Nalezeno 88 výsledků hledání

Return

od Ježek
11 čer 2025 14:24
Jump to forum
Jump to topic

Re: Sámo - náš největší panovník

Heiss píše: 11 čer 2025 13:23
Díky za odkazy, Curtu mám načteného, ale Eichert mi unikal. Nicméně, kde to publikoval Macháček? Nikde ten článek nemůžu najít.
Mělo by to jít do tisku v nějakém americkém nakladatelství (Brill?), mě to posílal David Kalhous.
od Simplex
14 čer 2025 16:12
Jump to forum
Jump to topic

Ta teorie je mnohem starší: poprvé ji tuším vyslovil Charvát před přibližně dvaceti lety a od té doby se objevuje v jeho pracích. Přehled článků a knih, ve kterých buď navrhuje, že si Sámo přijel pro granáty, nebo ve kterých ho za to někdo kritizuje, je v bibliografii, kterou jsem linkoval o pár př...
od Wladislaus
16 čer 2025 13:46
Jump to forum
Jump to topic

Každopádně, objevuje se ještě někde v kronice označení homo? Jo vyskytuje při více příležitostech, například: Claudius genere Romanus homo prudens Homo quidam nomen Adalulfus ex genere Langobardorum Homo nomen Pitto contra Adalulfu armatus Bertharius homo Scarponinsis (Scarpona = dnešní Dieulouard)...
od palo satko
23 čer 2025 17:22
Jump to forum
Jump to topic

Z wiki: V roku 629 kráľ Dagobert navrhol vyhostenie všetkých Židov, ktorí neprijali kresťanstvo. Od jeho vlády až po vládu Pipina Krátkeho sa o Židoch nenašla žiadna zmienka . Židia na druhej strane naďalej žili a prosperovali na území dnešného južného Francúzska , vtedy známeho ako Septimánia a záv...
od Ježek
29 čer 2025 09:58
Jump to forum
Jump to topic

Svatováclavský sraz 2025

Předběžně jsme včera vybrali (vybraly) místo a datum letošního Svatováclavského srazu. Nebude na Václava, ale o víkendu 20. - 21. 9. v Praze. V sobotu by šlo setkání v hospodě, v neděli dopoledne nějaká prohlídka - zkusím se poptat a vymyslet přes známosti něco, co není úplně běžně přístupné. Kdyby ...
od Ingolf
01 črc 2025 23:42
Jump to forum
Jump to topic

To je právě to, obchod s otroky je doložen až od osmého století a židovští kupci cestující na velké vzdálenosti vlastně také. Narazil jsem na to v jiném tématu, podle Jiřího Macháčka jsou první slovanští otroci ve Španělsku doloženi za vlády ummajovského chalífy al-Hakima (796-822). - https://www.a...
od Simplex
12 črc 2025 14:30
Jump to forum
Jump to topic

Re: Franská říše

Před drahnou dobou jsem četl knihu Václava Dršky z roku 2010 a myslím, že její vydání moc lidí ani nezaznamenalo:
Divisiones regni Francorum : královská moc a říšské elity franské říše do vzniku císařství
drška.jpg
https://www.knihovny.cz/Record/svkhk.HK ... d=31575419
od Ježek
16 črc 2025 16:58
Jump to forum
Jump to topic

Re: Středověká ves

Tady pěkný zemědělský cyklus cyklus.jpg Z Thiemas Meier: A farewell to the market! Constructing a Carolingian subsistence economy east of the Rhine. In: Processing, storage, distribution of food. Food in the medieval rural environment ; Ruralia VIII, 7th - 12th September 2009, Lorca, Spain (Ruralia ...
od palo satko
28 črc 2025 08:09
Jump to forum
Jump to topic

Hunyadi Vzestup havrana

Dnes 28.6.2025 začína Česka televizia vysielat madarsko-medzinarodny serial Vzostup havrana - prvú seriu. Je to dramaticky opis života uhorskeho politika a vojvodcu Jána Hunyadiho od jeho detstva až po smrt a hlavnu napln deja tvorí jeho boj s Turkami pri ochrane Uhorského kralovstva. Serial zabera ...
od palo satko
28 črc 2025 10:09
Jump to forum
Jump to topic

Hradiská – svedkovia dávnych čias II

Som priaznivcom združenia Hradiska, spolku ludi, ktorych zaujimaju a aktivne sa podielaju na vyskume a propagacii najmä slovanskych hradisk na Slovensku. Združenie vydalo dva zborníky. Ten druhy je teraz volne pistupny a je ho možne stiahnut na linku https://www.academia.edu/143113177/HRADISK%C3%81_...
od maude
29 črc 2025 13:05
Jump to forum
Jump to topic

Re: Krátké představení

Dobrý den,
jmenuji se Maude. Už delší dobu se zajímám o středověk – především o každodenní život, architekturu a historické prameny.
Na fórum jsem přišla hlavně proto, abych se učila, četla vaše příspěvky a možná občas položila nějakou začátečnickou otázku.

