Voračičtí z Paběnic / Okrouličtí z Kněnic

Šlechtické rody i jednotliví šlechtici. Šlechtická kultura, heraldika, genealogie, ...

Moderátor: elizabeth

JirkaK2

Voračičtí z Paběnic / Okrouličtí z Kněnic

Nový příspěvek od JirkaK2 »

Dobrý den, nevím zda jsem zde správně, ale rád bych se podělit o zajímvá fakta a jednu hypotézu :

Fakta :
1) Voračtí z Paběnic - jsou uvádění na tvrzi Voračické od roku 1510. Původní majitelé tvrze nejsou známi.
2) původ Okrouhleckých z Kněnic je určován do Kněnic na Moravě.
3) cca 300m na SZ od dvora Voračického existovala zaniklá ves Kněnice. Zmíněna je v matrikách Vrchotových Janovic i vlokální literatuře, rybník Kněnický je vidět na archivních mapách Stabilního katastru.
4) Okolo roku 1510 se ve Voračicích objevují Voračičtí z Paběnic. Kupují mimo jiné i Bezmíř.
5) Okrouhlečtí z Kněnic nejsou vůbec zmíněni v historii Kněnic na Moravě, kam jsou přisuzováni
6) Po roce 1510 se objevují zápisy o tom, kterak Okrouhlečtí nakupují majetky
7) Roku 1510 se objevuje jméno Zdeňka Vokroulického, coby pána z Martinic s lidmi v Radotíně a možná ve Lhotě.
viz : http://archive.org/stream/archivesk09na ... g_djvu.txt
Martinice se nacházejí cca 3,5 JJZ od Voračic.
8) Roku 1546 už je uváděna tvrz v Martinicích jako pustá

Hypotéza : není tedy možná, že Okrouhličtí z Kněnic pocházeli ve skutečnosti z Kněnic u Voračic ? Roku 1510 tyto - i s blízkými Voračicemi a možná i Martinicemi - prodali Voračickým z Paběnic. Tito se neusídlili ani v Kněnicích, asi původním sídlu rodu Vokrouhlických, ani v Martinicích - kde jsou zmiňováni, ale ve Voračicích.

Jsem laik a nevím, jak toto potvrdit - či na hlavu porazit a vyvrátit. Poradíte ?
filipek
Sedlák

Re: Voračičtí z Paběnic / Okrouličtí z Kněnic

Nový příspěvek od filipek »

O Okrouhlických z Kněnic bádám již dlouho. Mám spoustu materiálů, ale také spoustu otazníků, Ty Kněnice u Voračic se docela i nabízejí - viz zmínka v Listech (uloženo Třeboň). Budu ráda diskutovat. Z.
filipek
Sedlák

Ještě jedna poznámka. Na djvu.texu je sice citován 1510 Zdeněk ale - z Vokrouhlice. POZOR - to se vážně nemusí jednat o Okrouhlického z Kněnic. Těch z V(O)koruhlice bylo více a otázka jaké Okrouhlice to byly - zda ty u Humpolce či v jižních Čechách. Mezi významné patřil např. Hroznata z Okrouhlice (podepsal stížný list) atd. Ale příbuzenskost s Okrouhl. z Kněnic zatím řeším. Není to jisté - všichni různí "z Okrouhlice" měli rozdílné erby....Podělím se poznatky, napiště!
Ježek
Král
Has thanked: 387 times
Been thanked: 120 times

Nový příspěvek od Ježek »

filipek píše:
Ještě jedna poznámka. Na djvu.texu je sice citován 1510 Zdeněk ale - z Vokrouhlice. POZOR - to se vážně nemusí jednat o Okrouhlického z Kněnic. Těch z V(O)koruhlice bylo více a otázka jaké Okrouhlice to byly - zda ty u Humpolce či v jižních Čechách. Mezi významné patřil např. Hroznata z Okrouhlice (podepsal stížný list) atd. Ale příbuzenskost s Okrouhl. z Kněnic zatím řeším. Není to jisté - všichni různí "z Okrouhlice" měli rozdílné erby....Podělím se poznatky, napiště!
Hroznata z Okrouhlice měl v erbu psa a někdy před rokem 1454 prodává Okrouhlice Tomkovi z Kněnic, erbu dvou beranních rohů, pravděpodobně vedlejší větve pánů z Drahotuš.

O jaké Kněnice, Knínice na Moravě šlo zatím nevím, v moravských zemských deskách žádný Tomek z Kněnic/Kninic není.
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
Ježek
Král

Ježek píše:
Hroznata z Okrouhlice měl v erbu psa a někdy před rokem 1454 prodává Okrouhlice Tomkovi z Kněnic, erbu dvou beranních rohů, pravděpodobně vedlejší větve pánů z Drahotuš.
Tak ne, je to šlechtic z Malopolska, který používal stejný erb, jako páni z Drahotuš a mezi lety 1450-1454 se zakupuje právě v Okrouhlicích.
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
Ježek
Král

Našel jsem Paběnické k roku 1397 v Pošumaví:
https://www.monasterium.net/mom/CZ-NA/A ... 04/charter
(RBMV V/1, č. 575, s. 261)

Simplex
Vévoda
Has thanked: 51 times
Been thanked: 151 times

Nový příspěvek od Simplex »

Otázkou je, zda mohli být potomky paběnických Hrabišové z Nové vsi a třeba i další východočeské rody. Pojmenování rodu ani erb to nevylučují.
Špráchal Přemysl: Manská tvrz Podstráň a vladycký rod Hrabišů z Nové vsi, VSH 35/2019 (dostupné on-line)
https://www.vcm.cz/documents/1142/sprachal_vcsh35.pdf

hrabišové.jpg

Nemusím dodávat, že se občas chybně ztotožňují Hrabišové s Hrabišici.

h+h.jpg

https://www.google.com/search?client=op ... 8&oe=UTF-8

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Ježek
Král

To ani nevím, že Přemek napsal, nepochlubil se @Przemysl de Nyestieyky

filipek
Sedlák

Ježek píše: 25 pro 2025 15:21

Našel jsem Paběnické k roku 1397 v Pošumaví:
https://www.monasterium.net/mom/CZ-NA/A ... 04/charter
(RBMV V/1, č. 575, s. 261)

Jenže souvislost k Okrouhlickým z Kněnic tam není, bohužel. Jinak mám nyní už dost materiálu (z polských webů) ke Kněnicím, Pozdější "Okrouhličtí" fungovali v Krakově a okolí. Podstatné je erb a zvolání Romany. Filipek

Ježek
Král

filipek píše: 24 úno 2026 21:26

Jenže souvislost k Okrouhlickým z Kněnic tam není, bohužel. Jinak mám nyní už dost materiálu (z polských webů) ke Kněnicím, Pozdější "Okrouhličtí" fungovali v Krakově a okolí. Podstatné je erb a zvolání Romany. Filipek

Herb Baranierogi, okrzyk Romani, vladycky rod z okolí Krakova.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Barana_Rogi

Jenom jsem nedospěl k tomu, co jsou ty Kněnice, pár různě podobně znějících lokalit je v JV Polsku nebo na Ukrajině, ale jasný důkaz jsem nenašel. Psal jsem maila autorům historického atlasu Malopolska, ale neobtěžovali se odpovědět.

Paběničtí, pokud budou příbuzní, tak ale až později.