Nalezeno 88 výsledků hledání

Return

od Ježek
20 říj 2025 15:20
Jump to forum
Jump to topic

Re: Historie jídel, pochutin, dobrot po i ve středověku

Zajímavá věc - Sam Leggett, Tom Lambert: Food and Power in Early Medieval England: a Lack of (Isotopic) Enrichment https://www.cambridge.org/core/journals/anglo-saxon-england/article/food-and-power-in-early-medieval-england-a-lack-of-isotopic-enrichment/46263E5BB81F455CD873220C0B7601B9 Článek reinte...
od Ježek
11 lis 2025 19:41
Jump to forum
Jump to topic

Re: ***Pokec***

Já už sem píšu takový drby, ale vlastně to ani nejsou drby spíš informace na který je potřeba se někoho zeptat. Byl jsem na otočku S Liborem Janem v Chomutově Knížka o Rýzmburku Milana Sýkory vyjde leden/únor. Libor se ještě nezeptal na tu exkurzi u křížovníků, zároveň jsem se ptal, jestli by se nev...
od Simplex
18 lis 2025 07:37
Jump to forum
Jump to topic

Re: Tipy na zajímavé knihy

Stojí za to? ---Podle mě to je skvěle napsaná (přeložená) oddechovka, která na snad atraktivních tématech ukazuje, co současná genetika umí. Vámi zmíněná jednoduchost reflektuje míru znalostí, zájmu a času, jenž je většinový čtenář ochoten a schopen obětovat. Takže mně za to stála, ale já patrně ni...
od Ingolf
19 lis 2025 16:54
Jump to forum
Jump to topic

Re: Kde začínají české dějiny

Aniž bych to chtěl jakkoli rozsuzovat, tak tahle otázka nebo až spor se zřejmě táhne delší dobu. Vůči osočení z neschopnosti moravských archeologů nalézat mince se ohrazuje ve studii, na kterou jsem už při jiné příležitosti odkazoval: "Argument manželů Profantových (Profantová – Profant 2014, 1...
od palo satko
21 lis 2025 08:28
Jump to forum
Jump to topic

Re: Spečený val

To uzemie je naplavova rovina a v tych časoch urodna a plna blata na vyrobu tehal. Vysušenych a ak bolo treba aj vypalenych. Postavit velky a dlhy mur v zasade nebol logisticky problém, blato a slama boli všade, stavebny problem, stavalo sa na rovine a vlastne ani nebol problem s ludskymi zdrojmi, l...
od Simplex
22 lis 2025 21:20
Jump to forum
Jump to topic

Re: Řád německých rytířů

V roce 2013 vyšel sborník Svět tajemných Baltů, který se primárně zabývá kontakty či vztahem našich zemí k Pobaltí ve středověku.
https://www.knihovny.cz/Record/vkol.SVK ... =32895518#

2025-11-22_211750.jpg
od Ježek
26 lis 2025 23:12
Jump to forum
Jump to topic

Re: Středověká logistika

V českých urbářích a účtech do cca 15. století jsou jen koně, krávy, prasata a ovce. Drůběž (a vajíčka) je přítomna jen jeko dávka, nikoliv jako inventář. Ale to je specifický pramen, který zaznamenává hospodářský výkon. V beletrii to asi bude častější, ale tam bude zase zkreslení, že se zvířatům př...
od Ježek
27 lis 2025 08:50
Jump to forum
Jump to topic

Re: František Záruba, Hrady doby přemyslovské I.

František Záruba: Počátky šlechtických hradů v Čechách nová publikace online v pdf: http://hdl.handle.net/11025/64144 Těžko říct, jestli nevytvořit nové vlákno - druhý díl se jmenuje jinak, je jiný vydavatel, fyzicky existuje asi jen sto kusů, jinak je volně k dispozici elektronicky. Dřív než autor ...
od Ingolf
27 lis 2025 18:34
Jump to forum
Jump to topic

Re: Středověká logistika

Když Břetislav I. táhnul do Polska, tak s sebou vzal zpět mj. lidi z Hedče, „kteří ho pokorně prosili, aby je pokojně i s jejich dobytkem a ostatním majetkem převedl do Čech (Kosmas, II., 2) Ukořistěných věcí byl dlouhý průvod a „ke konci sto vozů přiváželo obrovské zvony a všechny poklady Polska“. ...
od Simplex
29 lis 2025 08:11
Jump to forum
Jump to topic

