No, když už se na to přišlo

Tohle jsem dotahoval hlavně o Vánocích a do února. Teď dodělám dva články a snad ke konci roku se dostanu k těm Ceblovickým, to mám rpo středověk tak z půlky ve fragmentech.
Já jsem to začal psát někdy zhruba pět let zpátky, kdy jsem byl demotivovaný z disertace a vlastně si nebyl jistý, jestli ji vůbec dotáhnu. Ale chtělo se mi něco psát a už jsem tehdy komentoval tu polskou politiku. Vnější motivace byla taková, že v té době se k Polsku vyjadřovala v médiích řada mluvících hlav, které se pochopitelně tvářily objektivně. Ve skutečnosti ale často hájily něčí zájmy, buď z ideologických pozic (Ruczaj za PiS, Janyška za PO) a nebo z pozic toho, kdo platí (teda promiskutně těch, ne toho). Zároveň analytici nevytvořili nic souborného - v té době už existovaly Dějiny Polska od NLN, ale ten moderní vývoj tam byl spíš krátce a s nepodstatnými detaily (protože se na tom podílel Řezník). Pak byl ještě jeden překlad Dějin Polska do r. 2008 Andrzeje Chwalby, ale to bylo příliš stranické a hlavně určené pro dost zasvěceného pozorovatele polských dějin - což je u nás jen pár lidí.
Takže jsem začal sepisovat "vysokoškolská skripta" k moderním dějinám. Mezitím se objevil jen cyklus rozhovorů Petra Janyšky s oponenty Práva a spravedlnosti, vesměs liberálové a levice. Měl vyjít překlad "deníku" Jaroslawa Kaczyńského. Dotace na to byla udělena, ale jestli to někdy vyjde, netuším. Ale nic souhrného.
Recenzovali mi to dva lidi, cíleně jsem chtěl odlišné. Zástupce pražské kavárny je jasný, druhý je dr. Hanáček - konzervativec, katolík, lidovec z venkova (Strakonic). Chtěl jsem odlišné názory, ale ani roztleskávače polských liberálů nebo konzervativců. To se myslím povedlo. Oba chválí, to není tak složité, když to je svojí formou, obsahem a přístupem v podstatě první kniha svého druhu. Teď budou nějaké recenze asi v odbornějším tisku, ale na to už vliv nemám.
Simplex píše: 01 kvě 2025 14:17Tak doufám, že to bude něco jako svého času Gottland, ale v obrácným gardu.
Ne, vůbec. Gottland a tvorba Szczygla jsou dost růžové reportáže, které když nevycházejí pěkně, tak jsou domyšlené.
Já jsem chtěl, z výše uvedených důvodů napsat nějaký faktografický základ pro uplynulých 40 let polské historie, který by osvětloval ten vývoj a podstatu konfliktů. Dál jsem nechtěl zabíhat moc do nějakého psychologizování a hlavně moralizování, ani hodnotit, kdo je dobro a kdo zlo - spíš vysvětlit, co všechny ke kritizovaným krokům vedlo. Protože si myslím, že polský politický konflikt je spor, který se týká jen Poláků a rozšiřování polsko-polského boje na české bojiště je cesta do pekel a past. V polarizované polské společnosti to obě strany budou vnímat jako, že jsem málo kritický k druhé straně, ale jak píšu, nechci bojovat v polských válkách, ale vysvětlit je Čechům.
Takže jsem měl tyhle mantinely a původní "univerzitní skripta" jsem postupně s redakcí se snažil napsat poutavěji. Snad se to občas podařilo, občas to nešlo, když jsem chtěl psát procenta ve volbách a ministry vlád. Tady jsem zas bruslil mezi přístupem komplikované společnosti na jedné straně a politiky, kde o všem rozhoduje jen pět lidí a jde ji popsat jako divatelní drama.
Simplex píše: 01 kvě 2025 14:17Je zvláštní, jak málo literatury od Poláků přebíráme, že je to tak naopk, mě z vícero důvodů nepřekvapuje.
Teď se celkem dost začíná překládat beletrie. Já to moc nečtu ani normálně a tím spíš, že polští spisovatelé jsou daleko víc než naši přecitlivělí (ale jen na vlastní "utrpení", trpění za národ se nekoná) elitářští egomaniaci. Místo veršů Skácela mají umění pro umění Tokarczuk, místo sepětí se zmítaným regionem Lednické polskou školu vymyšlených reportáží. Led Dukaje bude dobrý, mnohovrstevnatý Eco - to dostalo Magnesii Literu za překlad.
Co se teda za těch pět let výrazně změnilo, je vnímání Polska a Poláků. Když jsem to začínal psát, tak to postkomunistické vnímání chudé ultrakatolické země, podvodníčků. To se otočilo skoro o 180 stupňů - dnes je Polsko ekonomický tygr s digitalizací a autostrádami.
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.