Polsko a my

pravěk, starověk, novověk, moderní období

Moderátor: Ježek

Simplex
Vévoda
Has thanked: 51 times
Been thanked: 151 times

Polsko a my

Nový příspěvek od Simplex »

Někteří se pochlapili a na úkor středověku :D vydali podle starýho Peheho zásadní dílo:
polsko a my.jpg
Odkaz na Peheho recenzi sem dávám jen proto, že na mě vypadla jako první.
https://nakladatelstvi-bourdon.cz/produ ... 1981-2024/
Tak doufám, že to bude něco jako svého času Gottland, ale v obrácným gardu.
V podcastech Echa už celekm pravidelně vystupuje Maciej Ruczaj, což je vždy osvěžující, protože tam zaznívá jiný úhel pohledu.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Maciej_Ruczaj
Je zvláštní, jak málo literatury od Poláků přebíráme, že je to tak naopk, mě z vícero důvodů nepřekvapuje. Trochu to připomíná starou glosu Dušana Třeštíka, že jsme se dostali do doby, kdy si Chorvat přečte o dějinách Bulharska z anglosaského překladu. O kavlitě podobných dílek patrně netřeba diskutovat ...
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Ježek
Král
Has thanked: 387 times
Been thanked: 120 times

Re: Polsko a my

Nový příspěvek od Ježek »

No, když už se na to přišlo :) Tohle jsem dotahoval hlavně o Vánocích a do února. Teď dodělám dva články a snad ke konci roku se dostanu k těm Ceblovickým, to mám rpo středověk tak z půlky ve fragmentech.

Já jsem to začal psát někdy zhruba pět let zpátky, kdy jsem byl demotivovaný z disertace a vlastně si nebyl jistý, jestli ji vůbec dotáhnu. Ale chtělo se mi něco psát a už jsem tehdy komentoval tu polskou politiku. Vnější motivace byla taková, že v té době se k Polsku vyjadřovala v médiích řada mluvících hlav, které se pochopitelně tvářily objektivně. Ve skutečnosti ale často hájily něčí zájmy, buď z ideologických pozic (Ruczaj za PiS, Janyška za PO) a nebo z pozic toho, kdo platí (teda promiskutně těch, ne toho). Zároveň analytici nevytvořili nic souborného - v té době už existovaly Dějiny Polska od NLN, ale ten moderní vývoj tam byl spíš krátce a s nepodstatnými detaily (protože se na tom podílel Řezník). Pak byl ještě jeden překlad Dějin Polska do r. 2008 Andrzeje Chwalby, ale to bylo příliš stranické a hlavně určené pro dost zasvěceného pozorovatele polských dějin - což je u nás jen pár lidí.

Takže jsem začal sepisovat "vysokoškolská skripta" k moderním dějinám. Mezitím se objevil jen cyklus rozhovorů Petra Janyšky s oponenty Práva a spravedlnosti, vesměs liberálové a levice. Měl vyjít překlad "deníku" Jaroslawa Kaczyńského. Dotace na to byla udělena, ale jestli to někdy vyjde, netuším. Ale nic souhrného.
Simplex píše: 01 kvě 2025 14:17
Odkaz na Peheho recenzi sem dávám jen proto, že na mě vypadla jako první.
https://nakladatelstvi-bourdon.cz/produ ... 1981-2024/
Recenzovali mi to dva lidi, cíleně jsem chtěl odlišné. Zástupce pražské kavárny je jasný, druhý je dr. Hanáček - konzervativec, katolík, lidovec z venkova (Strakonic). Chtěl jsem odlišné názory, ale ani roztleskávače polských liberálů nebo konzervativců. To se myslím povedlo. Oba chválí, to není tak složité, když to je svojí formou, obsahem a přístupem v podstatě první kniha svého druhu. Teď budou nějaké recenze asi v odbornějším tisku, ale na to už vliv nemám.
Tak doufám, že to bude něco jako svého času Gottland, ale v obrácným gardu.
Ne, vůbec. Gottland a tvorba Szczygla jsou dost růžové reportáže, které když nevycházejí pěkně, tak jsou domyšlené.

