Poloha hrobů na hřbitovech
Poloha hrobů na hřbitovech
Při procházení hřbitova, mne zaujal jeden okázalý náhrobek. Ale ta poloha je trochu zvláštní... Jedná se o levý horní roh ( od směru kaple a přístupové cesty) a orientovaný na sever. Někde jsem četl, že i poloha hrobu má svou určitou symboliku, tak bych se chtěl zeptat, jestli by se na základě takové polohy dalo něco bližšího určit?
Bez piva to není ono.
-
slavicekvac
- Vévoda
- Been thanked: 3 times
Re: Poloha hrobů na hřbitovech
Jestli to není historický hrob, tak to nic neznamená.KOMOŃ píše:Při procházení hřbitova, mne zaujal jeden okázalý náhrobek. Ale ta poloha je trochu zvláštní... Jedná se o levý horní roh ( od směru kaple a přístupové cesty) a orientovaný na sever. Někde jsem četl, že i poloha hrobu má svou určitou symboliku, tak bych se chtěl zeptat, jestli by se na základě takové polohy dalo něco bližšího určit?
-
slavicekvac
- Vévoda
Pravidla už byla dost volná, pohřbívání nad sebou, rušení starých hrobů s umístěním ostatků na jedno místo, nebo do kostnice. K orientaci hrobů podku vím žádné zásadní předpisy. Jsou místa důůležitější, řekněme u zdi kostela poblíž vchodu, která se rezervují kněžím. Protože kostely do jisté doby jsou povinně presbytářem na východ, tak orientace hrobů odpovídá směru kostela. Z praktického důvodu je spíš neobvyklé, když mají hroby jinou orientaci než jakýsi ovál kolem kostela. Hřbitovy bez kostelů mají orientaci víceméně pravoúhlou podle dispozice pozemku.KOMOŃ píše:Cca 200 let starý...
No vlastně jsem zapomenul dodat, že je to kousek od staré, nepoužívané kaple, nyní opravované. Takže by to mohlo významnější místo...
Hřbitov má tvar obdelníku. A na jeho kratší, severní straně, je práve ta kaple, postavená přímo v polovině délky zdi. To taky nechápu, proč takové odlehlé místo. Hrob je od kaple v levo - levý horní roh...
Hřbitov má tvar obdelníku. A na jeho kratší, severní straně, je práve ta kaple, postavená přímo v polovině délky zdi. To taky nechápu, proč takové odlehlé místo. Hrob je od kaple v levo - levý horní roh...
Bez piva to není ono.
-
slavicekvac
- Vévoda
Taková kaple je pouze márnice, později užitá jako kaple pro rozloučení. Význam umístění hrobu bych nehledal žádný.KOMOŃ píše:No vlastně jsem zapomenul dodat, že je to kousek od staré, nepoužívané kaple, nyní opravované. Takže by to mohlo významnější místo...
Asi jo...
Ten hrob vypadá opravdu jako významné místo, protože jako rohová stavba, je přímo zasazena do rohu hřbitovní zdi a stavitel hrobky musel zároveň odbourat právě kus té zdi, aby hrob celý pasoval...
To by u žádného syčáka neprošlo...
Ten hrob vypadá opravdu jako významné místo, protože jako rohová stavba, je přímo zasazena do rohu hřbitovní zdi a stavitel hrobky musel zároveň odbourat právě kus té zdi, aby hrob celý pasoval...
To by u žádného syčáka neprošlo...
Bez piva to není ono.
Děkuji vám za aktualizaci nám tyto zajímavé informace. jste velmi dobrou práci. udržuje jej Doufám, že budete sdílet další nápady a obrazy, přeji vám hodně štěstí