Nalezeno 40 výsledků hledání

Return

od palo satko
17 zář 2025 10:50
Jump to forum
Jump to topic

Jazdecké kone

Napr. aj ja som mal predstavu, že použivanie koni na dlhodobu jazdu bolo spojene hlavne s vynalezom sedla, presnejšie prispôsobenym sedla dvojhrbej ťavy pre kone. Studia v Science z 28.8.2025 pod nazvom: Selection at the GSDMC locus in horses and its implications for human mobility, ktorej autormi s...
od palo satko
09 říj 2025 10:37
Jump to forum
Jump to topic

Re: Mnichov 1938

Je popularne kritizovat Masaryka, Beneša a Štefanika. Ale za nimi je užasne dielo. Zachranil jeden maly stredoeuropsky národ. Druhy trochu väčši urobili historicky uspešnym. Mal som stryka. Katolik ako poleno. Ten človek bojoval v Povstani za obnovu ČSR spoločneho štatu s neznabohmi Čechmi. V tom sp...
od palo satko
12 říj 2025 08:53
Jump to forum
Jump to topic

Re: Hunyadi Vzestup havrana

Niečo o nezrealizovanom projekte Samo, Rastislav, Svätopluk - slovenskych "velkofilmoch" zo stredoveku.
https://www.castrum.cz/filmovy-festival ... ka-morava/

od palo satko
31 říj 2025 08:49
Jump to forum
Jump to topic

Hradiska pred Velko Moravou

Linkujem sem trochu starši text Juliusa Vavaka, archologa z Malokarpatského muzea, ktory sa už roky a uspešne venuje vyskumu na hradisku Neštich nad Svätým Jurom. Zaobera sa dôkazmi o vzniku osidleni a pravdepodobne aj vo forme hradísk v Malych Karpatoch ešte pred vznikom Velkej Moravy: https://www....
od palo satko
09 lis 2025 11:11
Jump to forum
Jump to topic

Re: Geneticky profil Béla (okolo 1245 – 1272), vojvoda Bosny a Macsó.

No niekedy sa stratil zmysel pre mieru aj u nas v Uhorsku. Napr. Gertrúdu z Meránu za to, že cez svojho manžela krala Ondreja II. presadzovala do funkcii svojích pribuznych, priviazali na kresle, odtali jej obe ruky a nechali ju vykrvacať. Jej brata, ktory bol hlavnou pričinou tohoto aktu, ale vtedy...
od palo satko
19 lis 2025 17:46
Jump to forum
Jump to topic

Vodovod

Vodovod. Na mestečkom Svätý Jur je hradisko. Presnejšie niekoľko hradísk na sebe od staršej doby železnej až po Tatársky vpád. Bližšie informácie sa dajú prečítať v článku Júliusa Vaváka https://www.academia.edu/589633/J_Vav%C3%A1k_Nov%C3%A9_poznatky_k_najstar%C5%A1%C3%ADm_dejin%C3%A1m_Sv%C3%A4t%C3%...
od palo satko
21 lis 2025 08:28
Jump to forum
Jump to topic

Re: Spečený val

To uzemie je naplavova rovina a v tych časoch urodna a plna blata na vyrobu tehal. Vysušenych a ak bolo treba aj vypalenych. Postavit velky a dlhy mur v zasade nebol logisticky problém, blato a slama boli všade, stavebny problem, stavalo sa na rovine a vlastne ani nebol problem s ludskymi zdrojmi, l...
od palo satko
27 lis 2025 08:14
Jump to forum
Jump to topic

Re: Středověká logistika

Chapen, že existuju zaznamy o vozoch. Napr. po vyrabovani Avarskeho rinku sa korit opisuje počtom vozov so zlatom a cennostami. Otazkou je, či je to opis reality, alebo štandartne vyjadrenie velkosti koristi , ktoru nie je možne vyčíslit v minciach. Môj dedo robil furmana. Do konca Druhej svetovej s...
od palo satko
30 lis 2025 10:24
Jump to forum
Jump to topic

Re: Řád německých rytířů

Kolektívna štúdia ukončená v roku 2009 analyzovala pozostatky niekoľkých koní z teutonskej pevnosti Magdeburg s cieľom objasniť úlohu, ktorú zohrávali počas svojho života.20 Pri analýze série stavcov vykazujúcich špecifické traumy (zrastené hrudné stavce) zistili, že na rozdiel od ostatných objavený...
od palo satko
10 pro 2025 10:30
Jump to forum
Jump to topic

Zachránila Európu smrť Veľkého chána?