Já jsem chtěl, z výše uvedených důvodů napsat nějaký faktografický základ pro uplynulých 40 let polské historie, který by osvětloval ten vývoj a podstatu konfliktů. Dál jsem nechtěl zabíhat moc do nějakého psychologizování a hlavně moralizování, ani hodnotit, kdo je dobro a kdo zlo - spíš vysvětlit, co všechny ke kritizovaným krokům vedlo. Protože si myslím, že polský politický konflikt je spor, který se týká jen Poláků a rozšiřování polsko-polského boje na české bojiště je cesta do pekel a past. V polarizované polské společnosti to obě strany budou vnímat jako, že jsem málo kritický k druhé straně, ale jak píšu, nechci bojovat v polských válkách, ale vysvětlit je Čechům.

Takže jsem měl tyhle mantinely a původní "univerzitní skripta" jsem postupně s redakcí se snažil napsat poutavěji. Snad se to občas podařilo, občas to nešlo, když jsem chtěl psát procenta ve volbách a ministry vlád. Tady jsem zas bruslil mezi přístupem komplikované společnosti na jedné straně a politiky, kde o všem rozhoduje jen pět lidí a jde ji popsat jako divatelní drama.
Je zvláštní, jak málo literatury od Poláků přebíráme, že je to tak naopk, mě z vícero důvodů nepřekvapuje.
Teď se celkem dost začíná překládat beletrie. Já to moc nečtu ani normálně a tím spíš, že polští spisovatelé jsou daleko víc než naši přecitlivělí (ale jen na vlastní "utrpení", trpění za národ se nekoná) elitářští egomaniaci. Místo veršů Skácela mají umění pro umění Tokarczuk, místo sepětí se zmítaným regionem Lednické polskou školu vymyšlených reportáží. Led Dukaje bude dobrý, mnohovrstevnatý Eco - to dostalo Magnesii Literu za překlad.

Co se teda za těch pět let výrazně změnilo, je vnímání Polska a Poláků. Když jsem to začínal psát, tak to postkomunistické vnímání chudé ultrakatolické země, podvodníčků. To se otočilo skoro o 180 stupňů - dnes je Polsko ekonomický tygr s digitalizací a autostrádami.
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
jur
Rytíř
Has thanked: 2 times
Been thanked: 6 times

Nový příspěvek od jur »

Hm, ciekawe.
Simplex
Vévoda

---Jak si se dostal k tomu nakladatelství? Zaujala mě i jejich knížka o Německu (Kaput ...), možná by zmákli i Čeblovce. Gottland jsem zmínil ze srandy, sice jsem to kdysi četl, ale na mě to bylo moc zjednodušující, protože to bylo doslova pro každého. Já jsem tehdy měl prvorepublikové období, takže jsem o Polsku přečetl v podstatě všechno, co tenkrát bylo dostupné. Internet v dnešní podobně ještě neexistoval, takže to nebyla žádná sláva.
---Dneska se v médiích ke všemu vyjadřují čím dál větší idioti a v tom je zásadní rozdíl proti době po sametu, kdy si sice s názory jednotlivých tehdejších mluvících hlav nemusel souhlasit, ale většinou za nimi něco bylo. Když už nic, tak alespoň originální životní příběh. Janyšku z pár rozhovorů znám a Rucaj je hvězdou našeho YT. Teď jsem s ním poslouchal podcast k nedávnému výročí Smolenska. Je vidět, že jste zvolili dobrou obchodní strategii, akorát mi příjde, že Pehe není zrovna odborník na moderní dějiny Polska, ale to kavárna pravděpodobně neřeší. O Hanáčkovi jsem doteď neslyšel, což není podstatné, ale z internetu mi vypadlo, že to je celkem mladej kluk. Pokud má skutečně konzervatiní názory, tak je jasný, proč ho nezvou do médií.
---Belču dávno nečtu, nemám na to čas a co napíše život, nevytvoří ani sebelepší scénárista. Spíš jsem myslel odbornou historickou literaturu, vždyť nemáme ani studii o královně Svatavě Polské, natož základní přehled o Piastovcích. Kdysi jsem dost četl polskou sci-fi, která byla skvělá, ale to je hodně dávno.
---Vnímání Poláků se fakt změnilo, ale jen proto, že se to mainstreamu zrovna hodí ve vztahu k Rusku. Není to tak dávno, co se smáli i polskýmu zbrojení a zapomínají dodat, dodat, že si velkou část vyrobí v licenci a díky tomu dochází k přenosu technologií. Polská média by pravděpodobně na rozdíl od našich neadorovala koupi čtyřicet let starých Leopardů, za vyšší cenu než pořídili Maďaři nejnovější verzi. Polákům můžeme jenom záviděť, že ať tam vládne Tusk nebo Kaczinsky, tak tvrdě prosazují národní zájem, stejně jako každý stát v EU kromě nás.
Naposledy upravil(a) Simplex dne 08 kvě 2025 19:12, celkem upraveno 3 x.
Simplex
Vévoda

