Jak rychle to tedy mohli zvládnout?Návštěvník píše:Chodili poměrně v rychlé frekvenci, třeba regulační nařízení o přepravě zboží na Zlaté stezce mezi Passovem a Prachaticemi, povolovala jednomu přepravci cestu pouze 1x týdně- je to teda regulační nařízení až z poloviny 16. stol., ale problém s , rychlou frekvencí´cest byl zákonitě starší.
Cestování ve středověku
- Viola
- Královna
- Has thanked: 31 times
- Been thanked: 12 times
Re: Cestování ve støedovìku
-
slavicekvac
- Vévoda
- Been thanked: 3 times
Spíš bych položil otázku na konkrétní stezky: Třeba Vintířova. Podle mne ještě hrálo roli to, jak daleko od sebe byla útočiště na noc. Cosi jako zájezdní hospody. S krmením pro koně, s jídlem pro lidi. Někde to šlo dvě hospody za den, jindy jen jednu. Objem nákladu a mnžství zvířat byly jistě také logisticky důležité. Nepochybně to měli zmáknuté jako my své náklaďáky. Možná lepší. Taky ale museli mít problém s průchodností dálnic, třeba polomy a podobně. Jenže si to prosekali sami. My si zasekanou dálnici neotevřeme... Zajímavé bylo třeba vyhýbání, možná byl provoz jednosměrný na nějaký čas a pak opačně. Na Vintířově stezce by se povozy nevyhnuly. Třeba ani nebyly povoleny, jednotliví koně se vyhnuli snadno. Známá šířka to určitě umožnila, ale ne povozům. Nikde jsem neviděl vyhýbací místa na povozy v protisměru. Výše uvedená úvaha o dvojnásobku rychlosti pro dopravu osob koňmo jako jednotlivci, než obchodník s nákladem mě připadá správná. Obchodní rychlost 30 km za den, jízdní 60, posel musel nejspíš dělat i víc, ale ne úplně dlouhodobě, třeba měsíc, tam musel mít delší přestávku, pokud neměl nové koně. V případě přísunu nových koní bych si tipnul, že zprávy třeba pro krále mohly být v Evropě šířeny i rychlostí 100 km denně. Uštvání koně nebylo nijak výjimečné. Navíc byl ještě používán systém signalizace ohni z kopce na kopec. Třeba jasně bratříky na Slovensku - Liptovský hrad a další navazující hrádky až po Spiš.Viola píše:Jak rychle to tedy mohli zvládnout?Návštěvník píše:Chodili poměrně v rychlé frekvenci, třeba regulační nařízení o přepravě zboží na Zlaté stezce mezi Passovem a Prachaticemi, povolovala jednomu přepravci cestu pouze 1x týdně- je to teda regulační nařízení až z poloviny 16. stol., ale problém s , rychlou frekvencí´cest byl zákonitě starší.
Má někdo přehled o nedotknutelnosti posla? Herolda? Vyslance?
Jaké byly největší distance obchodu? Například s Orientem? Za Keltů se obchodovalo taky po celé Evropě, ze Stradonic jsou švartnové náramky někde na jihu Francie.
-
Návštěvník
-
slavicekvac
- Vévoda
-
Návštěvník
Ještě mne napadlo, ta Vintířova cesta musela být mnohem snazší z hlediska průchodnosti, proto po ní i hrozil nepřátelský vpád. Na Zlaté Stezce toto nebezpečí bylo jen na začátku třicetileté války jednak ještě před ní vpád Passovských a pak pozděli asi 1618, se u přechodu přes Teplou Vltavu stavělo polní opevnění, ale nakonec stejně šli císařští pohodlnější cestou. Konečně ani husiti při svých zahraničních misích kdy jezdili po žních šířit víru k sousedům a naoplátku si přiváželi obilí, dobytek a jiné komodity od zbídačelých poddaných úpících pod jhem nevolnictví a krvavě vysávaných desátky katolické církve
No a když se zhroutil obchod se solí, tak stezka skoro zanikla. Tak vlastně ani dnes není Strážný z nejklíčovějších přechodů do Německa.
