Kosterní pozůstatky Zikmunda Lucemburského jsou ztracené, měly by se nacházet na území Rumunska.

Moderátor: Katerina
Tento známý citát Eneášův je ještě zajímavější tím, že císaře líčí objektivně a vyváženě. To je velice pozoruhodné o to víc, že Zikmund sám sebe pasoval do role jakéhosi ochránce a defensora katolické církve a světského meče proti kacířům. To velkému znalci českých poměrů nebránilo v tom, aby Zikmunda vylíčil i jako známého "dívkaře", vínapitele a toho, kdo nedodržoval úmluvy...acoma píše:Byl Sigmund postavy výtečné, ...(tolik Aeneas Sylvius Piccolomini...
Přeneseno .. pro další diskusi.the Dark Lord píše:A kdo se diví? Byl sice DE IVRO naším panovníkem, ale DE FACTO . . . .
Po celou dobu jsme s ním byli ve válce a na trůn doopravdy usedl až rok před smrtí.
Tak já s ní začnu.Katerina píše:Přeneseno .. pro další diskusi.the Dark Lord píše:A kdo se diví? Byl sice DE IVRO naším panovníkem, ale DE FACTO . . . .
Po celou dobu jsme s ním byli ve válce a na trůn doopravdy usedl až rok před smrtí.
Je třeba si ozřejmit 2 základní teze: 1. Zikmund byl nezpochybnitelným dědicem trůnu zemí Koruny české a 2. o svém panovníkovi rozhodoval zemský sněm (a už s jednalo o přijetí, potvrzení nebo volba panovníka z nové dynastie, po vymření staré po meči).Katerina píše:...Ten spor byl a ted se omlouvám za to zjednodušní - mezi husitským hnutím a královskou a především císařskou mocí...
To je právě to. Zikmund se nemohl postavit na stranu husitů, i kdyby chtěl. Byl římským králem, poté císařem, což jasně určovalo stranu, na které mohl - a musel stát. Je samozřejmě otázkou, jak by se zachoval, kdyby měl opravdu na výběr, ale to sem nepatří. Jeho pozice byla daná a tím byl dán i jeho vztah k husitům. Nesmíme zapomínat na to, že kdyby se vehementně zastával husitů, byl by sám prohlášen kacířem.Katerina píše:Nebyli jsme s ním ve válce - to je nepřesné - dost českých a hlavně moravských rodů bez problémů akceptovalo jeho následnictví po bratru Václavovi.
Ten spor byl a ted se omlouvám za to zjednodušní - mezi husitským hnutím a královskou a především císařskou mocí.
Zikmund totiž , tak jako jeho otec byl řínským císařem.
Ano, souhlasím. Proto Husa nakonec obětoval jako pěšáka na politické šachovnici, kde na té Zikmundově straně oné pomyslné šachovnice stála i římská kurie.Viola píše:...Málo se ví, že alespoň zpočátku kostnického koncilu se Zikmund Husa zastával, žádal o jeho propuštění, poté aspoň o veřejné slyšení. Zikmund jako římský král lavíroval mezi jednotlivými stranami a tlaky, přičemž hlavním cílem kostnického koncilu bylo vyřešení papežského schizmatu, nikoliv Husova otázka...
Nebyl a ani nemohl být. Já si zase naopak myslím, že to, co následovalo po první pražské defenestraci v r. 1419, se mu nezdálo ani v jeho nejděsivějších snech a nedokázal si to představit ani v nejbujnější fantazii. Z jeho "tajné" korespondence je zřejmé, že uvažoval následovně (parafrázuji): "Husa obětuji a se zbytkem kacířské společnosti se hravě vypořádám později, až tady ta 'komedie' v Kostnici skončí". O jak hluboce mylný kalkul se jednalo, záhy se přesvědčil na vlastní kůži za několik málo let...Viola píše:...Já osobně bych řekla, že Zikmund si byl vědom možných důsledků...
Nevím, zda to je "zásluha" přímo obrozenců, ale jednostranné odsuzování je vždy zavádějící a u císaře Zikmunda to platí možná ještě víc, než u jeho děda...Viola píše:...Obávám se ale, že jednostranné odsuzování Zikmunda je - stejně jako jeho děda Jana - přežitkem především z dob národního obrození.
... sice poněkud zjednodušeně pojaté, ale populárně dosažitelného pozměňujícího pohledu se mu dostalo v Kapitolách z dějin národního úpění od Zdeňka ŠmídaKaterina píše:...hledět na něj pohledem Jiráskovým či národního obrození by nebylo fér a že Zikmund na své spravedlivé ohodnocení pořád ještě čeká.
Jiříku promiň, já občas nějak rychleji píšu než myslím.Jiøí Motyèka píše:Katerina píše:...To s těmi požičanými peniazmi mě trošku dojalo, celý dědeček...Obávám se, že teď si nejsem úplně jistý, co máš na mysli...
Tak to je naprosto evidentní.Katerina píše:...No četla jsem si tu diskusi, na kterou jsi mě odkázal, pečlivě ! ...
Zato já ten dvouřádkový příspěvek úplně přehlíd.Katerina píše:...a jeden diskutující ze Slovenska si tam postěžoval, že si Zikmund půjčil snad od nitranských nějaké peníze a že je nikdy nevrátil, a paralela s dědem Janem byla na světe...
To je chyba, protože i mocný císař Zikmund měl problémy se šlechtou a byl jí zajat ...Jiøí Motyèka píše:Na svoji omluvu uvádím (pokud to vůbec omluvit jde), že Zikmundovým úsekem z jeho CV týkající se kralování v Uhrách se nezabývám, a to ani okrajově.
Vím, jsem si toho vědom.Ježek píše:...To je chyba, protože i mocný císař Zikmund měl problémy se šlechtou a byl jí zajat ...
Ježek píše:Copak se měl jako nejvyšší světský představitel (alespoň teoreticky) křesanstva postavit proti církvi, obhajovat kacíře a odpadlíka (by měl pravdu)?
K výše uvenému a konečnému Zikmundovu postoji bych ještě rád uvedl svědectví z pera očitého svědka na koncilu v Kostnici Petra z Mladoňovic ...JM píše:Ano, souhlasím. Proto Husa nakonec obětoval jako pěšáka na politické šachovnici, kde na té Zikmundově straně oné pomyslné šachovnice stála i římská kurie.Viola píše:...Málo se ví, že alespoň zpočátku kostnického koncilu se Zikmund Husa zastával, žádal o jeho propuštění, poté aspoň o veřejné slyšení. Zikmund jako římský král lavíroval mezi jednotlivými stranami a tlaky, přičemž hlavním cílem kostnického koncilu bylo vyřešení papežského schizmatu, nikoliv Husova otázka...Nebyl a ani nemohl být. Já si zase naopak myslím, že to, co následovalo po první pražské defenestraci v r. 1419, se mu nezdálo ani v jeho nejděsivějších snech a nedokázal si to představit ani v nejbujnější fantazii. Z jeho "tajné" korespondence je zřejmé, že uvažoval následovně (parafrázuji): "Husa obětuji a se zbytkem kacířské společnosti se hravě vypořádám později, až tady ta 'komedie' v Kostnici skončí". O jak hluboce mylný kalkul se jednalo, záhy se přesvědčil na vlastní kůži za několik málo let...Viola píše:...Já osobně bych řekla, že Zikmund si byl vědom možných důsledků...