Rucaj je teď všude:
https://www.youtube.com/results?search_query=ruczaj
Polsko chce u sebe jaderné zbraně. Teď už se tomu nikdo nesměje, říká Ruczaj
https://www.youtube.com/watch?v=ueIPFcT1hsE
Ježek
Král

Simplex píše: 08 kvě 2025 14:45
---Jak si se dostal k tomu nakladatelství? Zaujala mě i jejich knížka o Německu (Kaput ...), možná by zmákli i Čeblovce. Gottland jsem zmínil ze srandy, sice jsem to kdysi četl, ale na mě to bylo moc zjednodušující, protože to bylo doslova pro každého. Já jsem tehdy měl prvorepublikové období, takže jsem o Polsku přečetl v podstatě všechno, co tenkrát bylo dostupné. Internet v dnešní podobně ještě neexistoval, takže to nebyla žádná sláva.
---Dneska se v médiích ke všemu vyjadřují čím dál větší idioti a v tom je zásadní rozdíl proti době po sametu, kdy si sice s názory jednotlivých tehdejších mluvících hlav nemusel souhlasit, ale většinou za nimi něco bylo. Když už nic, tak alespoň originální životní příběh. Janyšku z pár rozhovorů znám a Rucaj je hvězdou našeho YT. Teď jsem s ním poslouchal podcast k nedávnému výročí Smolenska. Je vidět, že jste zvolili dobrou obchodní strategii, akorát mi příjde, že Pehe není zrovna odborník na moderní dějiny Polska, ale to kavárna pravděpodobně neřeší. O Hanáčkovi jsem doteď neslyšel, což není podstatné, ale z internetu mi vypadlo, že to je celkem mladej kluk. Pokud má skutečně konzervatiní názory, tak je jasný, proč ho nezvou do médií.
---Belču dávno nečtu, nemám na to čas a co napíše život, nevytvoří ani sebelepší scénárista. Spíš jsem myslel odbornou historickou literaturu, vždyť nemáme ani studii o královně Svatavě Polské, natož základní přehled o Piastovcích. Kdysi jsem dost četl polskou sci-fi, která byla skvělá, ale to je hodně dávno.
---Vnímání Poláků se fakt změnilo, ale jen proto, že se to mainstreamu zrovna hodí ve vztahu k Rusku. Není to tak dávno, co se smáli i polskýmu zbrojení a zapomínají dodat, dodat, že si velkou část vyrobí v licenci a díky tomu dochází k přenosu technologií. Polská média by pravděpodobně na rozdíl od našich neadorovala koupi čtyřicet let starých Leopardů, za vyšší cenu než pořídili Maďaři nejnovější verzi. Polákům můžeme jenom záviděť, že ať tam vládne Tusk nebo Kaczinsky, tak tvrdě prosazují národní zájem, stejně jako každý stát v EU kromě nás.
To nakladatelství patři Ivanu Pilipovi, který to založil se svým tehdejším švagrem Patrikem Hartlem, aby měli větší kontrolu (a zisky) z vydávání jeho knih. To je nějaký laciný čtení, ale má to náklad v statisících, takže je to živí. Bokem se snaží vydávat knihy o dnešním světě, společnosti - tady jak to moje, tak i ten Kaput. To vypadá zajímavě, možná si to koupím: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekon ... ske-267793

Ceblovice určitě ne, to chce promyslet, jestli zkusit znovu NLN (třeba to vezme časem schopný redaktor) a nebo Vedutu, eventuálně pod nějakým archivem nebo jinou institucí.