Zachránila Európu smrť Veľkého chána? Na National Geographic davali šesťdielnu sériu Tajné kronika Mongolov, čo celkom nešikovný preklad pôvodného anglického názvu Tajná história Mongolov. Nešikovný preto, lebo Tajná kronika Mongolov je literárne dielo, ktoré vzniklo za čias Džingischána a Ogodejchá...
od palo satko
23 pro 2025 16:16
Jump to forum
Jump to topic

Ked som písl svoj roman Kronika duši, nazbieral som asi 80 gyga roznys starych kronik, sprav, archeo, diel cez celu euroaziu až po persku poeziu. Bolo to v roku 2013 a jedine čo si pamätam bolo, že kralovi Ondrejovi, ktory bol v čase vraždy v Haliči, doniesol posol časť Gertrudineho tela aby mu doka...
od palo satko
08 led 2026 08:03
Jump to forum
Jump to topic

V podstate som tu knihu pisal pre seba. Bolo to určite obdobie života, ked som mal vela času a nejako som nechcel zdebilnieť z nudy. Bolo mi jasne že to nebude Pan prstenov a že okruh čitatelov sa da zratat možno do sto ludi. Ale pre mna to bolo niečo, čo som dovtedy nerobil a zistil som, že ma hlad...
od palo satko
24 úno 2026 18:15
Jump to forum
Jump to topic

Re: Rzeczpospolita (1569-1795) a šlechtická demokracie

No to musite vysvetlit Václavovi Antonínovi knížeti z Kounic a Rietbergu.

od palo satko
07 bře 2026 10:39
Jump to forum
Jump to topic

Re: Etnogeneze Velké Moravy

Ta praca, ktoru robila Hofmanova sa vztahuje na ludi na konci stahovania narodov. Genetika neboštíkov z pohrebiska v Uhorskom Hradišti - Sady je o ludoch, ktori žili o staročia neskôr v dobe christianizacie a predstavovali tamojšiu velkomoravsku elitu. Genetika tychto neboštikov by mala byť tu: http...
od palo satko
19 bře 2026 16:13
Jump to forum
Jump to topic

Re: Rzeczpospolita (1569-1795) a šlechtická demokracie

Malo vyznamne Moskevske knizectvi, ktere ani nebylo soucasti Kyjevske Rusi, se najednou prohlasilo jejim dedicem a zacalo realizovat program sbirani ruskych zem. Ruskych ve smyslu Rus, ne Rusko/Rossija. Pokial ja viem, Moskali sa skôr prehlasili za dedičov Byzancie ako Kyjeva. Car sa oženil s Sophi...
od palo satko
30 bře 2026 14:36
Jump to forum
Jump to topic

Re: Slovanské osídlení Čech: Etnogeneze Slovanů

Genetika aktualnych populacii podla qpAdm. Je to populárny štatistický nástroj z balíka AdmixTools, ktorý sa používa v populačnej genetike na modelovanie prímesi (admixture) a odhad podielov predkov z dvoch alebo viacerých zdrojových populácií pre cieľovú skupinu. Podla obrazku je to s Čechmi a Slov...
od palo satko
08 dub 2026 08:32
Jump to forum
Jump to topic

Re: Archeogenetika na Slovensku, Morave a v Cechach

EWEN CALLAWAY napisal pre Nature už deavnejšie članok s nazvom: THE BATTLE FOR COMMON GROUND v nej na zaver píše Genetické štúdie historických období, ako je napríklad obdobie veľkého sťahovania národov, so sebou prinášajú aj úskalia. Historici čoraz častejšie začleňujú do svojej práce údaje, ako sú...
od palo satko
12 dub 2026 09:54
Jump to forum
Jump to topic

Re: Kočovné národy

K članku: Z východu na západ a naopak. Velká step a středověká Evropa před mongolským vpádem. Pre mna je dobrym zdrojom kniha Barry Cunliffa By Steppe, Desert, and Ocean https://www.martinus.sk/3826193-by-steppe-desert-and-ocean/3582939?ppcbee-adtext-variant=CAT-historie-1+-RSA-new&utm_source=go...