páni z Kunovic - rodokmen

Šlechtické rody i jednotliví šlechtici. Šlechtická kultura, heraldika, genealogie, ...

Moderátor: elizabeth

gazan
Panoš

páni z Kunovic - rodokmen

Nový příspěvek od gazan »

Pro ty, kdo občas narazí na pány z Kunovic a chtějí znát rodové souvislosti přikládám přehledný rodokmen.
Omezil jsem to na 7 generací od Duchoslava z Bydžova, samozřejmě s důrazem na původ po meči ! Všichni mladší už jsou potomci toliko po přeslici.

Jejich potomkem po přeslici jsou fakticky všichni současní monarchové Evropy. S výjímkou Alžběty II. a Juana Carlose. U nich to platí o jejich partnerech.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Ježek
Král
Has thanked: 387 times
Been thanked: 120 times

Re: páni z Kunovic - rodokmen

Nový příspěvek od Ježek »

Škoda, že ne ti první (Frank)
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
mmac
Rytíř
Been thanked: 7 times

Nový příspěvek od mmac »

Zdravím. Zná někdo nějaké podrobnosti o onom Duchkovi, manželovi Zuzany Filipcové ? Nedávno jsem totiž někde četl (a jak je mým zvykem jsem si nepoznamenal kde), že se jednalo o vojenského hejtmana krále Matyáše Korvína. Tato informace mě poněkud znejistila, protože jsem žil v domnění, že se jednalo o úředníka, pravděpodobně o povýšence měšťanského původu, z dnešního pohledu o kolegu Zuzanina bratra Jana Filipce. Že Jan Filipec prostě vybral své sestře manžela z prostředí, ve kterém sám působil. Mám taky problém s Duchkovým predikátem, protože podle Paprockého, který píše o jeho náhrobku v Olomouci, bylo uvedeno jméno Dominus Duchko de Biczow & Kunowic. Uvedený Biczow mi jako Bydžov nepřipadá. Podle Zdeňka Pokludy se prý roku 1480 sám Duchek tituloval z Bydžova a z Kunovic, ale z textu není poznat, zda Pokluda uvedl predikát v originálním znění. Spíše použil obvykle užívaného Bydžova.
Duchek zemřel (jestli jsem dobře pochopil Paprockého text) roku 1485. V letech 1491 a 1492 se vdova po Duchkovi Zuzana z Prostějova připomíná jako manželka Václava z Vojslavic a na Vnorovách a roku 1501 jako manželka Hynka z Vrahovic a na Tršicích. Asi naposledy se připomíná roku 1514, kdy vzala svého syna z prvního manželství Jana z Kunovic na spolek na Tršice ...
Takže : Byl Duchek úředník nebo voják ? A byl z Bydžova nebo z ... Bičova ?
Ježek
Král

Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
mmac
Rytíř

Nový příspěvek od mmac »

Na první pohled těžko říct ... Třetí manželka zemského soudce Arkleba (C2.) byla Kunka Z KOROTÍNA (čtvrcený erb, snad modrobílý) ... její náhrobek je v kostele v Boskovicích, ale neví se, jestli tam byla taky pohřbena. Kunka z Korotína byla vdova poprvé po Alšovi Podstatském z Prusinovic, podruhé po Janovi Bohuslavovi Zoubkovi ze Zdětína, potřetí po Václavovi Morkovském ze Zástřizl (+1600) a nejspíš přežila i toho Arkleba z Kunovic ...
Zajímavost : Náhrobek Václava Morkovského ze Zástřizl a jeho manželky Kunky z Korotína je nejvyšším náhrobkem na Moravě, měří více než 7 m.

Jak se sem vkládá to okýnko s citací ?
Michaela
Poddaný
Has thanked: 3 times
Been thanked: 1 time

Nový příspěvek od Michaela »

Dobrý den,
dovolím si poupravit informace o Kunce z KOROTÍNA. Čtvrcený erb ve stříbrno-modrých barvách. V Boskovicích pohřbena nebyla. Pravděpodobně v Hluku v kryptě kostela (původního, než ho přestavěli) spolu s Arklebem z Kunovic. Těžko říct, zda ho přežila, zemřeli ve stejném roce 1609. Ano, měla 4 manžely, mezi jednotlivými sňatky dodržovala vdovství cca 6 let, po tu dobu správcovala majetek, odváděla berní atd. než se znovu provdala. Všechna manželství bezdětná. Byla dcerou Jana Nedachlebického z Korotína a jeho 1. manželky Bohunky Nekešové z Landeka. Prarodiče ze strany otce: Felix (Šťastný) z Korotína + Kunhuta Prakšická ze Zástřizl. Prarodiče ze strany matky: Zikmund Nekeš z Landeka + Bohunka z Víckova.
Náhrobek je překrásný, ale špatně signovaný (zástřizlovská lilie je černá místo bílé a erb Korotínů je vymalován opačně a ve špatných barvách. Tam, kde je červeně má být stříbrná/bílá a tam, kde je nyní bílá má být vybarven modře).
Simplex
Vévoda
Has thanked: 51 times
Been thanked: 151 times