Znám ty lidi, vlastně všechny známější lidi, které znám, z tehdejšího twittru, který byl ok, než to koupil Musk a začal náhodně a ze dne na den měnit funkčnost. Tam jsem psal o Polsku, nečekaně.

Pehe Polsku rámcově rozumí, skrz dceru a zetě Poláka, vyjadřuje se daleko víc pochopitelně k ČR a USA, kde má větší kompetence. Ale je to trochu obchodní trik, velké jméno v pražské kavárně a podobné knihy bude kupovat hlavně pražská kavárna. Hanáček dost často komentuje na Nově. Celkově ale vůbec nedokážu posoudit jejich známost a dosah. Ruczaj bude relativně známý v kruzích atlantistů, euroskeptiků, konzervativců, kruhů kolem ODS. Jak tomu bude jinde, těžko říct.

To zbrojení Polska je taky kritizováno, ale z jiných úhlů - kupují bez ladu a skladu skoro vše, co se namane - i za vyšší cenu. Hlavně, aby to bylo rychle. Budují velkou tankovou armádu, ale mají tam americké, korejské a polsko-německé stroje. To je kontraproduktivní z hlediska logistiky, údržby a podobně.
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
Ingolf
Vévoda
Has thanked: 21 times
Been thanked: 91 times

Nový příspěvek od Ingolf »

Jedna recenze zmiňuje polskou síť dálnic. K tomu jsem četl jeden článek, že ta síť je skutečně impozantní, jak rozsahem, tak rychlostí stavby. To se dává do kontrastu s tou českou, která pokračuje tempem 10 nových kilometrů na dvou dálnicích otevřených zrovna před volbami. K tomu se může připočíst dostavěná polská síť železniční, kterou oceňují i Němci, protože německá síť je sice hustá, ale už zastaralá.
Podle toho článku v Polsku panuje většinová shoda na potřebě dálnic, takže jakákoli vláda pokračuje ve stavbě, bere na to dotace z EU apod. Polsko může vypadat jako totálně rozdělená společnost, ale v tomhle se shodnou. Mě by zajímalo, jestli je něco podobného možné v Česku. Protože tady za a) při otevření nového kusu dálnice nastoupí aktuální ministr dopravy poklepat základní kámen s tím, že to je zásluha jeho vlády, a bývalý ministr dopravy prohlásí, že tu stavbu začala vláda minulá. Je to v obráceném gardu situace, kde opozice tepe vládu za špatnou ekonomickou situaci a vláda odpovídá, že musí splácet dluhy minulých vlád (resp. nechat povstat z trosek spálenou zemi); to je opakovaný motiv, který vypozoroval v v osobách Klause a Zemana už Zelený Raoul.
A za b) každá vláda chce ukázat, že má za sebou čistě svůj přínos státu a že ona umí čerpat dotace z EU (protože nechat je propadnout, to by opozice s chutí rozmázla). A tak se staví cyklostezky a lesní cesty, které jdou postavit za jednou funkční období. Ale nestaví se dálnice, na které je potřeba času víc. Jenže ten příklad Polska ukazuje, že by to jít mohlo, a Ježku nevíš, jestli to tam někdo zavedl?, nebo to vyplynulo samovolně?
Ježek
Král

Ingolf píše: 09 kvě 2025 00:45
A za b) každá vláda chce ukázat, že má za sebou čistě svůj přínos státu a že ona umí čerpat dotace z EU (protože nechat je propadnout, to by opozice s chutí rozmázla). A tak se staví cyklostezky a lesní cesty, které jdou postavit za jednou funkční období. Ale nestaví se dálnice, na které je potřeba času víc. Jenže ten příklad Polska ukazuje, že by to jít mohlo, a Ježku nevíš, jestli to tam někdo zavedl?, nebo to vyplynulo samovolně?
Tam se kolem roku 2010 sešlo několik momentů - začaly proudit velké peníze k eurofondů, před Eurem 2012 bylo potřeba výrazně zlepšit mizernou infrastrukturu a Donald Tusk během své první vlády cíleně rezignoval na ideologickou politiku na místo administrace fondů. Jeho Občanská platforma i v komunálních volbách 2010 kandidovala s heslem "Nedělejme politiku, budujme Polsko (... silnice, hřiště, školy)."

