Mrkla jsem na tu listinu RBM II. č. 1846, s. 793. Přeložila zatím jen úvodní shrnutí, oč v listině kráčí:" Svornost od biskupa činěná mezi Theodorikem (Dětřichem) Srollon(a) (es)( první pád fakt nevím) a chudými ze Slavonína..."Laurentius píše:Tak mám možná ještě něco k tématu biskupa Dětřicha. Jinak ta podoba jmen biskupa Dětřicha a arcidiákona Fridricha se jmény Fridricha z Chomutova, Dětřicha z Hořepníka a Třebelovic apod. je také podle mě dobrá úvaha Thovta.
Teď jsem ještě narazil v listině Dětřicha z roku 1299 http://147.231.53.91/src/index.php?s=v& ... 2&page=802 na jméno nějakého Unky „Vnka, nepos noster de Planyzs“. Latinsky neumím, ale může se tato osoba vztahovat přímo k Dětřichovi jako jeho příbuzný? Mně to tak připadá.
nepos - může být i potomek obecně, ale je nepravděpodobné, že to v tom smyslu bylo použito.
Otázka, kdo je Theodoricus Srollon(a) (es)? Píšou o něm, že je zástupcem strany olomouckého biskupství, víme ale kam přesně ho lze zařadit, je to jméno nebo funkce?
Planyzs je pravděpodobně Planá...
Kdo mohl být onen vnuk Unka, Vnka z Planyzs ( Plané) je to někdo z Vítkovců?
Hledám tu listinu v CDM, tam možná bude líp editovaná, tak sem kdyžtak dám odkaz. Bohužel ji teď určo nestíhám překládat (mám toho ještě mraky k Závišovi) a na to abych otevřela listinu a četla v ní, ještě nejsem dostatečně kovaná v jazyce starých Římanů...(i když na tom pracuji, ale obávám se, že ještě velmi dlouho pracovat budu)
To CDM IV č. CXIII, s. 116 zde