Těším se na vaše příspěvky a výměnu názorů!
od palo satko
30 črc 2025 11:37
Jump to forum
Jump to topic

Re: Krátké představení

Dobry den, volam sa Palo Satko aj mi skoro 70. Ako desatrčny som za vlastne nasporene peniaze kupil Zamarovskeho Objavenie Tróje v roku 1967 a u ma to "nepustilo". Aj napriek tomu, že som sa živil ako strojar a namažer, tak dejiny, vojenstvo a umenie sa stali mojou celoživotnou mániou. Trp...
od Simplex
02 srp 2025 07:33
Jump to forum
Jump to topic

Re: Dnešní Češi a "jejich" dějiny

---Podstatným problémem podobných úvah je, že se zdůrazňuji většinou pouze nedostatky československých ozbrojených sil, ale už se neuvádí nedostatky protistrany. Takže to vypadá, že Československo bylo předem odsouzeno k drtivé porážce a německé ozbrojené síly byly dokonalé, což je naprostý nesmysl....
od Ježek
02 srp 2025 09:52
Jump to forum
Jump to topic

Re: Dnešní Češi a "jejich" dějiny

---Můžeme si o našich tehdejších představitelích myslet cokoli, ale přes všechny rozpory si nikdo nedokázal představit, že Poláci budou tak hloupí a nechají nás padnout. Právě, že ano. V Polsku vládal vojenská junta, která uvěřila vlastní propagandě a domnívala se, že Polsko je vojenská a ekonomick...
od palo satko
06 srp 2025 09:12
Jump to forum
Jump to topic

Spečený val

Spečený val. Tato časť fóra sa zaoberá dejinami aj ranného stredoveku a tzv. sťahovaním národov. A práve sťahovanie národov z nášho regiónu, zo Slovenska ma začiatok spojený s unikátnou stavbou. Na Slovensku sa nachádza záhadný objekt zvaný Spečený val alebo aj „slovensky čínsky“ múr. Zaoberali sa n...
od Ježek
18 srp 2025 10:07
Jump to forum
Jump to topic

Re: Archeoparky v ČR

Tenhle víkend jsem navštívil archeoskanzen v Bärnau, hned za českými hranicemi. https://www.geschichtspark.de/ Velmi rozhlehlý areál - dost pěkná slovanská vesnice, hrad typu motte (to asi nikde jinde není), několik domů z vrcholného středověku - dost dobrá hospoda a nyní se staví kamenný dvůr z dob...
od jozef
18 srp 2025 15:33
Jump to forum
Jump to topic

Re: Velkomoravská centra

Dobrý deň p.Heiss, prípadne i iní diskutujúci, či sledovatelia

Diskusia bola presmerovaná do nového vlákna ( Ostatné ), kde som ju našiel a to na :

viewtopic.php?p=74612#p74612

od jozef
18 srp 2025 19:46
Jump to forum
Jump to topic

Re: Čeština jako vědecký jazyk

Dobrý deň p.Heiss V tom článku, ktorý Ste tu uviedol ako príklad zahraničného autora, píšúceho v češtine je v jeho závere jasne uvedený prekladateľ ( z anglického originálu do češtiny ) a to : "Přeložil Petr Charvát" Čiže, je to v tomto prípade presne tak ako Ste napísali. No bohužiaľ, je ...
od Wladislaus
19 srp 2025 15:04
Jump to forum
Jump to topic

Re: Hunyadi Vzestup havrana

Ve všech tebou uvedených bodech souhlasím. Choreografie není top, to je opravdu vidět. Kostýmy hodnotit nedokážu, ale celkově výprava není špatná. Nejvíc si ale všímám scénáře, protože mě vždycky zajímá příběh. I mě přišly první díly trochu přitažené za vlasy, ale postupně se to zlepšilo. Jinak ale ...
od Wladislaus
20 srp 2025 23:56
Jump to forum
Jump to topic

Re: Hunyadi Vzestup havrana

Částečně beru zpět můj povzdech, že většina postav je napsaných špatně. Po zhlédnutí všech dosavadních 8 epizod mi přijde vývoj některých z nich už celkem dobrý. Celjský je podle mě dokonce lepší postava, než třeba Malíček ve Hře o trůny. Maďaři díky novým studiům vyfoukli České republice v poslední...