Pivo

historiografie, odborné knihy a jiná periodika, pomoc při bádání ...

Moderator: Ježek

User avatar
Peacemaker
Zeman
Posts: 107
Joined: 29 Oct 2007 20:25
Location: Ducatus Nitraensis

Pivo

Unread post by Peacemaker »

Rád by som tu rozviedol diskusiu o pive. Dosť mi totižto vadí, že v poslednej dobe sa tento zlatistý mok totálne bastardčí. Chmeľ je nahradený granulovaným (chemicky upraveným) chmeľom a kvasný proces kvôli urýchleniu výroby (čiže vyššiemu zisku) je nahradený ďalšou chemikáliou. Heineken je týmto povestný a preto všetky pivá v ich réžii sú chemická chcanka.
Chcel by som tu však podebatiť o tom, že ktoré pivá sú ešte podľa tradičnej receptúry. To, že to niekto píše na obale ešte neznamená, že tomu tak aj je (Heineken týmto lúbi oblbovať ludí).
Osobne pijem takmer vždy Plzeň (Pilsner) ale počul som, ŽE VRAJ aj oni už presedlali na granulovaný (chemicky upravený) chmeľ. Neviem, či je to pravda. No a potom je tu Čierna hora. Malý pivovar a pivo mi chutilo. Práve tieto malé pivovary vznikli ako odpoveď na chemické "pivo" gigantov.
Dosť ma pobavil tento článok: http://badman.aktuality.sk/clanok/2432/ ... roku-2012/
Že víťaz Corgoň. Ty kks to akože vážne??? Veď práve Corgoň je totálna chemikália, ktorá s pivom už nemá nič spoločného. Volakedy tomu tak nebývalo, ale ako Corgoň odkúpili (myslím že tiež Heineken), tak je z toho totálna chemická dunihlavová brečka.
Takže prosím pohovorme o vašom obľúbenom pive a ako moc je ešte "poctivé" :wink:
richardrg
Zeman
Posts: 88
Joined: 08 May 2012 07:23

Re: Pivo

Unread post by richardrg »

Ve vrcholném středověku by ti pivo asi nechutnalo. Sice se objevuje názor, že už v té době se přidával chmel, ale byl jen jednou mezi mnoha možnostmi.

V zásadě se hovoří o pivu bílém, které asi nejvíce připomíná dnešní, a je určitě vyrobené ze sladu a pravděpodobně alespoň filtrované.

Z kvalitních se pravděpodobně vyrábělo něco jako ležák, protože část se nechávala uzrát.

Pak jsou zmínky o hustém pivu, které se "žralo" z misky, (proto se dodnes údajně používá slovo ožralý) osobně se domnívám, že v něm bylo asi i mláto, takové si vymohli ke snídani dělníci na Svatovítském chrámu.

Co se týče plzeňského, věř tomu, že tam granule jsou, osobně si ale myslím, že to nemůže nijak škodit, protože prvotní smysl granulí byl ten, aby ve hmotě bylo stejné množství chuťových látek. Otázkou do diskuse by bylo, co považuješ za chemickou úpravu. Možná tě to udiví, ale v celých Čechách je veliký problém koupit chmelové šišky. Když jsem je potřebovali, prostě jsme zajeli do Žatce na dočesnou a oškubali je tam z výzdoby. Ono se jich přidává překvapivě málo. Ty granule pomáhají také přesnějšímu dávkování.
User avatar
Peacemaker
Zeman
Posts: 107
Joined: 29 Oct 2007 20:25
Location: Ducatus Nitraensis

Re: Pivo

Unread post by Peacemaker »

Tak ono mňa by hlavne zaujímal súčasný (žalostný) stav piva. Čo taká Čierna Hora? A nie nadarmo sa hovorí o tzv europivách, že sú prázdne.
slavicekvac
Král
Posts: 1811
Joined: 28 Oct 2009 11:55
Location: Kladno

Re: Pivo

Unread post by slavicekvac »

Peacemaker wrote:Tak ono mňa by hlavne zaujímal súčasný (žalostný) stav piva. Čo taká Čierna Hora? A nie nadarmo sa hovorí o tzv europivách, že sú prázdne.
Solidní jsou ležáky 12 stupňů. S desítkami se nikdo moc nepárá. Z ležáků větších firme je slušný Budvar a Krušovice, kde podíl extraktu a lisovaného chmele je dobrý. To jest hlavní je lisovaný sušený chmel - Žatecký poloranný červeňák a extrakt není vůbec, nebo málo. Jsou to dva odlišné typy, Budvar je Budweisser a Krušovice jsou typu Pils. Ještě je rozdíl v kvašení ale to už není tak důležité. O ostatních značkách se vyjadřovat nebudu, mohl bych se dostat do právních problémů. Tohle je přece jen veřejná diskuse.
Ještě stojí za zmínku slad - někdo si jej dělá, někdo kupuje, záleží na kvalitě ječmene a způsobu sladování. To je u ležáků také známka kvality, či menší kvality.
User avatar
Ingolf
Král
Posts: 1305
Joined: 24 Aug 2008 12:16
Location: Jičín

