Hledám totiž identitu i na raný středověk (což je moje srdeční záležitost) a jsem zaritý jihočech
Díky všem za pomoc
Moderátor: Ježek
Jižní Čechy byly z našich regionů, nejméně osídlené (netuším proč), kastelánská centra byla v Chýnově, Netolicích, Práchni a Doudlebách, vesměs pro lesní kastelánie.Martin z Pořešína píše:Hledal jsem, nenašel. Když nepočítám Netolice kde stávalo hradiště, jsou vůbec nějaké zprávy o osídlení JČ zejména Třeboňska? Pro upřesnění jde mi o 11-12 stol
Hledám totiž identitu i na raný středověk (což je moje srdeční záležitost) a jsem zaritý jihočech
Díky všem za pomoc
Na stránce: http://www.priroda.cz/clanky.php?detail=650 je článek ing. D. Honsové, z nějž cituji:KOMOŃ píše:A teď mne opravte, ale germánských kmenů v jižních čechách také moc není, že?Ono taky proč, když tam často prší![]()
Něco trochu jiného je, když se řekne plzeňsko apod...
Mohl bych se zeptat, o jakou studii se jedná a je-li někde přístupná?thovtt píše:Osídlení Jihu Cech ,na toto téma dává nejvíce odpovědí studie o Vitorazsku a to jak Ceském tak i rakouském.
Základní soustavu rybníků a odvodnění ( stoky ) udělal Štěpánek Netolický. Dokončení Schwarzenberci v předminulém století. V Třeboni jsou krásné plány rybníků u Ražic, kam se chodím koupat celý život, na Ražickém jsem se naučil plavatKOMOŃ píše:ok.![]()
Jinak tu mapu znám dobře.Pokud se týká šumavska, lze tam jasně vidět čáru, která je skoro stejnou kopií orografických bouřek.Nebýt toho, tak Šumava by byla podstatně sužší/sušejší.
V době germánské to mohlo být úplně jinak.Nesmíme zapomínat ani na fakt, že jihočeské rybníky vté době neexistovali.Právě tahle soustava budována Krčínem a jinýma, má schopnost utlumit až stoletou vodu.
On byl pokud se nepletu z hodně urozeného hraběcího rodu. A dosti nakloněn našim Přemyslovcům, ted jsem o něm četla v Břetislavovi od B. Krzeminské. Snažil se urovnat i spory mezi Břetislavem a Jindřichem III. , ale snad měl být v doprovodu císařského vojska , když táhli podruhé na Čechy . Ale to už byl hodně starý.slavicekvac píše:Dobrá Voda a poustevník Vintíř-Gunther. Na své náklady dal postavit cestu do Čech z Bavorska.
On jako starý začal poustevničit na Dobré Vodě, jako 50tiletý. Zemřel asi 85letý, a je pochován v Břevnově. Nejspíš by ho tam Břeťa nepohřbil, kdyby mu byl nepřítelem.Katerina píše:On byl pokud se nepletu z hodně urozeného hraběcího rodu. A dosti nakloněn našim Přemyslovcům, ted jsem o něm četla v Břetislavovi od B. Krzeminské. Snažil se urovnat i spory mezi Břetislavem a Jindřichem III. , ale snad měl být v doprovodu císařského vojska , když táhli podruhé na Čechy . Ale to už byl hodně starý.slavicekvac píše:Dobrá Voda a poustevník Vintíř-Gunther. Na své náklady dal postavit cestu do Čech z Bavorska.
Tak zřejmé to být nemusí.slavicekvac píše:zřejmě Gunther prodělal mrtvici, má výrazmně pokleslý levý koutek úst.
Někde tu fotku snad najdu, ale doktoři mi řekli, že je to mrtvice, nebo třeba epilepsie. Ale spíš mrtvice.KOMOŃ píše:Tak zřejmé to být nemusí.slavicekvac píše:zřejmě Gunther prodělal mrtvici, má výrazmně pokleslý levý koutek úst.
Tu fotku určitě ukaž.slavicekvac píše:Někde tu fotku snad najdu, ale doktoři mi řekli, že je to mrtvice, nebo třeba epilepsie. Ale spíš mrtvice.KOMOŃ píše:Tak zřejmé to být nemusí.slavicekvac píše:zřejmě Gunther prodělal mrtvici, má výrazmně pokleslý levý koutek úst.
Uživatelé prohlížející si toto fórum: ClaudeBot a 22 hostů