Historické mapy
Moderátor: Ježek
Historické mapy
Mapa piráta Piriho Reise byla nalezena v Konstantinopoli až roku 1929. Vznikla v Istanbulu v roce 1513. Odborné expertízy mimo veškerou pochybnost prokázaly, že je pravá. Podle Reisových poznámek přímo na mapě vyplývá, že je sestavena z jiných, mnohdy značně starších kartografických podkladů. Zobrazuje západní pobřeží Afriky, východní pobřeží Jižní Ameriky a údajně také severní pobřeží Antarktidy. Detaily pobřeží na mapě prý ukazují, že pobřeží Antarktidy bylo zmapováno ještě před jeho zaledněním. ??? Mapa je nakreslena na gazelích kůžích a používá tzv. portulánové zobrazení, které dovolovalo vyznačit trasy mezi přístavy bez ohledu na zakřivení zemského povrchu.
Prožitek není to, co se vám stane, prožitek je to, jak naložíte s tím, co se vám stalo!
- Viola
- Královna
- Has thanked: 22 times
- Been thanked: 7 times
Re: Mapa Piriho Reise
Někde jsem četla, že existuje mapa, kdy Grónsko ještě není zaledněné, ale musela bych to najít.acoma píše:údajně také severní pobřeží Antarktidy. Detaily pobřeží na mapě prý ukazují, že pobřeží Antarktidy bylo zmapováno ještě před jeho zaledněním.
- Jiří Motyčka
- Král
- Been thanked: 3 times
(Ale "portulánové zobrazení" by si možná zasloužilo vysvětlit a rozvést. Teda aspoň mne by to zajímalo.)
Portulánové zobrazení umožňovalo vyznačit trasy mezi přístavy bez ohledu na zakřivení zemského povrchu. Mapa je zajímavá tím, že zobrazuje mimo jiné i pobřeží Nového světa, které se v r. 1513 (tehdy vznikla) pomalinku poznávalo. a prozkoumávalo. Údajně jsou tam i Falklandy a v tu dobu prokazatelně neznámé pobřeží Antarktidy.Jiøí Motyèka píše:
(Ale "portulánové zobrazení" by si možná zasloužilo vysvětlit a rozvést. Teda aspoň mne by to zajímalo.)
Prožitek není to, co se vám stane, prožitek je to, jak naložíte s tím, co se vám stalo!
- Jiří Motyčka
- Král
Nechci kverulovat, ale to už jsme četli v úvodním příspěvku, zatím eště vidím. Ale jak to "umožňovalo", když to nebyl glóbus?...acoma píše:...Portulánové zobrazení umožňovalo vyznačit trasy mezi přístavy bez ohledu na zakřivení zemského povrchu...
Pane Motyčka, psala jsem v práci, což je moje chyba a neměla čas po sobě zkontrolovat, zda nepíšu úplné bludy a neopakuju se - poučení pro příště - dobře mi tak. Nejsem geograf.
Dle netu - portolánové ( z italského porto - přístav) = kompasové. Tyto mapy, většinou na pergamenu, se používaly cca od 13. do 16. století. Na mapách bylo podrobně zakresleno pobřeží s bohatým geografickým popisem. Vnitřek souše byl zpravidla prázdný.Pro plavbu byla v řadě bodů zakreslena stranová růžice a liniové měřítko (viz. obrázek).
Portolány představovaly novou etapu rozvoje kartografie a jejich význam poklesl, až když začala být na mapách zakreslována sí poledníků a rovnoběžek.
Tak a líp to už nesvedu.
Dle netu - portolánové ( z italského porto - přístav) = kompasové. Tyto mapy, většinou na pergamenu, se používaly cca od 13. do 16. století. Na mapách bylo podrobně zakresleno pobřeží s bohatým geografickým popisem. Vnitřek souše byl zpravidla prázdný.Pro plavbu byla v řadě bodů zakreslena stranová růžice a liniové měřítko (viz. obrázek).
Portolány představovaly novou etapu rozvoje kartografie a jejich význam poklesl, až když začala být na mapách zakreslována sí poledníků a rovnoběžek.
Tak a líp to už nesvedu.
- Jiří Motyčka
- Král
portolán
Tak vidíš, že to jde, když se chce, beruško moje. Dík za všechny, které to zajímalo.
Věděl jsem, že mě a ostaní nenecháš v nevědomosti. Já taky hledám i jinde než na netu, a proto bych si dovolil doplnit, že portolán či portulán vznikal i na základě "pouhých" knižních popisů pobřeží. Přiznám se, že jsem hledal proto, že jsem už neočekával, že se odpovědi dočkám...
Věděl jsem, že mě a ostaní nenecháš v nevědomosti. Já taky hledám i jinde než na netu, a proto bych si dovolil doplnit, že portolán či portulán vznikal i na základě "pouhých" knižních popisů pobřeží. Přiznám se, že jsem hledal proto, že jsem už neočekával, že se odpovědi dočkám...
Klaudiánova mapa z r. 1517- pro Przemysla
první tištěná mapa Čech, uložena na hradě Orlík.