Re: Pivo

Unread post by Ingolf »

richardrg wrote:Ve vrcholném středověku by ti pivo asi nechutnalo. Sice se objevuje názor, že už v té době se přidával chmel, ale byl jen jednou mezi mnoha možnostmi.
V zásadě se hovoří o pivu bílém, které asi nejvíce připomíná dnešní, a je určitě vyrobené ze sladu a pravděpodobně alespoň filtrované.
Z kvalitních se pravděpodobně vyrábělo něco jako ležák, protože část se nechávala uzrát.
Pak jsou zmínky o hustém pivu, které se "žralo" z misky, (proto se dodnes údajně používá slovo ožralý) osobně se domnívám, že v něm bylo asi i mláto, takové si vymohli ke snídani dělníci na Svatovítském chrámu.
K tradičnímu postupu výroby piva, potažmo i chuti, se vyjádřili už v antice, když kritizovali, že Germáni pijí shnilou vodu s ječmenem.., pivo a víno antické oblasti bylo vnímáno jako jeden z rozdílů mezi barbarstvím a civilizací.. V severní a v té době i střední Evropě ale nebylo nazbyt, víno tu nemělo takové podmínky, tak se místo něho nechalo kvasit obilí, popř. med. Kvašení se prý startovalo i tak, že se do vody s ingrediencemi plivlo.., takový tradiční postup bysme si dneska vzdor moderním umělým technologiím asi nepřáli :)
Husté pivo – nám o něm říkal jeden učitel na vysoký, měla to být spíše kaše než nápoj, a zároveň tak sloužit i jako pokrm, ne jako nápoj.. Husté pivo by bylo nefiltrované, s kvasnicemi, což zvyšuje podíl alkoholu.. Podle slov učitele se dělal průzkum na příkladu Kutné Hory, kolik piva se tam vyrobilo a zkonzumovalo, a prý na dnešní podmínky zprůměrováno by všichni obyvatelé včetně nemluvňat museli být v jednom kuse pod stolem :)
Last edited by Ingolf on 03 Jul 2012 14:26, edited 1 time in total.
User avatar
Ingolf
Král
Posts: 1305
Joined: 24 Aug 2008 12:16
Location: Jičín

Re: Pivo

Unread post by Ingolf »

Peacemaker wrote: No a potom je tu Čierna hora. Malý pivovar a pivo mi chutilo. Práve tieto malé pivovary vznikli ako odpoveď na chemické "pivo" gigantov.
Malé pivovary musí umět nabídnout něco jiného, aby se prosadily, když nemůžou konkurovat cenou.. tradiční receptura je jednou z možností, jiné jsou vyrábět jiný sortiment, jako vícestupňová piva nebo ochucená nebo z jiných surovin.. Ta Černá Hora jde touhle cestou, pšeničný pivo mají vynikající, takový jemný, až to lechtá v nose :) , akorát se po dvou sklenicích přepije, jak je sladký.. Pak mají ochucený a to si dávám borůvkový a mám z něj pocit, že ta chuť vychází aspoň zčásti ze skutečných borůvek, že to není jen umělá příchuť.. Známej v Liberci provozuje hospodu, kde točí tuhle značku, tak můžu doporučit.., pivo i hospodu :)
User avatar
jur
Pán
Posts: 234
Joined: 18 May 2007 09:49
Location: Polonia

Re: Pivo

Unread post by jur »

Ingolf wrote:Malé pivovary musí umět nabídnout něco jiného, aby se prosadily,
Souhlas.
V blizkem sousedstvi otevreli mini pivovar - maji velmi zajimavou nabidku. :D

http://www.mieszczanski.com/strona-glowna
User avatar
Peacemaker
Zeman
Posts: 107
Joined: 29 Oct 2007 20:25
Location: Ducatus Nitraensis

Re: Pivo

Unread post by Peacemaker »

A čo hovoríte na pivo Zubr? V slovenskej súťaži sa vraj vždy umiestňuje vysoko (mám však dosť výhrad voči slovenskej pivnej súťaži, keďže všetko už poskupoval Heineken a nikde neponechal pôvodnú receptúru, vyrába si len to svoje "prázdne" europivo a zlatú korunku tomu dáva fakt, že toho roku súťaž vyhral Corgoň!!!! Asi najviac chemicky upravované pivo)