Leonardo da Vinci
Moderator: Katerina
-
- Královna
Leonardo da Vinci
Patøí život a dílo tohoto geniálního "všeumìla", Verrocchiova žáka ještì do støedovìku? Ovládal a to pøímo bravurnì nejen malbu, ale i architekturu (návrhy mìstských staveb, kanálù, kostelù i pevností), prvky mechaniky (návrhy na zbranì, vèetnì tankù, ponorek, létadel atd.) a lidskou anatomii. Právì kvùli pitvám se dostal do køížku s papežem...

Prožitek není to, co se vám stane, prožitek je to, jak naložíte s tím, co se vám stalo!
Re: Leonardo da Vinci
Mel leonardo vubec nejake zeny?Krome te z obrazu o ktere se soudi ze byla bud:tehotna
tesne pred smrti
nebo muz
Docela me to zajima.A nemaz te mi to.

tesne pred smrti
nebo muz

-
- Kníže
p(o)sel z budoucnosti wrote:Mel leonardo vubec nejake zeny?Krome te z obrazu o ktere se soudi ze byla bud:tehotna
tesne pred smrti
nebo muz
A kterou ženu z portrétu myslíš? Maloval jich vícero a ne vždy se jednalo o Madony
Last edited by Maršálek on 20 Aug 2007 12:38, edited 2 times in total.
-
- Kníže
Leonardo byl již èlovìkem renesanèním nejenom duchem, ale i dobou v níž žilacoma wrote:Patøí život a dílo tohoto geniálního "všeumìla", Verrocchiova žáka ještì do støedovìku? Ovládal a to pøímo bravurnì nejen malbu, ale i architekturu (návrhy mìstských staveb, kanálù, kostelù i pevností), prvky mechaniky (návrhy na zbranì, vèetnì tankù, ponorek, létadel atd.) a lidskou anatomii. Právì kvùli pitvám se dostal do køížku s papežem...

-
- Vévodkyně
- Been thanked: 1 time
A taky technici a konstrukteri. Pamatuji se, jak jsme jednu z nejdrazsich nove vydanych knih - Leonardo da Vinci (4500,-Kc i se zapoctenim me mnozstevni slevy) dali jako darek kolegovi k 60.narozeninam,a pak vsichni zasli nad kresbami i technickymi navrhy stroju. Ale prece jen, nezajimali Leonarda spise muzi?Maršálek wrote:
Leonardo byl již èlovìkem renesanèním nejenom duchem, ale i dobou v níž žilna tom se pøekvapivì shodují beze zbytku jak historici, tak kunshistorici, malíøi, sochaøi, architekti...
-
- Kníže
-
- Královna
-
- Vévodkyně
-
- Kníže
-
- Král
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 3 times
Leonardo
Byl to poslední èlovìk, který mìl znalosti ve všech oborech lidské vzdìlanosti. Ale již nepatøil do støedovìku - nevyhovuje profilu støedovìkého èlovìka, ve snaze pøekonat dogmata katolické církve, odpoutat se od zákonù pøitažlivosti.
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
-
- Vévodkyně
Re: Leonardo
Reklo by se takovy typicky renesancni clovek, ale ani to neni presne receno, zvlast ty jeho technicke navrhy prekrocily nejen "temny" stredovek, ale i renesanci a dobu Frantiska I. Valois, ve ktere Leonardo zil....Ježek wrote:Byl to poslední èlovìk, který mìl znalosti ve všech oborech lidské vzdìlanosti. Ale již nepatøil do støedovìku - nevyhovuje profilu støedovìkého èlovìka, ve snaze pøekonat dogmata katolické církve, odpoutat se od zákonù pøitažlivosti.
-
- Kníže
-
- Kníže
-
- Vévodkyně
Omlouvam se, ale vybrala jsem si tu cast jeho genia, jez je mi nejblizsi... takze ty technicke vynalezy a kresby. Italska ctyrka ? Krom Leonarda - Michelangello, Rafael Santi ( ja miluju jeho obrazy), kdo sem patri jako ctvrty??Maršálek wrote:O tom, že byl èlovìkem renesanèním nijak nepochybuji, k druhému bych jenom podtkl, že mìl fenomenální vìdomosti z mnoha oborù lidské èinnosti. Ostatnì tím právì byla vyjímeèná celá italská ètyøka
K Tve ryrirske titulature : Muzem zkusit rict Jezkovi, at uz nam ty tituly necha, jak jsou, ambice stat se cisari, zde nemame, ale ambice psat, to ano.
-
- Královna
-
- Vévodkyně
-
- Královna
Koupila jsem maminì k vánocùm jeho životopis a teï jsem jí ho zase na chvíli èmajzla, abych mohla nìèím pøispìt.
) fascinuji mì jeho studie k obrazùm, jsou dokonalé. Mìl úžasný pozorovací talent a ještì asi i ty pitvy mu hodnì daly.

Prožitek není to, co se vám stane, prožitek je to, jak naložíte s tím, co se vám stalo!
-
- Knìžna
Koupila jsem dnes v Levných knihách http://www.levneknihy.cz/DetailZbozi.aspx?z=74682acoma wrote:Koupila jsem maminì k vánocùm jeho životopis a teï jsem jí ho zase na chvíli èmajzla, abych mohla nìèím pøispìt.) fascinuji mì jeho studie k obrazùm, jsou dokonalé. Mìl úžasný pozorovací talent a ještì asi i ty pitvy mu hodnì daly.

Minulost není tøeba milovat, staèí jí rozumìt a nezapomenout, že konèí v budoucnosti. M.Ivanov
-
- Král
Re:
Obrázky, sochy a technika jsou přitažlivější, ale já dávám přednost Erasmu Rotterdamskému a Thomasu More, ne že bych pro ně zatracoval výše uvedené.elizabeth wrote:Omlouvam se, ale vybrala jsem si tu cast jeho genia, jez je mi nejblizsi... takze ty technicke vynalezy a kresby. Italska ctyrka ? Krom Leonarda - Michelangello, Rafael Santi ( ja miluju jeho obrazy), kdo sem patri jako ctvrty??Maršálek wrote:O tom, že byl èlovìkem renesanèním nijak nepochybuji, k druhému bych jenom podtkl, že mìl fenomenální vìdomosti z mnoha oborù lidské èinnosti. Ostatnì tím právì byla vyjímeèná celá italská ètyøka
K Tve ryrirske titulature : Muzem zkusit rict Jezkovi, at uz nam ty tituly necha, jak jsou, ambice stat se cisari, zde nemame, ale ambice psat, to ano.