 1278.