Beneda z Dubicka - erb ?

Šlechtické rody i jednotliví šlechtici. Šlechtická kultura, heraldika, genealogie, ...

Moderátor: elizabeth

gazan
Panoš

Beneda z Dubicka - erb ?

Nový příspěvek od gazan »

Zdravím,
nevíte náhodou někdo, jaký erb měl rod Benedy z Dubicka ( vrchní lovčí Přemysla Otakara II. ) ? Později se psali i jako z Otaslavic.
Nemůžu najít ...
Ježek
Král
Has thanked: 387 times
Been thanked: 120 times

Re: Beneda z Dubicka - erb ?

Nový příspěvek od Ježek »

Tohle Pilnáček
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
Ježek
Král

Spíš půjde o tento rod:
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
gazan
Panoš

Díky za tabulky. Šlo mi o potomky Benedy z Dubicka. Ten půlený erb by měl souhlasit. Jeden z jeho tří synů měl být Přešek z Otaslavic ( Dubicka ).
O toho mi šlo především.
Ještě jednou díky !
Ježek
Král

Z toho, co píše Pilnáček, původní rod by měl být ten druhý jmenovaný - s erbem cimbuří.

Já sem se tím nezabýval a po pravdě, ani se mi moc nechce.
Laurentius
Kníže
Been thanked: 7 times

Nový příspěvek od Laurentius »

Ten erb rodu z Dubicka a Otaslavic by měl být pravděpodobně půlený černý a stříbrný. Přesné příbuzenské vazby Benedy z Dubicka a další generace (Vilém z Dubicka, Mikuláš z Otaslavic a Přešek) neznám. Možná to ani není známé a nedá se to podle listin určit.
Návštěvník

Nový příspěvek od Návštěvník »

Beneda z Dubicka 1238-1269 vrchní lovčí markr. moravského

synové :

Markvart - 1255-1258 kanovník v Olomouci
Vilém - 1269-1287pán na Dubicku
Mikuláš - 1287 přiženil se na Otaslavice
Předbor - kan. v Olomouci 1276
Přešek 1287

Bližší údaje Václav Medek : Dějiny Dubicka, dubického panství a sousedních vsí do roku 1918.
V publikaci je též nezřetelný snímek zlomku Benedovy pečeti na listině z r. 1259.
gazan
Panoš

Díky za vyčerpávající informaci. Mně leží v hlavě hlavně ten Přešek, a to proto, že se nejedná o právě časté křestní jméno, jak jsem zjistil, a můj předek se jmenoval též Přešek, a to z Lichnova, od 1320 do min. 1340 purkrabí na Hradci nad Moravicí. Tak mě napadlo, jestli tam nemůže být vazba děd - vnuk nebo tak podobně.
Teritoriálně ani rodově se to vyloučit nedá. Ale to je asi tak vše, co se s tím dá dělat, jak říkal Cimrman.
Tož tak ....
Guest píše:
Beneda z Dubicka 1238-1269 vrchní lovčí markr. moravského

synové :

Markvart - 1255-1258 kanovník v Olomouci
Vilém - 1269-1287pán na Dubicku
Mikuláš - 1287 přiženil se na Otaslavice
Předbor - kan. v Olomouci 1276
Přešek 1287

Bližší údaje Václav Medek : Dějiny Dubicka, dubického panství a sousedních vsí do roku 1918.
V publikaci je též nezřetelný snímek zlomku Benedovy pečeti na listině z r. 1259.
mmac
Rytíř
Been thanked: 7 times

Nový příspěvek od mmac »

že jsem tak smělý ... M. Plaček - Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí, 2002 ... str. 126 : Hrad (Brníčko) můžeme poprvé tušit v přídomku Jimrama a Micháče z Brníčka z roku 1356, jejichž předkem byl královský lovčí Beneda z Dubicka ... str. 466 : Patrně po těchto Otaslavicích (dolní hrad) se v letech 1279 - 87 píší Mikuláš, Vilém a Přešek, potomci Benedy z Dubicka, kteří asi hrad založili. ...
Netvrdím, že je Plaček neomylný, ale mělo by se jednat o rod s polceným erbem, který se psal jak po Otaslavicích, tak po Brníčku. V rodech, píšících se po Otaslavicích, vzhledem ke střídání majitelů a existenci dvou hradů, je pěkný bo .... nepořádek :confusion-scratchheadblue:
gazan
Panoš

