Canburg

Hradiště, hrady, tvrze a jiná sídla nobility. Dnešní propagace a obnova.

Moderátor: Zany

Ježek
Král
Has thanked: 387 times
Been thanked: 120 times

Canburg

Nový příspěvek od Ježek »

Kde si myslíte, že bylo další neznámé hradiště raného středověku?
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
Simplex
Vévoda
Has thanked: 51 times
Been thanked: 151 times

Re: Canburg

Nový příspěvek od Simplex »

Ne že bych o něm nikdy neslyšel, ale jak je vůbec Canburg charakterizován, pokud vůbec nějak charakterizován je.
Heiss
Zeman
Has thanked: 88 times
Been thanked: 37 times

Nový příspěvek od Heiss »

Jako většina míst ve franckých pramenech – všichni přece vědí, kde to je, takže není potřeba nějak složitě popisovat, kde to je. :D

V jedněch franckých letopisech je ta francká výprava popsána trochu detailněji (v rámci analistické tradice pohybem přes Ohři; mimochodem, popis pohybu armád je velmi zajímavé téma v historiografii pokud vím prakticky nedotčené), což může sloužit jako vodítko, ale samo o sobě je to v této záležitosti prakticky k ničemu.

V souvislosti s Canburgem je ale nejbizarnější jeho lokalizace skrze nálezy helem z Hradska, která byla založena na pěkné argumentaci kruhem. Tyto helmy jsou z počátku devátého století, protože pocházejí z lokality, která byla na počátku devátého století obléhána, a tato lokality byla na počátku devátého století obléhána, protože se tam našly helmy z počátku devátého století a protože díky tomu sedí do narativu pramenů.

Typologicky ty přilby patří do druhé poloviny desátého století a dále – devítkové helmy jsou nýtované Stromovky, kterých je poměrně dost, ale většina z nich jsou až poměrně nedávné objevy, takže pak mnoho velkomoravských válečníků v knihách o raných vojenských dějinách Československa nosí tyto jednokusové helmy.

Wladislaus
Pán
Has thanked: 9 times
Been thanked: 46 times

Nový příspěvek od Wladislaus »

Ježek píše: 07 srp 2025 20:45

Kde si myslíte, že bylo další neznámé hradiště raného středověku?

AUTOCENZUROVÁNO :geek:
Odkaz na lokalizaci Canburgu zde: https://andor2.cz/work/663

Naposledy upravil(a) Wladislaus dne 12 srp 2025 17:23, celkem upraveno 1 x.
Simplex
Vévoda

---Vidím, že chceta za každou cenu dostat Ježka do neštěstí :D Začínám si myslet, že TEN jehož jméno nesmí být vysloveno, tu má pátou kolonu. Nebo se mylně domníváte, že ve Všehrdech bude mít Ježek více času na tyhle stránky, protože tam mají lepší knihovnu?
---Z předchozího mi logicky vychází, že onen Canburg musí ležet na Kanárech. Pak bychom se jako republika měli obrátit na ITLOS a třeba nám to přiklepnou. Škoda, že nám pirát z Prahy (Viki Kožený) zašantročil flotilu, to bychom se nemuseli nikoho doprošovat a rovnou na ně vlítnout.

Wladislaus
Pán

Simplex píše: 12 srp 2025 07:25

---Vidím, že chceta za každou cenu dostat Ježka do neštěstí :D Začínám si myslet, že TEN jehož jméno nesmí být vysloveno, tu má pátou kolonu. Nebo se mylně domníváte, že ve Všehrdech bude mít Ježek více času na tyhle stránky, protože tam mají lepší knihovnu?

Máš pravdu, nerad bych způsobil, aby byl Ježek uvržen do kobky, neb bych se pak smažil v pekle. Proto jsem raději přistoupil k autocenzuře, ba co víc, vyžádal jsem si výslovný souhlas k publikování odkazu páně autora, aniž bych ho nadále chtěl jakkoli znevažovat a jeho jméno opravdu začíná na C.