Další vláda Práva a spravedlnosti byla naopak extrémně ideologická, chtěla udržet, vybudovat konzervativní společnost. To ale spojila s rozsáhlými modernizačními projekty - pokračovali v dálnicích, chtěli vybudovat jaderné elektrárny (měli jednu rozestavěnou v 80. letech), megaletiště ve středu Polska a k tomu síť vysokorychlostních železnic, modernizovat armádu, postavit fabriku, která by vyrobila milion polských elektroaut. Mysleli to vážně, ale z mnoha objektivních i subjektivních důvodů se to povedlo jen částečně, určitě dálnice, armáda, pak jen průplav Viselskou kosou.

A teď je vidět, že opozice nějakou věc kritizuje, když se dostane k vládě, tak pochopí, že je to buď nezbytnost, nebo pro oblíbenost by to poštvalo voliče - těžko říct, jestli je tohle nadstranická shoda. Občanská platforma kritizovala z hlediska lidských práv stavbu plotu na běloruské hranici, dnes v tom pokračuje, i když o tom spíš mlčí než propaguje jako obranu polské nezávislosti s protiimigranským ostnem. Podobně ač liberální vláda, tak nezrušila relativně vysoké případky na děti (nepodmíněné nějakým příjmovým prahem), trochu ještě zavedla další sociální programy. Podle jejich opoziční rétoriky ty přídavky měly zrujnovat rozpočet a země skončit jako druhé Řecko.

S těmi železnicemi to není tak pozitivní - tam byla hustá síť na území pruského a rakouského záboru, na ruském byla vždy slabá. V 90. letech až do milenia se nejenom rušily spojení, ale i přímo trati za vytrhávání kolejí. Trochu se to lepší až v posledních letech.
jur
Rytíř

Nový příspěvek od jur »

Ježek píše: 08 kvě 2025 20:58
To zbrojení Polska je taky kritizováno, ale z jiných úhlů - kupují bez ladu a skladu skoro vše, co se namane - i za vyšší cenu. Hlavně, aby to bylo rychle. Budují velkou tankovou armádu, ale mají tam americké, korejské a polsko-německé stroje. To je kontraproduktivní z hlediska logistiky, údržby a podobně.
Diversifikace je narocna na logistiku, ale zase na druhe strane aspon trochu nas zabezpeci pred silenstvim washingtonske administrace, ktera muze zastavit dodavky nahradnich dilu, protoze se Trump zrovna spatne vyspal ...
Ježek
Král

jur píše: 09 kvě 2025 12:35
Diversifikace je narocna na logistiku, ale zase na druhe strane aspon trochu nas zabezpeci pred silenstvim washingtonske administrace, ktera muze zastavit dodavky nahradnich dilu, protoze se Trump zrovna spatne vyspal ...
Tady je nejlepší cestou domácí zbrojní průmysl, který Polsko má, ale ne v dostatečné kvalitě, aby pokryl všechny nebo většinu potřeb. A od návrhu po sériovou výrobu čehokoli je potřeba několik let. To Polsko zřejmě nemá, proto rychle kupuje vše.
jur
Rytíř

Nový příspěvek od jur »

Ježek píše: 09 kvě 2025 12:39
A od návrhu po sériovou výrobu čehokoli je potřeba několik let. To Polsko zřejmě nemá, proto rychle kupuje vše.
Jeden general - uz ve vysluzbe - tvrdi, ze vyvoj vlastnich konstrukci blokovala politika.

