Můj konkrétní zájem jako rodáka z Jevišovic směřuje právě k onomu regionu. Počítám s tím, že toto téma je z hlediska zajímavosti a "větších" dějin méně zajímavé, nicméně můj amatérský zájem směřuje k pochopení a poznání historie přímo spjaté s tímto rodem Kunštátů sezením na Jevišovicích. Pokouším se složit z různých střípků mozaiku historie v období od smrti Jana Jindřicha 1375 do rozboření starého hradu v roce 1421. Snažím se pochopit všechny zákonitosti a z různých pramenů vyzískat co nejucelenější obrázek té doby. Můj zájem samozřejmě přesahuje přes časově vymezené období, snažím se poskládat kompletní genealogii Kunštátů z Jevišovic. I tady narážím na nejasnosti nebo protichůdné informace, kdy příkladně jeden pramen uvádí, že Sezema (+1326) měl syny Kunu a Jana Ondřeje (farář u sv. Michala ve Znojmě) a druhý uvádí, že synové byli Oldřich, Sezema a Boček (genealogy.euweb). K přelomu století už je informací víc a doba Hynka Suchého Čerta a Jindřicha Zajímače mi poskytuje více pramenů. I tak tam mám spoustu nejasností ohledně potomků Hynka. Přídomek Suchý Čert přijali potomci příbuzných, v genealogy se uvádí jako synové Hynka Suchého Čerta Hynek a Boček no a teď se v tom vyznejte.
Abych to moc nenatahoval, mám prameny typu, Jihlavské knihy popravčí, Zemské desky, literaturu od Plačka a dalších autorů, v archivech jsem se dostal k různým listinám, na internetu je spousta zajímavých faktů, ale budu vděčný za vlákna vedoucí k dalším pramenům nebo třeba i na osoby tímto krajem a dobou se zabývající.
Můj zájem je čistě amatérský a hlavně koníček, s lehkou vazbou na šerm spojený s divadlem. Rád bych v budoucnu sestavil ucelenou práci obsahující fakta a příběhy té doby a regionu. Vím, že bez pochopení širších vztahů to nejde, ale tato doba a tehdejší život mě natolik zajímá, že budu rád za jakoukoli informaci, co mi pomůže se posunout dál. Tovaryšstva, Matěj Vůdce, nižší šlechta, vztahy s katolickým Znojmem, markrabské války mezi Joštem a Prokopem,....atd.
Děkuji a omlouvám se těm co to dočetli až sem.