====
Pardon, ten čertík, co mi sedí na rameni, mi prostě nedal spát :D Ale dost chujovin. Bohužel ke Canburgu nemám prozatím nic, jako k Wogastisburgu, ale rád si přečtu něco seriozního, pokud se jeho hledáním někdo opravdu zabýval.

Ježek
Král
Has thanked: 387 times
Been thanked: 120 times

Nový příspěvek od Ježek »

To je asi jedno, jen si příště budete sami chodit na poštu pro předžalobní výzvy.

Podstatný je k těm nelokalizovaným místům (Canburg, Vogastisburk, Skály, ale i ta vyřešená Šacká Hora), že se nesmí začít od názvu a nějakou ekvilibristikou vymyslet význam slova a na základě toho hledat lokalitu. Naopak je se potřeba důkladně podívat na popis kroniky, poté kontext kroniky (jaký byl rozhled kronikáře třeba) a to vše porovnat s archeologickými nálezy. Etymologické hledisko je prostě podružné a doplňující, i u Canburgu máme evidentně opět německý název místa u nás, které se muselo jmenovat slovansky. Nevíme, jak se jmenovalo tehdy, nevíme jestli to jméno přetrvalo dodnes.

Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
Wladislaus
Pán

Ježek píše: 12 srp 2025 18:39

To je asi jedno, jen si příště budete sami chodit na poštu pro předžalobní výzvy.

To nechce samozřejmě nikdo. Ani já, natož abys pykal za moje hříchy :? :D

Ježek píše: 12 srp 2025 18:39

Podstatný je k těm nelokalizovaným místům (Canburg, Vogastisburk, Skály, ale i ta vyřešená Šacká Hora), že se nesmí začít od názvu a nějakou ekvilibristikou vymyslet význam slova a na základě toho hledat lokalitu. Naopak je se potřeba důkladně podívat na popis kroniky, poté kontext kroniky (jaký byl rozhled kronikáře třeba) a to vše porovnat s archeologickými nálezy. Etymologické hledisko je prostě podružné a doplňující, i u Canburgu máme evidentně opět německý název místa u nás, které se muselo jmenovat slovansky. Nevíme, jak se jmenovalo tehdy, nevíme jestli to jméno přetrvalo dodnes.

Zdůraznil bych ten německý název. Podle mě to nutně neznamená, že hradiště se muselo jmenovat nějak slovansky, nebo respektive mohlo jít o hradiště, které příchozí Slovani zabrali po předchozích obyvatelích a dali mu jméno až někdy později. Že se německý název donesl až k uším franských letopisců, nemohlo by to znamenat, že lokalita měla nějakou starší tradici? Mám tím na mysli Durynskou říši, k níž patřila velká část Čech. Jestli se nepletu, tak Germáni sídlili všude v Poohří a Polabí a soutok těchto dvou řek s posvátným centrem na Řípu se stal patrně prvním sídelním územím lidu, ze kterého pak vzešli Češi. A pokud se příchozí Slovani mísili se zbytky Germánů, pak klidně mohli převzít některé starší názvy. Že je neznají pozdější kroniky, nemusí nic znamenat. V době zaznamenané písemnými prameny, už mohly mít dávno názvy nové.

Nahlédl jsem do Atlasu pravěkých a raně středověkých hradišť v Čechách a pro toto období a území, o kterém by se dalo uvažovat z kronikářského zápisu, je tam zakresleno hradiště pouze jediné - Libochovany. Jeho datace není známa, ale prostor byl prý využíván už od pravěku. Podle mě je ideálním kandidátem na Canburg.

Simplex
Vévoda

Jeden starší článek na který jsem náhodou narazil a přístupný bez přihlášení.
Hora Oškobrh - Askiburgion - Canburg
"Slovutný a vzácný vrch" v kraji Slavníkovců, jeho historický význam a památky-Umění 1959

https://kramerius.lib.cas.cz/view/uuid: ... 7f45447f7e