Ještě jak jsem psal o těch jménech, tak jedním z prvních písemně doložených loupežníků na Z.S. byl jakýsi Hron. ve škole, jsme měli učitele toho jména
-
slavicekvac
- Vévoda
- Viola
- Královna
- Viola
- Královna
Nevíte, do jaké míry zlatá stezka středověká odpovídá té pravěké?Návštěvník píše:Na Zlaté stezce Passov - Prachatice a dále do Čech, byl denní pochod cca 25-30km. Ráno vyjeli z Passova na Dunaji a třetí den byli v Prachaticích - i s nákladem .V této vzdálenosti jsou i dnešní významné , osady´. Zvládli to bez měnění zvířat a na této trase se alespoň ve středověku v podstatě necestovalo s vozy, ale pouze nákladní zvířata, cesta přes Šumavu nebyla na vozy uzpůsobena.
-
slavicekvac
- Vévoda
Je to zřejmě renezance, ale docela instruktivní. Dámská sedla, sokolniceViola píše:Měla bych dotaz - pokud odhlédneme od sporu o to, odkdy jezdily ženy na koni bokem, jaký byl úbor ženy-jezdkyně v době, kdy se jezdilo obkročmo? Byly to standardní šaty, pod něž si brala třeba nohavice, nebo nějaká obdoba mužského obleku? Neví někdo?
- Viola
- Královna
Fakt? Já vím, že některé na obrázcích vypadají trochu jako stanrichardrg píše:Ty šaty jsou běžně tak široké, že i když sedíš obkročmo stále zahalují celé nohy.
Já mám obvod spodního lemu běžně přes 3,5 m, mám dojem, že dámy mívají kolem 4,5 m.
Co se týče spodního prádla, nevím, že by byl nějaký koncenzus na nošení nohavic, v zásadě to možné je, nejstarší vyobrazení spodního prádla s nohavicemi na dámě je ale asi až z 15. stol.
Jenže do té doby nosili i muži častěji jiné typy prádla...
http://spzn.rajce.idnes.cz/Turnaj_Jarom ... C_0041.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
- Viola
- Královna
Mám tomu tedy rozumět tak, že vaše Richenza na koni jezdí bez nohavic? Jestli to není příliš impertinentní dotaz.
Tyto nohavice jsou nedobové? http://vera.spi.cz/web/historicke_kostymy/13" onclick="window.open(this.href);return false;
Ale když je chladno nosí holky vlněné na zahřátí. Vlastně se neliší od mužských a párkrát jsem viděl, že holky šily nějaké podvazky. Ale všechny nosí tak dlouhé sukně, že pod ně opravdu není vidět...
- Viola
- Královna
richardrg píše:Já opravdu nevím, jestli nosí nohavice na ježdění ... mám se jí zeptat?
Ale když je chladno nosí holky vlněné na zahřátí. Vlastně se neliší od mužských a párkrát jsem viděl, že holky šily nějaké podvazky. Ale všechny nosí tak dlouhé sukně, že pod ně opravdu není vidět...
Každopádně dík za odpovědi.
- Heiss
- Zeman
- Has thanked: 88 times
- Been thanked: 37 times
Re: Cestování ve středověku
Není to úplně cestování, ale existuje článek, ve kterém autor počítá, kolik stálo převézt zásoby pro anglickou armádu z jednoho místa na druhé. Je to na základě dokumentů, které odesílali šerifové králi před začátkem tažení, kdy bylo jejich povinností shromáždit potraviny pro armádu a přepravit je na určená místa.
Předpokládám, že pro civilní dopravu to bude podobné.
Slovanologie.cz – Když se válka změní ve hru aneb Poučení ze dvou Kriegsspielů
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 1 Odpovědi
- 16301 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od slavicekvac
-