Nečetla, ale mám ji jako tip k Vánocům.Saltzmann píše:Ty jsi ji Violo četla?Viola píše:Když už jsme u toho - jak oceňujete tuhle knížku o Benešovi? http://knihy.abz.cz/prodej/edvard-benes ... ivotopis-1

Moderátor: Ježek
Nečetla, ale mám ji jako tip k Vánocům.Saltzmann píše:Ty jsi ji Violo četla?Viola píše:Když už jsme u toho - jak oceňujete tuhle knížku o Benešovi? http://knihy.abz.cz/prodej/edvard-benes ... ivotopis-1
Ta kniha vyznívá tak, že v RS tady v Čechách byli mazdaisti, nikoliv tak, že do jistý víry převládající "světanázor" (pohanství) inspirovaly vlivy odjinud. I jinak v té knize jsou nepodložené spekulace ...Ingolf píše:V Čechách se do podobné práce pustil např. Charvát http://www.kosmas.cz/knihy/131794/zrod- ... -568-1055/ .Kniha, která je jinak dost spektakulární a s jejím celkovým vyzněním nemůžu souhlasit, používá srovnávací metodu a podle mě dost přínosně. Bere archeologické nálezy a srovnává s východními oblastmi. Motiv dvou ptáků zdvihajících hlavu ke stromu mezi nimi je doložen na nákončích z Mikulčic i na sasánovské (předislámská íránská dynastie) pečeti z 7.-8. stol. z Kasre Abú Nasr. Kvůli nedostatku písemných pramenů to otvírá pole i pro spekulace a fantazie, ale nějaké spojení s Východem existovalo – narážím na možné příbuzenství slovanských kmenů s kočovnými íránskými kmeny nad Kavkazem, na spojení s Východem přes avarskou říši…
Ale tohle zrovna tam nepíše.., doslova "íránské prvky tedy dospěly až k nám, i když v množstvích spíše stopových" (s. 113), asi šestkrát víc prvků uvádí s byzantskými motivy.Ježek píše:Ta kniha vyznívá tak, že v RS tady v Čechách byli mazdaisti, nikoliv tak, že do jistý víry převládající "světanázor" (pohanství) inspirovaly vlivy odjinud. I jinak v té knize jsou nepodložené spekulace ...
U těhle knížek je otázka, zda autor (kolektiv autorů) se pečlivě věnuje pramenům a dostupné literatuře a posléze objeví nějakou zajímavou novinku - nebo cíleně tu novinku hledá bez ohledu na důkazy z pramenů. Vzhledem k rozsahu a rychlosti produkce "objevů" bych se stavěl za druhou variantu.eagara píše:Jan Bauer a kolektiv (Aleš Česal, Josef Frais, Roman Herzinger, Jiří Kovařík)
Co v učebnicích dějepisu nebylo po druhé (jsou to čtyři díly) zatím jsem sehnala jedn ten druhej díl
nakladatelství Moba
Ze zkušenosti se přikláním k tvému názoru .Ježek píše:U těhle knížek je otázka, zda autor (kolektiv autorů) se pečlivě věnuje pramenům a dostupné literatuře a posléze objeví nějakou zajímavou novinku - nebo cíleně tu novinku hledá bez ohledu na důkazy z pramenů. Vzhledem k rozsahu a rychlosti produkce "objevů" bych se stavěl za druhou variantu.eagara píše:Jan Bauer a kolektiv (Aleš Česal, Josef Frais, Roman Herzinger, Jiří Kovařík)
Co v učebnicích dějepisu nebylo po druhé (jsou to čtyři díly) zatím jsem sehnala jedn ten druhej díl
nakladatelství Moba
Mno, asi ano, pokud se to nezvrhne do absolutních absurdit - kdy ale naprostý laik - kterému se takové knihy cpou pod nos především - i pomocí bombastických názvů bne nepodobných titulkům bulváru - bez znalostí pokládá za realitu ..eagara píše:To vím taky ale já o tady těch typu knížek si vždy odpočinu, za prvé čtou se dobře a člověk u toho nemusí přemýšlet
Já se teda přiznám, že z toho všeho jsem dala pouze Karla - erotika (ostatní jsem po letmém mrknutí v knihkupectví vrátila zpět do regálu), a bylo to fakt na pěst. Nejen že si plete postavy (matlá jména - Anna, Anežka), příbuzenské vztahy, ale vymýšlí si nehorázné hovadiny, pamatuju si dvě: podle první byl Jan Jindřich opravdu impotentní a všechny děti (jestli se nepletu, bylo jich 6 - těch oficiálních) mu "vyrobil" Karel, za což mu byl Jan do své smrti neskonale vděčný, a podle té druhé Markéta Lucemburská, prvorozená dcera Janova, zemřela poměrně mladá před svatbou s Kazimírem nikoliv kvůli žalu po synovi a manželovi, ale protože ji Kazimír znásilnil.eagara píše:Tak toho Utajeného nástupce sem si zamluvila v knihovně tak jsem na to zvědavá když jsem přečetla tvůj názor i Ty královské manželky jak zmínuješ pak ti řeknu svůj názor na to
Naprostose podepisuji pod poslední vedlejší větueagara píše:Jan Bauer
Smrt si jde pro slavné
nakladatelství Moba
Zkušený autor literaturu faktu přináší jednadvacet příběhů životních konců slavných historických pstav. Začíná řeckém filosofem Sókratem, egyptskou královnou Kelopatrou, římským císařem Merem, pokračuje přes švédského krále Gustava II. Adolfa či sibiřského divotvorce Rasputina a končí čínským vůdcem Mao Ce-tungem a papežem Janem Pavlem I. Smrt všech uvedených osobnstí je spojena s velmi dramatickými a leckdy i tajemnými okolnostmi. Některé odcházeli z tohoto světa dobrovolněě, byť to v některých případech byla dobrovonost jen předstíráná. Mnohé se naopak staly obětí úkladných vrahů nebo zemřely násilnou smrti náhdou a zcela zbytečně. Kniha Jana Bauera se čte jako napínavý román a slibuje nejedno, pro většinu čtenářů zvcela šokující historické odhalení.
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Common Crawl Bot a 0 hostů