Díky za info. Asi je to tak jak píšete.
Mě na tento rod přivedlo křestní jméno Přešek. Můj předek se totiž jmenoval Přešek z Lichnova, což není příliš frekventované křestní jméno. Našel jsem jich jen pár. Vladykové z Lichnova jsou erbu hrábí, Hrabišici obecně měli úzké styky ( pokrevní ) s pány ze Švábenic, ti zase majetky hned v sousedství rodu z Dubicka ... tak mě jen napadlo, zda matka Přeška z Lichnova nebyla dcerou Přeška z Otaslavic. Časově by to vyšlo, geograficky též. Prokázat se to nedá, to je jasné, ale ani vyvrátit. Ale zvyk dávat křestní jména po dědečkovi z matčiny strany není nic mimořádného, viz právě Švábenicové.

Radomír Vlk

mmac píše:
že jsem tak smělý ... M. Plaček - Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí, 2002 ... str. 126 : Hrad (Brníčko) můžeme poprvé tušit v přídomku Jimrama a Micháče z Brníčka z roku 1356, jejichž předkem byl královský lovčí Beneda z Dubicka ... str. 466 : Patrně po těchto Otaslavicích (dolní hrad) se v letech 1279 - 87 píší Mikuláš, Vilém a Přešek, potomci Benedy z Dubicka, kteří asi hrad založili. ...
Netvrdím, že je Plaček neomylný, ale mělo by se jednat o rod s polceným erbem, který se psal jak po Otaslavicích, tak po Brníčku. V rodech, píšících se po Otaslavicích, vzhledem ke střídání majitelů a existenci dvou hradů, je pěkný bo .... nepořádek :confusion-scratchheadblue:
Ježek
Král

Beneda z Dubicka
první zmínka 1234 (CDB III, č. 87), poslední zmínka 1269 (CDB V/2, č. 599)
erb půlený černý a stříbrný (Páni z Otaslavic)
syn Markvart, olomoucký kanovník (1255-1258, 1259 mrtev)
syn Vilém z Dubicka (1269-1287)
syn MIkuláš z Brodku (1278-1295)
syn Přešek z Dubicka (1287)
syn ? Předbor, olomoucký kanovník 1276
predikát Dubicko 1266 (CDB V/1, č. 472)
mistr lovčích 1238-1256 (CDB III, č. 79, CDB V/1, č. 37, 84),
V roce 1259 dává 4 lány v Krčmani za spásu svého zesnulého syna Markvarta, kdysi olomouckého kanovníka (CDB V/1, č. 181). V roce 1267 je zmiňován jeho dům na olomouckém hradě (CDB V/2, č. 487)

V roce 1279 je uváděn Vilém z Dubicka a hned po něm MIkuláš z Otaslavic.

V roce 1323 jsou uváděni bratři Mikuláš a Vojtěch z Brodku. RBM uvádí pečeť, na monasteriu není
V roce 1330 Mikuláš z Otaslavic.

To lze s vysokou mírou pravděpodobnosti napojit na ten Pilnáčkův rodokmen
Ježek
Král

gazan píše: 08 bře 2015 15:25
Zdravím,
nevíte náhodou někdo, jaký erb měl rod Benedy z Dubicka ( vrchní lovčí Přemysla Otakara II. ) ? Později se psali i jako z Otaslavic.
Nemůžu najít ...
Tady pečeť z roku 1259, já v tom nic nevidím
beneda.png
Listina je uložena v Olomouckém archivu, obrázek jsem nenašel: https://digi.archives.cz/da/MenuBar.act ... NE_ZAZNAMY
Ježek
Král

Tvrz v Dubisku nalezena v lokalitě "Za kostelem" (9.8277953N, 16.9683719E), keramika z pokročilého 13. století a parvus Václava II.
https://www.arub.cz/wp-content/uploads/PV-63_2-04.pdf s. 152-153
Ježek
Král

Olomoucké nekrologium k 16. dubnu: "Obiit Beneda miles dictus de Dubichsk, donator ville Kyrchman, cum omnibus pertinenciis ex integro altari sancte Marie in medio ecclesie Olomucensis, quod ad uicariam spectat ibidem, et quatuor marcas argenti cum calice deaurato et pleno ornatu sive aliis paramentis ad idem altare, cuius anima per misericordiam iesu christi requiescat in pace amen ."