Mrzí mě, že musím zakládat téma o něčem tak přízemním jako jsou peníze a jejich míra nebo měrové jednotky.
Potřebovala bych konečně jednou vysvětlit a rozebrat vztah mezi hřivnou, markou a talentem.
Hřivna je marka. Ale talent? Je s nimi totožný nebo je 60 hřiven? Mohl by mi v tom konečně někdo udělat jasno?
Pokud se dopídíme toho, že tady podobné téma již máme, toto tam pak přesunu.
Měrové jednotky
-
- Vévoda
- Been thanked: 3 times
Re: Měrové jednotky
Jak jsem ekonom, tak jsem to viděl jen letmo a pro zaměření na denáry tohle nevím, ale zkusím najít literaturu. Určitě jsem to někde četl.elizabeth píše:Mrzí mě, že musím zakládat téma o něčem tak přízemním jako jsou peníze a jejich míra nebo měrové jednotky.
Potřebovala bych konečně jednou vysvětlit a rozebrat vztah mezi hřivnou, markou a talentem.
Hřivna je marka. Ale talent? Je s nimi totožný nebo je 60 hřiven? Mohl by mi v tom konečně někdo udělat jasno?
Pokud se dopídíme toho, že tady podobné téma již máme, toto tam pak přesunu.
Nicméně je nezbytné specifikovat kdy tyto pojmy hledáš a kde je hledáš geograficky. Protože odpověď je v čase a místě různá.
Základní vztah jednotek se ale nemění. Jak kde a jak kdy
- Ježek
- Král
- Has thanked: 178 times
- Been thanked: 45 times
Re: Měrové jednotky
Převod podle Novohradských účtů 1390/1:
kopa=60 grošů 1 talent=8 solidů=240 denárů
denár=6,5 groše 1 solid=4,5 groše
talent=36 grošů 1 denár= 0,15 groše
1 solid= 30 denárů
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.