Nalezeno 34 výsledků hledání

Return

od Heiss
10 čer 2025 21:15
Jump to forum
Jump to topic

Re: Sámo - náš největší panovník

Na svém blogu dávám dohromady přehled zdrojů k Sámovi, jeho říši a také době s cílem ukázat širší veřejnosti méně známé práce. Většinou se články a diskuse na internetu točí okolo ohraných témat na základě docela staré literatury, a to i když novější publikace rozhodně mají co nabídnout. Seznam najd...
od Heiss
12 čer 2025 12:19
Jump to forum
Jump to topic

Ten rozsah je jedna věc, ale nakolik Sámo mohl být unikátní - víme o něm vlastně díky konfliktu s Franky. Kolik mohlo být podobně velkých kmenových svazů s nějakými autoritativními náčelníky, vládci, kteří se prostě jen nedostali do pramenů? Překvapivě dost: Fredegar kromě Sáma zmiňuje ještě Dervan...
od Heiss
13 čer 2025 19:21
Jump to forum
Jump to topic

Kučera, Matúš: Postavy Veľkomoravskej histórie Jakob, Hans: Das Allodium Wugastesrode Jakob, Hans: Der Name Vogast und Wogastisburc Jakob, Hans: War Burk das historische Wogastisburc, und wo lag oppidum Berleich? Jakob, Hans: Wogastisburc und das Oppidum Berleich Díky moc, projdu si je a přidám do ...
od Heiss
16 čer 2025 18:30
Jump to forum
Jump to topic

Takže ano, za příspěvek na blog, věnující se tomuto tématu, bych se rád přimluvil :D Předně by mě zajímaly dostupné prameny, ale hlavně dochované dobové ilustrace. Pokud bych pak měl přesný popis, mohl bych ho zkusit hodit do AI, schválně jak by se s takovým vyobrazením popasovala... :D Něco málo j...
od Heiss
18 čer 2025 06:48
Jump to forum
Jump to topic

Tvář středověké bitvy

"Face of Battle" je kniha Johna Keegana z poloviny sedmdesátých let, která dala vzniknout novému přístupu ve zkoumání vojenské historie. Keegan v ní ukazuje, že bitvy je možné popisovat nejen z pohledu generálů, ale i obyčejných vojáků, a to bez ohledu na období: jeho tři případové studie,...
od Heiss
07 črc 2025 21:13
Jump to forum
Jump to topic

Re: Kde je Wogastisburg?

Omlouvám se za pozdní odpověď – byl jsem na praxích a tam nebyl ani čas a ani prostor na jakékoli delší psaní. Každopádně, moc děkuji za komentáře a protože jsem teď už zpátky, můžu sepsat alespoň tuto rychlou a zběsilou odpověď. Jestliže jsou Čechy od Avarů příliš daleko, tak Rakousko je k nim zase...
od Heiss
01 srp 2025 15:22
Jump to forum
Jump to topic

Re: Dnešní Češi a "jejich" dějiny

Dost věcí jsem nevěděl, Visingr je odborník s rozsáhlými znalostmi, Vojáček jen spíš takový amatér, který se dostal do médií, ale nemá systematický znalosti, něco ví, v něčem má hluchý místa. Dost tam ale připomínají alternativní historii Žáby v mlíku od Drnka, že ta kniha nastolila nový narativ - ...
od Heiss
16 srp 2025 08:01
Jump to forum
Jump to topic

Velkomoravská centra

Diskusi na toto téma jsem tady ještě nenašel a přitom je to velmi důležitá otázka středoevropské archeologie. Macháčkovi teď v Archeologických rozhledech vyšel článek zabývající se otázkou vztahu VM center (Pohanska, Starého Města a Mikulčic) s jejich zázemím. Zejména jde o to, jestli tyto lokality ...
od Heiss
17 srp 2025 16:30
Jump to forum
Jump to topic

Re: Velkomoravská centra

Ah, už chápu. Vtip je víceméně ve dvou věcech. 1) existuje určitý systém akademické financování, pro který je lepší mít publikace v indexovaných a ideálně zahraničních časopisech, příp. v indexovaných českých v anglickém jazyce. Pro jakoukoli instituci je výhodné mít členy publikující v zahraničí, p...
od Heiss
26 srp 2025 07:02
Jump to forum
Jump to topic