Dnes už asi nikdo nepochybuje, že klimatické změny, přírodní katastrofy a epidemie zásadně ovlivnily dějiny. Stačí si vzpomenout na covid, který se bezpochyby stal přinejmenším urychlovačem některých společenských + hospodářských trendů. Takže jedna oddechovka. Jonathan Kennedy: Bakterie, viry a děj...
od palo satko
30 lis 2025 10:24
Jump to forum
Jump to topic

Re: Řád německých rytířů

Kolektívna štúdia ukončená v roku 2009 analyzovala pozostatky niekoľkých koní z teutonskej pevnosti Magdeburg s cieľom objasniť úlohu, ktorú zohrávali počas svojho života.20 Pri analýze série stavcov vykazujúcich špecifické traumy (zrastené hrudné stavce) zistili, že na rozdiel od ostatných objavený...
od Ježek
07 pro 2025 11:23
Jump to forum
Jump to topic

Re: Technické připomínky k fóru

Zas mi to neska blblo, o víkendu zkusím aktualizovat fórum, i ten styl (je nějaký aktuálnější). Hmm, aktualizace fóra se nepovedla (tluče se tam nějaký nastavení, který neumožňuje upgrade) - ale je to jen změna z 3.3.10 na 3.3.15, tak snad nic zásadního, když stále jedou na netu verze 2.x.x. Ale te...
od Ježek
10 pro 2025 14:50
Jump to forum
Jump to topic

Re: Zajímavé odkazy - kroniky, manuskripta...

Nová Slavia Antiqua: https://pressto.amu.edu.pl/index.php/sl ... /view/3124

Může tam být zajímavý článek o otrockých poutech v Pobaltí, významu Poznaně v raněpiastovském států a nová intrepretace Alemure z dokumentu Dagome iudex - to se chápalo jako Olomouc/ko.

od Ježek
11 pro 2025 13:04
Jump to forum
Jump to topic

Re: Otroctví

Sice polsky (v éře překladačů a AI už nemusí být problém), ale dost dobré shrnutí vztahu okovů a pout k otroctví: https://pressto.amu.edu.pl/index.php/sla/article/view/51026 Otroctví je zaznamenáno v pramenech, archeologické doložení už není úplně jednoduché - hledaly se opevněná místa jako místa ob...
od Ježek
11 pro 2025 15:01
Jump to forum
Jump to topic

Re: Pražské kostely - listopad 2025

Tak spíš březen nebo obecně jaro, teď to nemá už smysl plánovat, leden, únor jsou hnusné měsíce - navíc na začátku roku by se měl Libor sejít s těmi křížovníky.

od Ježek
19 pro 2025 08:51
Jump to forum
Jump to topic

PVH v Ústí vydává: (odkaz jsem nenašel, jen na FB)

600899611_1166441792358798_3001252073273080973_n.jpg
599945152_1166441252358852_5935740793988390671_n.jpg
od Ježek
21 pro 2025 08:47
Jump to forum
Jump to topic

Re: Rekord

Heiss píše: 21 pro 2025 08:29

Mohl to být prostě jenom nájezd botů a software počítající návštěvy je z nějakého důvodu zaznamenal jako návštěvníky.

Jo, tohle je ono. Na fóru. Na stránkách to tuhle odpadovou návštěvnost v podstatě neregistruje.

od Ježek
22 pro 2025 15:24
Jump to forum
Jump to topic

Re: ***Pokec***

Všem diskutujícím i vlídným čtenářům přeji klidné prožití svátků a mnoho zdaru v roce 2026.

pfmin.jpg
od Ježek
23 pro 2025 16:16
Jump to forum
Jump to topic

Re: Odborné časopisy - online

Archeologické by na tom nemusely být tak špatně - jak se prolínají metodami s přírodními vědami, tak mají větší impakt. Ale asi bude rozdíl mezi těm hlavními a ostatními - AH a Památky arch. mají spíš přebytek článků.