Nalezeno 146 výsledků hledání

Return

od Simplex
25 bře 2026 06:26
Jump to forum
Jump to topic

Re: Středověká logistika

---Článek se ani číst nechystám, protože mám v zásobě jiné a pro mě zajímavější studie. Taky to nebylo myšleno jako vážná oponentura, ale pouze pár postřehů, které napadnou na první dobrou snad každého. Zapomněl jsem dodat, že ani nepředpokládám, že se na našem území osli chovali a natož ve velkém. ...
od Simplex
04 dub 2026 15:59
Jump to forum
Jump to topic

Re: Heraldika - motivy a kdo je vybíral/schvaloval a podle čeho

Studie o anglických erbovnících, kde je poukázáno i na základní rozdíly mezi naší heraldikou a tou od Francie na západ. Samozřejmě tam je zmíněno i základní pravidlo o barvách a kovech, které je populární zpochybňovat. Simandl Jan: Anglické středověké erbovníky, Časopis Národního muzea. Řada histori...
od Simplex
08 dub 2026 21:38
Jump to forum
Jump to topic

Re: Židé ve středověku

Tak to by tě mohlo zajímat tato studie Adama Sitára, ač to jsou celkem známé události: Židia ako nepriateľ prvej križiackej výpravy? (Dôvody protižidovských násilností v Normandii, Porýní, Čechách a Levante v rokoch 1096 – 1099) https://www.academia.edu/37246845/Židia_ako_nepriateľ_prvej_križiackej_...
od Simplex
09 dub 2026 17:05
Jump to forum
Jump to topic

Re: Karel IV.

Samozřejmě jsem o tom četl i když to je za hranicí mého zájmu v literatuře se to mnohokrát vysvětlovalo a pokud si vzpomínám, tak snad kdysi i v bedně (historie.cz). Na Academii je dostupný např. článek judaisty a literárního historika Daniela Soukupa. Norimberk 1349. Příběh o zázraku, který se nest...
od Simplex
11 dub 2026 06:34
Jump to forum
Jump to topic

Re: Karel IV.

Před nedávnem jsem v jednom sborníku narazil na další studii Daniela Soukupa na toto téma a netušil jsem, že i ta je na Academii. Ono udělat z Karla IV. antisemitu je jednoduché, ale dát to do kontextu, už vyžaduje mít potřebné znalosti. Mor, masakr, Maria. Protižidovské aspekty pozdně středověké zb...
od Simplex
14 dub 2026 06:25
Jump to forum
Jump to topic

Re: Etnogeneze Velké Moravy

Možná bude někoho zajímat tohle, ač název je lehce matoucí: Velká Morava a velkomoravská staroslověnština
https://kb.upol.cz/fileadmin/userdata/F ... morava.pdf