Pracovalo se napriklad na tomto:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Anders_(w%C3%B3z_bojowy)

Hmota pouhych 33 tun - to by bylo akorat na nase vychodoevropske valciste. Tanky 55 - 63 tun (Abrams, K2, Leopard) jsou tady moc tezke.
Ingolf
Vévoda
Has thanked: 21 times
Been thanked: 91 times

Nový příspěvek od Ingolf »

Ježek píše: 09 kvě 2025 09:45
A teď je vidět, že opozice nějakou věc kritizuje, když se dostane k vládě, tak pochopí, že je to buď nezbytnost, nebo pro oblíbenost by to poštvalo voliče - těžko říct, jestli je tohle nadstranická shoda. Občanská platforma kritizovala z hlediska lidských práv stavbu plotu na běloruské hranici, dnes v tom pokračuje, i když o tom spíš mlčí než propaguje jako obranu polské nezávislosti s protiimigranským ostnem. Podobně ač liberální vláda, tak nezrušila relativně vysoké případky na děti (nepodmíněné nějakým příjmovým prahem), trochu ještě zavedla další sociální programy. Podle jejich opoziční rétoriky ty přídavky měly zrujnovat rozpočet a země skončit jako druhé Řecko.

S těmi železnicemi to není tak pozitivní - tam byla hustá síť na území pruského a rakouského záboru, na ruském byla vždy slabá. V 90. letech až do milenia se nejenom rušily spojení, ale i přímo trati za vytrhávání kolejí. Trochu se to lepší až v posledních letech.
Díky.
takže to spíš vypadá na objektivní tlak, než nadstranickou dohodu.. Což je škoda, protože by to byl dobrý příklad státnictví oproti politikaření. Boje mezi vládou a opozicí jsou politické a z logiky věci protichůdné, ale zájmy státu může zastávat vláda i opozice a pokud se shodnou, je to projev státnictví.
Ta nadstranickost není pozitivní jen kvůli nějakému idealismu, ale nadstranické vedení státních institucí je dobré pro jejich hladké vedení. Třeba když letos na Slovensku spadnul kvůli hackerskému útoku katastr, tak vedoucí českého katastru to komentoval tak, že na Slovensku se mění vedení po každých volbách, což nese komplikace, kdežto v Česku je vedení kontinuální; on sám byl několik let zástupcem ředitele a teď je několik let ředitelem a tak má mj. přehled o zálohování dat, zatímco na Slovensku žádné zálohy prostě nebyly.

Železnice - německé země v 19. jako průkopník průmyslu stavěly železnice, což se dotklo i dnešního západního Polska. Takže ten německý obdiv k polským železnicím se zřejmě týká právě příhraničí, resp. cesty do Varšavy apod., zatímco východ Polska je už nemusí zajímat.
U nás přestavba železniční sítě probíhala po vzniku Československa. Za Rakouska byly železnice vedeny směrem severojižním, i ta známá první železniční koňská trať vedla z Českých Budějovic do Lince. Po vzniku republiky se dostavovala síť směrem západovýchodním na Slovensko. Jedním z důležitých uzlů byl a dodnes je Bohumín, protože odtud vedla trať jak z Polska na jih na Vídeň, tak od Prahy na jihovýchod na Slovensko. Když Polsko žádalo po první světové válce kus slezského území v čele s Těšínskem, tak součástí plánu byl právě i Bohumín, což Eduard Beneš jako ministr zahraničí dost rázně odmítnul. Vzhledem k té důležitosti Bohumínu v dopravě ani není divu.
Pro dostavbu železniční sítě mělo Československo vlastní ministerstvo. Proteklo tamtudy dost peněz a proběhlo dost finančních skandálů, ale síť se nějak povedlo dostavět a dnes patří k nejhustším v Evropě. Hustota železniční sítě je jedním ze znaků vyspělosti země. i když ty důvody a okolnosti byly takové divoké.
Simplex
Vévoda