Katalánský atlas svìta z roku 1375
Další portolánové mapay vznikly v roce 1375 na Mallorce, kde byla významná katalánská kartografická škola a její nejlepší mistr "mistr map světa a kompasu" Abrahám Cresques společně se svým synem Jafudou vytvořil tento atlas. Atlas je složen ze šesti pergamenových dvojlistů o vel. 49x63 cm, které jsou nalepeny na dvanácti dřevěných deskách. Dvojlisty se zavírají jako leporelo. na prvních dvou jsou údaje kalendářové povahy, astronomické a kosmografické informace. Mapa tehdy známého světa je na zbývajících čtyřech dvojlistech. Je tam území od Španělska a Afriky až k čínskému pobřeží. Hlavním zdrojem pro vytvoření atlasu byl cestopis Marca Pola, dílo Odorika z Pordenone ("bratra Oldřicha, Čecha z Furlánska"), Giovanniho Marignolliho a dalších možná i arabských autorů. Atlas je uložen v louvru.
- Jiří Motyčka
- Král
Další
Myslím, že tohle sem určite taky patří http://www.e-stredovek.cz/forum/viewtop ... =7591#7591 a netřeba k tomu komentář...
- Przemysl de Nyestieyky
- Král
- Has thanked: 1 time
Re: Klaudiánova mapa z r. 1517- pro Acomu
Ona tato mapa má celkem zajímavý osud... Jak vidno, nejedná se pouze o mapu, ale ta tvoří pouhou třetinu plochy. I když se mnozí odborníci domnívali, že právě mapa je ústředním prvkem tohoto tisku, podle jiných prací se má za to, že mělo jít o "dokument" určený k vyvěšení, vzešlý při mimořádné události - Svatováclavské smlouvy, kdy se po mnohaletých rozepřích dohodla česká šlechta s královskými městy, jehož výsledek byl do desk zemských zapsán bez králova souhlasu.acoma píše:první tištěná mapa Čech
Spodní mapová část pak znázorňovala oblast aplikovaného obnoveného právního řádu. Všechny názvy jsou pak označeny buď jako města, panská sídla, kláštery atd. ale dokonce jsou rozlišena i poddanská města od královských a katolická od utrakvistických. Celá mapa je pak podle tehdejšího zvyku orientována k jihu.
První část tvoří titulatury krále Ludvíka, navazuje personální obsazení nejvyšších zemských soudců s erby (vyšší a nižší šlechty) a seznam ručitelů obecného pořádku. A prostřední "alegorická" scéna přepadení vozu s protilehlými spřeženími (podobné malby byly v 15.stol. na dvou pražských domech) také nejspíš čerpá z momentu kázání Jana Rokycany. Mělo by to představovat důsledky neurovnaných poměrů v království.
Mapa byla vydána r. 1518 v Norimberku a už tehdy před vydáním byla experty prohlížena, pro podezření kacířství. Vydána byla totiž péčí Hieronyma Höltzela, který spolupracoval s jednotou bratrskou na vydávání českých knih. Norimberk totiž v tomto období několikrát zakazoval tisk českých knih!
Autor mapy a český lékař Mikuláš Klaudián (jeho erb s iniciálami N.C. je též vyobrazen u mapy) si pak otevřel v jednom z tehdejších center jednoty bratrské - Mladé Boleslavi - vlastní tiskárnu.
Citáty v horní části pak často čerpají z apokryfních knih a často citují verše známé zvláště v kruzích jednoty bratrské.
"Klaudiánův jednolist tvoří tedy nový článek spojující bratrské heslo s jeho původní husitskou podobou..." píše autorka z níž jsem čerpal: Mirjam Bohatcová: Höltzlův jednolist s Klaudiánovou mapou Čech, sborník Památníku národního písemnictví Strahovská knihovna 14-15/1979-80,str. 39-48
Jinak je tato mapa z praktického hlediska přínosná právě tím, že tam je zaznačen rozsah zbytku "pomezního hvozdu", zmiňované rozlišení měst a pak kuriosní zaznamenání zemských cest, což je pro historika zvláště cenné. Něco podobného bývalo občas zaznamenávané teprve o století později!
(Sorry za tu neverending story!)
Zemì Koruny èeské na dobových mapách
Z období, kdy se začal používat pojem Země koruny české (po 19. květnu 1329) se tyto země objevily na mapách (portulánových samozřejmě...) Angela Dulorta, Angelina Dulcerta, Abrahama Cresquese a také v katalánském atlase. Většinou byl znázorněn val pohraničních hor, toky hl. řek (Vltavy a Labe) a hl. město Praha. Podrobnější mapy vznikaly až na přelomu 15. a 16. století, jsou zde krom dvou řek a hor i města (např. Louny, Kutná Hora, Litoměřice apod.).
Zveřejněna nejstarší mapa světa,plná záhad.
http://aktualne.centrum.cz/zahranici/am ... ?id=515723
http://aktualne.centrum.cz/zahranici/am ... ?id=515723
George Santayana "Kdo zapomina na minulost, bude si ji muset zopakovat".
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek