páni z Kunovic - rodokmen
Moderátor: elizabeth
páni z Kunovic - rodokmen
Omezil jsem to na 7 generací od Duchoslava z Bydžova, samozřejmě s důrazem na původ po meči ! Všichni mladší už jsou potomci toliko po přeslici.
Jejich potomkem po přeslici jsou fakticky všichni současní monarchové Evropy. S výjímkou Alžběty II. a Juana Carlose. U nich to platí o jejich partnerech.
- Ježek
- Král
- Has thanked: 387 times
- Been thanked: 120 times
Re: páni z Kunovic - rodokmen
Duchek zemřel (jestli jsem dobře pochopil Paprockého text) roku 1485. V letech 1491 a 1492 se vdova po Duchkovi Zuzana z Prostějova připomíná jako manželka Václava z Vojslavic a na Vnorovách a roku 1501 jako manželka Hynka z Vrahovic a na Tršicích. Asi naposledy se připomíná roku 1514, kdy vzala svého syna z prvního manželství Jana z Kunovic na spolek na Tršice ...
Takže : Byl Duchek úředník nebo voják ? A byl z Bydžova nebo z ... Bičova ?
- Ježek
- Král
Zajímavost : Náhrobek Václava Morkovského ze Zástřizl a jeho manželky Kunky z Korotína je nejvyšším náhrobkem na Moravě, měří více než 7 m.
Jak se sem vkládá to okýnko s citací ?
-
Michaela
- Poddaný
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 1 time
dovolím si poupravit informace o Kunce z KOROTÍNA. Čtvrcený erb ve stříbrno-modrých barvách. V Boskovicích pohřbena nebyla. Pravděpodobně v Hluku v kryptě kostela (původního, než ho přestavěli) spolu s Arklebem z Kunovic. Těžko říct, zda ho přežila, zemřeli ve stejném roce 1609. Ano, měla 4 manžely, mezi jednotlivými sňatky dodržovala vdovství cca 6 let, po tu dobu správcovala majetek, odváděla berní atd. než se znovu provdala. Všechna manželství bezdětná. Byla dcerou Jana Nedachlebického z Korotína a jeho 1. manželky Bohunky Nekešové z Landeka. Prarodiče ze strany otce: Felix (Šťastný) z Korotína + Kunhuta Prakšická ze Zástřizl. Prarodiče ze strany matky: Zikmund Nekeš z Landeka + Bohunka z Víckova.
Náhrobek je překrásný, ale špatně signovaný (zástřizlovská lilie je černá místo bílé a erb Korotínů je vymalován opačně a ve špatných barvách. Tam, kde je červeně má být stříbrná/bílá a tam, kde je nyní bílá má být vybarven modře).
-
Simplex
- Vévoda
- Has thanked: 51 times
- Been thanked: 151 times
Pardubická univerzita má restaurátorskou fakultu a unikátním památkou se na svých stránkách zabývají.Michaela píše: 24 čer 2025 10:12Dobrý den,
dovolím si poupravit informace o Kunce z KOROTÍNA. Čtvrcený erb ve stříbrno-modrých barvách. V Boskovicích pohřbena nebyla. Pravděpodobně v Hluku v kryptě kostela (původního, než ho přestavěli) spolu s Arklebem z Kunovic.
https://stuky.upce.cz/public/591
-
Simplex
- Vévoda
z Korotína Voračičtí z Paběnic
-
Michaela
- Poddaný
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 1 time
a erb Voračických podle Ottova slovníku naučného je tedy špatně? http://www.ceskasibir.cz/dok/d470.php
- Ježek
- Král
Je otázkou, jak se to líbilo zadavateli ...
Něco podobného bude asi i v těch Boskovicích ...
Tedy ... i v případě, že existuje nějaké dobové barevné vyobrazení erbu tak bych za správnost ruku do ohně nedal
- Ježek
- Král
Občas to asi byla cílená snaha o nějakou osobní variantu erbu - ale rozhodně toho není tolik, aby to šlo říci s jistotou. Může jít jen o chyby.mmac píše: 10 črc 2025 20:40K těm barvám na tom náhrobku v Boskovicích ... Dopisoval jsem si kdysi s jakýmsi restaurátorem co dělal alianční erb na zámku v Bystřici pod Hostýnem ohledně nesprávných barev a dalším nepřesnostem. Odepsal mi že jeho úkolem nebylo zkoumat správnost erbů, měl opravit to, co tam bylo. Jelikož žádné přemalby nezjistil, pokazil to nejspíš sám autor ...
-
Simplex
- Vévoda
Nejpozději od Koláře je u Voračičckých uváděna tato varianta erbu a zmiňuje i Korotíny. Nikdy jsem to nezkoumal, ale kdysi jsem někde četl, že se to mělo změnit v raném novověku a Kolář si to pravděpodobně taky nevymyslel. Taky jsem tím nechtěl říct, že jsou rody příbuzné-právě naopak. Tzv. heroltské figury vznikající polcením, dělením štítu atd. nejsou "jedinečné", ale jsou velmi rozšířené napříč celou Evropou. Netuším, kolik se o Korotínech zachovalo zpráv, ale pochybuju, že by se dal sestavit solidnější rodokmen, ale třeba se pletu. S trouchou nadsázky se tedy dá konstatovat, že se Voračičtí opičili po KorotínechJežek píše: 10 črc 2025 19:52Tady je spíš problém, že původní erb pánů z Paběnic měl jinak dělený štít:
pabenic.jpg
-
Simplex
- Vévoda
Čtvrcený erb mě teď zajímal v souvislosti s jedním z rodů majících v predikátu Lichnov (Lichtnov) a pohledem do Sedláčkova Atlasu jsem zjistil, že první nositel erbu se na Moravě objevil už koncem 13. století. Cizkrajovi predikátní Žetorotice leží na Znojemsku i predikáty některých dalších nositelů erbu leží v "širším" okolí, což nebude náhoda. Navíc rod z Lichnova ukazuje, že další nositelé erbu přišli na Morvu ze Slezska. Pochopitelně s přihlédnutím k tomu, že neznáme tinktury erbů nebo se dochovaly až z pozdější doby.
Sedláček A.: Atlas erbů ..., sv. 4, s. 206-207
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 5 Odpovědi
- 4982 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Laurentius
-