jur píše: 09 kvě 2025 12:35
---Kdysi jsem se věnoval primárně meziválečné obrněnné technice, v jejíž výrobě bylo tehdejší Československo velmocí. Polský tankový zbrojení je bez ohedu na ceny podle mě naopak velmi logický. Nechci to pitvat, protože nejsme fórum o obrněný technice a vše nakonec ukáže stejně až budoucnost. Pokud vezmu v potaz, že ty korejce si budou cca z poloviny dělat sami, tak to považuju za výhodný. Korea je dnes pravděpodobně jedinej "západní" stát (možná ještě Turecko), kterej je z pochopitelných důvodů okamžitě schopen najet na válečnou výrobu, takže to dodaj rychle. Zároveň je jejich výzbroj kompatibilní s americkou, protože to pro ně je životně důležitý. Podle mě prostě nic lepšího a rychleji nekoupíš. Navíc cena je vždy kombinací mnoha faktorů, počínaje objednaným počtem tanků a konče jejich specifikací. Poláci jsou sice z našeho pohledu fanfaróni, ale zdá se mi rozumnější spoléhat na amíky, než doufat, že nás zachráněj Portugalci či nedejbože Frantíci s Němci. Ti patrně už nezacháněj ani sami sebe. Samozřejmě by bylo ideální sjednotit alespoň v naší části NATO výzbroj atd. s Poláky, Rumuny, Skandinávci a vyrábět si to, jenže toho se nedočkáme.

Jak to u nás chodí přinejmenším naznčueje podcást P. Michopulose nejen o F-35, což rozhodně není žádný protirežimní dezolát a nic podobnýho patrně v češtině nenajdeš. Netuším nakolik to je pravda, ale jestli to tak proběhlo, by měl někdo ..., protože větší amatérizmus amíci zřejmě nezažili.
Jakub Fojtík: Dokáže se Evropa sama vyzbrojit a dohnat USA? A má F-35 kill switch?
https://www.youtube.com/watch?v=uOULbAlJu24
Trochu jsem se od tématu vzdálil ...
Ježek
Král

Ingolf píše: 09 kvě 2025 14:10
Ta nadstranickost není pozitivní jen kvůli nějakému idealismu, ale nadstranické vedení státních institucí je dobré pro jejich hladké vedení. Třeba když letos na Slovensku spadnul kvůli hackerskému útoku katastr, tak vedoucí českého katastru to komentoval tak, že na Slovensku se mění vedení po každých volbách, což nese komplikace, kdežto v Česku je vedení kontinuální; on sám byl několik let zástupcem ředitele a teď je několik let ředitelem a tak má mj. přehled o zálohování dat, zatímco na Slovensku žádné zálohy prostě nebyly.
Tohle v Polsku není, tam se při změně vlády čistí ministerstva často až do úrovně řadových zaměstnanců. U nás zůstávají i ředitelé odborů, případně se jen vymění za jiného (ambiciózního) kolegu.
Simplex píše: 09 kvě 2025 21:32
Pokud vezmu v potaz, že ty korejce si budou cca z poloviny dělat sami, tak to považuju za výhodný. Korea je dnes pravděpodobně jedinej "západní" stát (možná ještě Turecko), kterej je z pochopitelných důvodů okamžitě schopen najet na válečnou výrobu, takže to dodaj rychle. Zároveň je jejich výzbroj kompatibilní s americkou, protože to pro ně je životně důležitý. Podle mě prostě nic lepšího a rychleji nekoupíš. Navíc cena je vždy kombinací mnoha faktorů, počínaje objednaným počtem tanků a konče jejich specifikací. Poláci jsou sice z našeho pohledu fanfaróni, ale zdá se mi rozumnější spoléhat na amíky, než doufat, že nás zachráněj Portugalci či nedejbože Frantíci s Němci. Ti patrně už nezacháněj ani sami sebe. Samozřejmě by bylo ideální sjednotit alespoň v naší části NATO výzbroj atd. s Poláky, Rumuny, Skandinávci a vyrábět si to, jenže toho se nedočkáme.
Ono v zásadě všechny ty tanky budou kvalitní, jde ale o jejich vzájemnou nekompatibilitu.
USA má stále nejsilnější armádu, ale závisí na tom, jak se vyspí Donald Trump. Nějaká evropská alternativa fakticky neexistuje a armády evropských států až na vyjímky, jsou slabé a neakceschopné. Ale ano, ideál je spoléhat na vlastní síly, případně vytvářet regionální. Ale to bude trvat roky.
Simplex
Vévoda