Re: Hunyadi Vzestup havrana

Poslední díly se podle mě povedly mnohem více než ty první: znatelně ubylo postav a dějových linek, takže hlavní aktéři (tj. Hunyadi, Alžběta, Celjský a Mehmed) mají mnohem více prostoru vyniknout, takže zejména u Hunyadiho se objevují i první náznaky charakteru. Bitva o Bělehrad byla ve srovnání s ...
od Heiss
29 srp 2025 07:20
Jump to forum
Jump to topic

Re: Dnešní Češi a "jejich" dějiny

Koncem 1918 Piłsudski napsal Masarykovi dopis s propozici vyreseni delimitace cestou "pratelske dohody" - Masaryk se tomu vice mene vysmal. Máš k tomu někde literaturu? Zajímalo by mě, jak si Piłsudski tu přátelskou dohodu představoval, protože pro rozdělení Těšínska tak, aby tehdy byly s...
od Heiss
17 zář 2025 13:34
Jump to forum
Jump to topic

Re: Jazdecké kone

Článek je tady a překvapivě se k němu dá dostat i přes některé české univerzitní účty.

od Heiss
01 říj 2025 14:30
Jump to forum
Jump to topic

Re: Historie na VŠ

Na UK úplně nevidím, ale na UPOLu je středověk odhadem asi druhé nejoblíbenější období, alespoň soudě podle počtu doktorandů (a posléze vyučujících). Nejoblíbenější je raný novověk, ale tam je to podle mě dáno dost tím, že trochu lépe pracují se seminárkami a motivují lidi je rozšířit na bakalářku. ...
od Heiss
09 říj 2025 07:32
Jump to forum
Jump to topic

Re: Mnichov 1938

> Jenže i to bylo důsledkem toho, jak se v první republice celou dobu vládlo a nespadlo to z nebe. Právě, problémy první republiky sahaly velmi hluboko, ale málokdo chce slyšet, že ten zbožňovaný Masarykův projekt byl plný kontradikcí a mnoho věcí na něm nedávalo smysl. Mimochodem, na téma česko-pol...
od Heiss
07 lis 2025 13:32
Jump to forum
Jump to topic

Re: Spoznaj HRAD!

Nope, Facebook myslím blokuje přesně tenhle typ odkazování.

od Heiss
07 lis 2025 13:38
Jump to forum
Jump to topic

Re: Livinghistory, oživená historie, reenactment

> se zvlášť ten slovanský element dost zvedá Jak se to vezme – dost záleží, jak definuješ Slovany. Na jednu stranu jsme tady my, kteří děláme "Slovany v kontaktní zóně s Avarským kaganátem v osmém století" a "rané Slovany ve střední Evropě", což je dost konkrétní vymezení, na str...
od Heiss
22 lis 2025 18:36
Jump to forum
Jump to topic

Re: Řád německých rytířů

Při hledání zdrojů k politice okolo koní jsem narazil na článek od Svena Ekdahla . Zabývá se v něm technologickou převahou křižáků nad baltskými společnostmi ve dvou ohledech: válečných koních a kuších. Píše, že velcí evropští váleční koně byli pro obyvatele Pobaltí nejprve prakticky nedosažitelní, ...
od Heiss
26 lis 2025 10:40
Jump to forum
Jump to topic

Středověká logistika

Téma je to velmi zajímavé a důležité a zaslouží si podle mě zvláštní vlákno. Sepsal jsem k němu pár poznámek na svůj blog . TL;DR je v zásadě to, že předmoderní (a hlavně raně středověká) logistika byla prakticky zcela odkázána na sílu dobytka. V některých velmi specifických případech se dalo válčit...
od Heiss
12 pro 2025 11:30
Jump to forum
Jump to topic

Re: Cestování ve středověku

Není to úplně cestování, ale existuje článek , ve kterém autor počítá, kolik stálo převézt zásoby pro anglickou armádu z jednoho místa na druhé. Je to na základě dokumentů, které odesílali šerifové králi před začátkem tažení, kdy bylo jejich povinností shromáždit potraviny pro armádu a přepravit je ...