Canburg
Moderátor: Zany
- Ježek
- Král
- Has thanked: 387 times
- Been thanked: 120 times
Canburg
- Heiss
- Zeman
- Has thanked: 88 times
- Been thanked: 37 times
Re: Canburg
Jako většina míst ve franckých pramenech – všichni přece vědí, kde to je, takže není potřeba nějak složitě popisovat, kde to je. ![]()
V jedněch franckých letopisech je ta francká výprava popsána trochu detailněji (v rámci analistické tradice pohybem přes Ohři; mimochodem, popis pohybu armád je velmi zajímavé téma v historiografii pokud vím prakticky nedotčené), což může sloužit jako vodítko, ale samo o sobě je to v této záležitosti prakticky k ničemu.
V souvislosti s Canburgem je ale nejbizarnější jeho lokalizace skrze nálezy helem z Hradska, která byla založena na pěkné argumentaci kruhem. Tyto helmy jsou z počátku devátého století, protože pocházejí z lokality, která byla na počátku devátého století obléhána, a tato lokality byla na počátku devátého století obléhána, protože se tam našly helmy z počátku devátého století a protože díky tomu sedí do narativu pramenů.
Typologicky ty přilby patří do druhé poloviny desátého století a dále – devítkové helmy jsou nýtované Stromovky, kterých je poměrně dost, ale většina z nich jsou až poměrně nedávné objevy, takže pak mnoho velkomoravských válečníků v knihách o raných vojenských dějinách Československa nosí tyto jednokusové helmy.
Slovanologie.cz – Když se válka změní ve hru aneb Poučení ze dvou Kriegsspielů
- Wladislaus
- Pán
- Has thanked: 9 times
- Been thanked: 46 times
AUTOCENZUROVÁNO
Odkaz na lokalizaci Canburgu zde: https://andor2.cz/work/663
-
Simplex
- Vévoda
- Has thanked: 51 times
- Been thanked: 151 times
---Vidím, že chceta za každou cenu dostat Ježka do neštěstí
Začínám si myslet, že TEN jehož jméno nesmí být vysloveno, tu má pátou kolonu. Nebo se mylně domníváte, že ve Všehrdech bude mít Ježek více času na tyhle stránky, protože tam mají lepší knihovnu?
---Z předchozího mi logicky vychází, že onen Canburg musí ležet na Kanárech. Pak bychom se jako republika měli obrátit na ITLOS a třeba nám to přiklepnou. Škoda, že nám pirát z Prahy (Viki Kožený) zašantročil flotilu, to bychom se nemuseli nikoho doprošovat a rovnou na ně vlítnout.
- Wladislaus
- Pán
Simplex píše: 12 srp 2025 07:25---Vidím, že chceta za každou cenu dostat Ježka do neštěstí
Začínám si myslet, že TEN jehož jméno nesmí být vysloveno, tu má pátou kolonu. Nebo se mylně domníváte, že ve Všehrdech bude mít Ježek více času na tyhle stránky, protože tam mají lepší knihovnu?
Máš pravdu, nerad bych způsobil, aby byl Ježek uvržen do kobky, neb bych se pak smažil v pekle. Proto jsem raději přistoupil k autocenzuře, ba co víc, vyžádal jsem si výslovný souhlas k publikování odkazu páně autora, aniž bych ho nadále chtěl jakkoli znevažovat a jeho jméno opravdu začíná na C.
====
Pardon, ten čertík, co mi sedí na rameni, mi prostě nedal spát
Ale dost chujovin. Bohužel ke Canburgu nemám prozatím nic, jako k Wogastisburgu, ale rád si přečtu něco seriozního, pokud se jeho hledáním někdo opravdu zabýval.
- Ježek
- Král
- Has thanked: 387 times
- Been thanked: 120 times
To je asi jedno, jen si příště budete sami chodit na poštu pro předžalobní výzvy.
Podstatný je k těm nelokalizovaným místům (Canburg, Vogastisburk, Skály, ale i ta vyřešená Šacká Hora), že se nesmí začít od názvu a nějakou ekvilibristikou vymyslet význam slova a na základě toho hledat lokalitu. Naopak je se potřeba důkladně podívat na popis kroniky, poté kontext kroniky (jaký byl rozhled kronikáře třeba) a to vše porovnat s archeologickými nálezy. Etymologické hledisko je prostě podružné a doplňující, i u Canburgu máme evidentně opět německý název místa u nás, které se muselo jmenovat slovansky. Nevíme, jak se jmenovalo tehdy, nevíme jestli to jméno přetrvalo dodnes.
- Wladislaus
- Pán
Ježek píše: 12 srp 2025 18:39To je asi jedno, jen si příště budete sami chodit na poštu pro předžalobní výzvy.
To nechce samozřejmě nikdo. Ani já, natož abys pykal za moje hříchy
![]()
Ježek píše: 12 srp 2025 18:39Podstatný je k těm nelokalizovaným místům (Canburg, Vogastisburk, Skály, ale i ta vyřešená Šacká Hora), že se nesmí začít od názvu a nějakou ekvilibristikou vymyslet význam slova a na základě toho hledat lokalitu. Naopak je se potřeba důkladně podívat na popis kroniky, poté kontext kroniky (jaký byl rozhled kronikáře třeba) a to vše porovnat s archeologickými nálezy. Etymologické hledisko je prostě podružné a doplňující, i u Canburgu máme evidentně opět německý název místa u nás, které se muselo jmenovat slovansky. Nevíme, jak se jmenovalo tehdy, nevíme jestli to jméno přetrvalo dodnes.
Zdůraznil bych ten německý název. Podle mě to nutně neznamená, že hradiště se muselo jmenovat nějak slovansky, nebo respektive mohlo jít o hradiště, které příchozí Slovani zabrali po předchozích obyvatelích a dali mu jméno až někdy později. Že se německý název donesl až k uším franských letopisců, nemohlo by to znamenat, že lokalita měla nějakou starší tradici? Mám tím na mysli Durynskou říši, k níž patřila velká část Čech. Jestli se nepletu, tak Germáni sídlili všude v Poohří a Polabí a soutok těchto dvou řek s posvátným centrem na Řípu se stal patrně prvním sídelním územím lidu, ze kterého pak vzešli Češi. A pokud se příchozí Slovani mísili se zbytky Germánů, pak klidně mohli převzít některé starší názvy. Že je neznají pozdější kroniky, nemusí nic znamenat. V době zaznamenané písemnými prameny, už mohly mít dávno názvy nové.
Nahlédl jsem do Atlasu pravěkých a raně středověkých hradišť v Čechách a pro toto období a území, o kterém by se dalo uvažovat z kronikářského zápisu, je tam zakresleno hradiště pouze jediné - Libochovany. Jeho datace není známa, ale prostor byl prý využíván už od pravěku. Podle mě je ideálním kandidátem na Canburg.
-
Simplex
- Vévoda
- Has thanked: 51 times
- Been thanked: 151 times
Jeden starší článek na který jsem náhodou narazil a přístupný bez přihlášení.
Hora Oškobrh - Askiburgion - Canburg
"Slovutný a vzácný vrch" v kraji Slavníkovců, jeho historický význam a památky-Umění 1959
https://kramerius.lib.cas.cz/view/uuid: ... 7f45447f7e