Koukám, že se nám demokratický deficit EU pod vedením zkorumpovanýho německýho Leyna rychle prohlubuje: „Uplatňuje EU dvojí standard?“ ptají se američtí kongresmani von der Leyenové kvůli Polsku
Překvapilo by mě, kdyby to pod eurokádrem Tuskem vypadalo jinak. Jen mě stále zaráží, že ti co si doma hrají na pravičáky, jsou napojeni na demokraty a přitom to není tak dávno, co kámošili s mladým Bushem.
https://www.echo24.cz/a/HCMKn/zpravy-sv ... .sznhp.box
Pokud volby nedopadnou podle Brusele, tak může být sranda, zvláště pokud použijí rumunský scénář a nařknou protikandidáta z proruskosti 8-)
Simplex
Vévoda

To nakladatelství patři Ivanu Pilipovi, který to založil se svým tehdejším švagrem Patrikem Hartlem, aby měli větší kontrolu (a zisky) z vydávání jeho knih. To je nějaký laciný čtení, ale má to náklad v statisících, takže je to živí. Bokem se snaží vydávat knihy o dnešním světě, společnosti - tady jak to moje, tak i ten Kaput. To vypadá zajímavě, možná si to koupím: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekon ... ske-267793

Ceblovice určitě ne, to chce promyslet, jestli zkusit znovu NLN (třeba to vezme časem schopný redaktor) a nebo Vedutu, eventuálně pod nějakým archivem nebo jinou institucí.

Znám ty lidi, vlastně všechny známější lidi, které znám, z tehdejšího twittru, který byl ok, než to koupil Musk a začal náhodně a ze dne na den měnit funkčnost. Tam jsem psal o Polsku, nečekaně.

Pehe Polsku rámcově rozumí, skrz dceru a zetě Poláka, vyjadřuje se daleko víc pochopitelně k ČR a USA, kde má větší kompetence. Ale je to trochu obchodní trik, velké jméno v pražské kavárně a podobné knihy bude kupovat hlavně pražská kavárna. Hanáček dost často komentuje na Nově. Celkově ale vůbec nedokážu posoudit jejich známost a dosah. Ruczaj bude relativně známý v kruzích atlantistů, euroskeptiků, konzervativců, kruhů kolem ODS. Jak tomu bude jinde, těžko říct.

Teď si vzpomínám, že jsem před nějakou dobou poslouchal jakýsi rozhovor s Pilipem a to nakladatelství tam dost probírali. Mix vydáváných titulů je sice trochu zvláštní, ale jsou tam i hodně zajímvý kousky. Knihu jste vydali v tu nejlepší dobu, tak by měla mít úspěch a ještě budou chtít pokračování 8) Není to jako nakladatelství MOBA, které dodnes vydává haldu klasických rodokapsů, pořád si říkám, kdo to čte? Zkusil bych Čeblovce nabídnout Matici + podojit o příspěvek dočtený kraj + obce atd. Byla by velká škoda to nechat v pomyslném šuplíku. Teď mě napadlo, že snad ani neznám velký nakladatelství, který by sídlilo na Moravě, ale možná se pletu. Na bednu vlastně nekoukám, takže toho Hanáčka zákonitě nemůžu znát. Tak ko jsem o tom Pehem netušil, ale pochybuju, že by jeho zeť byl nějak spojen s PiSEm :D
Simplex
Vévoda

Před nedávnem jsem slyšel Kosatíka, že má potom co spáchal knihu o Slovensku, v plánu psát knihu o Polsku. Teď jsem narazil na publikaci polského autora, která by mohla být pro českého čtenáře zajímavá.
Zbigniew Rokita: Odřanie - Novým Polskem od Slezska k moři
https://www.kosmas.cz/knihy/557759/odra ... ska-k-mori

pl.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Ježek
Král

Turné s knihou o Polsku na Moravě a Slezsku!
Ostrava 22. X. 2025: https://www.facebook.com/events/2012308479621585
Olomouc 23. X. 2025: https://www.facebook.com/events/4353155328285752/

Simplex
Vévoda

Ježek píše: 09 říj 2025 11:43

Turné s knihou o Polsku na Moravě a Slezsku!
Ostrava 22. X. 2025: https://www.facebook.com/events/2012308479621585
Olomouc 23. X. 2025: https://www.facebook.com/events/4353155328285752/

Pobavilo by mě, kdyby ti to vyšlo i v Polsku :D

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek