Jiøí Motyèka píše:Nezabránila tak vlastně zbytečnému krveprolití na obou stranách?
Přesně tak. Myslím že tak učinila s největší rozvahou a zhodnocením situace v dané chvíli. Královu zlost to asi nesnížilo, protože se mu hrad dobýt nepodařilo a on byl odkázán na vpuštění do hradu z milosti své manželky, což produkovalo jen další vlnu zlosti podněcovanou navíc mužskou ješitností.
Ale já jsem to nepsal pro odsouzení aktu, jak se Eliška zachovala. Já jsem jen upřesňoval Tvou poznámku, protože nebyla pravda, že by královně ani hrad nepomohl před králem, který jej dobyl sotva k němu přitáhnul.
Jiøí Motyèka píše:Byl jsem přesvědčen, žes velký obdivovatel tohoto "obhroublého" krále, který najednou ztratil jemné rytířské mravy francouzské výchovy. Kdypak se mu to přihodilo?

Teď s mě dostal. Ano, krále Jana si vážím a obdivuji ho, protože jeho situace v Čechách byla nezáviděníhodná a v cizině si vlastním přičiněním vydobyl jméno rytíře rytířů.
Ale proto neomlouvám jeho chování k Elišce a Karlovi. Vždy? se začal chovat hůř než macecha v pohádkách! (nebo by se patřilo říci macecha Rejčka?) Kam se hrabal na Janovo chování předešlý Korytan? (Kterému později Jan nadbíhal jak utržený ze řetězu). Ale co bych chtěl čekat od mladého krále, sice udatného rytíře a znamenitého politického diplomata, zato nejspíš neschopného milostnému vztahu, který ve svém stihomamu naslouchal i bezpáteřnímu kariéristovi Jindřichu z Lipé?
(Ještě že tu teď na fóru nejsou holky).
Jiøí Motyèka píše:Przemysl de Nyestieyky píše:...já jako domácí vězení nevidím adekvátní termín k dvouměsíčnímu věznění v tmavém sklepě a pak...
...píše Beneš Krabice z Weitmile ruku v ruce a ve vzácné shodě s velkým znalcem kronik Przemyslem. A já dodávám:
"Vono to tak zlý asi nebylo!" ...
Máš pravdu nebylo. U Karla platilo obzvláš?, že co jej nezabije, to ho posílí. To co vybudoval ze svého království, nebylo dědictví po otci. Zdaleka ne. Vlastnosti, které ho vedly byly spíše přemyslovské než lucemburské. (Lépe řečeno, matčiny než otcovy). Karel byl na muže povahou velice citlivou,
po matce. Kdežto jeho synové spíš s genetickou výbavou z dědečkovy strany.
A... máš pravdu, měl jsem se kouknout do krabice s weitmilskou kronikou

přibylo by mi víc argumentů na obhajobu. A to jsem neužil českou kroniku kronik opata Petra.