Nový příspěvek od Simplex »

Michaela píše: 24 čer 2025 10:12
Dobrý den,
dovolím si poupravit informace o Kunce z KOROTÍNA. Čtvrcený erb ve stříbrno-modrých barvách. V Boskovicích pohřbena nebyla. Pravděpodobně v Hluku v kryptě kostela (původního, než ho přestavěli) spolu s Arklebem z Kunovic.
Pardubická univerzita má restaurátorskou fakultu a unikátním památkou se na svých stránkách zabývají.
https://stuky.upce.cz/public/591
korotín.jpg
Simplex
Vévoda

Erb Korotínů je totožný jako erb podstatně starších Voračických z Paběnic. Nebo alespoň ten co je na wiki :D
z Korotína
z korotína.jpg
Voračičtí z Paběnic
voračičtí.jpg
Simplex
Vévoda

Jen pro dolnění přivávám erb rodu, kterému se primárně věnuje toto téma.
z kunovic.jpg
A samozřejmě i rodu ze Zástřizl.
zástřizl.jpg
Michaela
Poddaný
Has thanked: 3 times
Been thanked: 1 time

Nový příspěvek od Michaela »

Zdravím,

a erb Voračických podle Ottova slovníku naučného je tedy špatně? http://www.ceskasibir.cz/dok/d470.php
Ježek
Král

Tady je spíš problém, že původní erb pánů z Paběnic měl jinak dělený štít:
pabenic.jpg
mmac
Rytíř

Nový příspěvek od mmac »

K těm barvám na tom náhrobku v Boskovicích ... Dopisoval jsem si kdysi s jakýmsi restaurátorem co dělal alianční erb na zámku v Bystřici pod Hostýnem ohledně nesprávných barev a dalším nepřesnostem. Odepsal mi že jeho úkolem nebylo zkoumat správnost erbů, měl opravit to, co tam bylo. Jelikož žádné přemalby nezjistil, pokazil to nejspíš sám autor ...
Je otázkou, jak se to líbilo zadavateli ...
Něco podobného bude asi i v těch Boskovicích ...
Tedy ... i v případě, že existuje nějaké dobové barevné vyobrazení erbu tak bych za správnost ruku do ohně nedal :naughty:
Ježek
Král

mmac píše: 10 črc 2025 20:40
K těm barvám na tom náhrobku v Boskovicích ... Dopisoval jsem si kdysi s jakýmsi restaurátorem co dělal alianční erb na zámku v Bystřici pod Hostýnem ohledně nesprávných barev a dalším nepřesnostem. Odepsal mi že jeho úkolem nebylo zkoumat správnost erbů, měl opravit to, co tam bylo. Jelikož žádné přemalby nezjistil, pokazil to nejspíš sám autor ...
Občas to asi byla cílená snaha o nějakou osobní variantu erbu - ale rozhodně toho není tolik, aby to šlo říci s jistotou. Může jít jen o chyby.
Simplex
Vévoda

Ježek píše: 10 črc 2025 19:52
Tady je spíš problém, že původní erb pánů z Paběnic měl jinak dělený štít:
pabenic.jpg
Nejpozději od Koláře je u Voračičckých uváděna tato varianta erbu a zmiňuje i Korotíny. Nikdy jsem to nezkoumal, ale kdysi jsem někde četl, že se to mělo změnit v raném novověku a Kolář si to pravděpodobně taky nevymyslel. Taky jsem tím nechtěl říct, že jsou rody příbuzné-právě naopak. Tzv. heroltské figury vznikající polcením, dělením štítu atd. nejsou "jedinečné", ale jsou velmi rozšířené napříč celou Evropou. Netuším, kolik se o Korotínech zachovalo zpráv, ale pochybuju, že by se dal sestavit solidnější rodokmen, ale třeba se pletu. S trouchou nadsázky se tedy dá konstatovat, že se Voračičtí opičili po Korotínech :P
kolář.jpg
http://www.historie.hranet.cz/heraldika ... al1902.pdf
Simplex
Vévoda

Čtvrcený erb mě teď zajímal v souvislosti s jedním z rodů majících v predikátu Lichnov (Lichtnov) a pohledem do Sedláčkova Atlasu jsem zjistil, že první nositel erbu se na Moravě objevil už koncem 13. století. Cizkrajovi predikátní Žetorotice leží na Znojemsku i predikáty některých dalších nositelů erbu leží v "širším" okolí, což nebude náhoda. Navíc rod z Lichnova ukazuje, že další nositelé erbu přišli na Morvu ze Slezska. Pochopitelně s přihlédnutím k tomu, že neznáme tinktury erbů nebo se dochovaly až z pozdější doby.
Sedláček A.: Atlas erbů ..., sv. 4, s. 206-207

2025-09-22_065443.jpg
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek