Nalezeno 40 výsledků hledání

Return

od palo satko
28 dub 2025 15:30
Jump to forum
Jump to topic

Esej o emailoch na Svätoštefanskej korune

Esej o emailoch na Svätoštefanskej korune Pár definícií na úvod: Ako nazvať korunu? Čo sú emaily? Prečo práve táto koruna? Dnes sa používa pre korunovačnú korunu uhorských kráľov niekoľko názvov: Maďarská koruna, Uhorská koruna, Svätá koruna alebo Svätoštefanská koruna. Ja som si vybral termín Sväto...
od palo satko
19 čer 2025 07:29
Jump to forum
Jump to topic

Re: Tvář středověké bitvy

V madarskej telke vysielali serial (zatial prvu seriu) Rise of the Raven o Janovi Hunyadim. https://www.imdb.com/title/tt15373664/ Su tam zobrazene bitky s Turkami od čias cisara Žigmunda až do Hunyadiho smrti. Da sa stiahnut v madarčine a aj česke titulky sa daju najsť a su tam aj byvali husiti, kt...
od palo satko
23 čer 2025 17:22
Jump to forum
Jump to topic

Re: Sámo - náš největší panovník

Z wiki: V roku 629 kráľ Dagobert navrhol vyhostenie všetkých Židov, ktorí neprijali kresťanstvo. Od jeho vlády až po vládu Pipina Krátkeho sa o Židoch nenašla žiadna zmienka . Židia na druhej strane naďalej žili a prosperovali na území dnešného južného Francúzska , vtedy známeho ako Septimánia a záv...
od palo satko
24 čer 2025 15:21
Jump to forum
Jump to topic

Re: Zajímavé odkazy - kroniky, manuskripta...

Netušim, či to tu je, ale tu je web kde sa nachadzaju listy písane dôležitymi ženmi stredoveku : Epistolæ: Medieval Women's Letters https://epistolae.ctl.columbia.edu/ Samozrejme su tam česke aj uhorske autorky. napr. Aneška Česká, kralovna Konstancia, Kunhuta Švabska, Alžbeta Kumanska, Efrosyna Kyj...
od palo satko
26 čer 2025 08:26
Jump to forum
Jump to topic

Re: Pivo

Pred časom vyšla kniha autorky Tate Paulette, In land of Ninkasi - a history of beer in ancient Mesopotamia. Ešte som ju nečital ale od autorky existuje staršia študia pristupna za paywallom Inebriation and the early state: Beer and the politics of affect in Mesopotamia https://www-1sciencedirect-1c...
od palo satko
30 čer 2025 07:57
Jump to forum
Jump to topic

Re: Etnogeneze Velké Moravy

Profesora Lyseho poznam osobne a je to pedant dbajuci na použivanie faktov a kritickom hodnoteni zdrojov. Ale tiež sa pridal k tym, ktori maju pochybnosti o "štatnosti" Velkej Moravy, kedže namala ražbu vlastnych minci. Je to taky dost čudny agument, lebo to by sme museli zo zoznamu štatov...
od palo satko
07 črc 2025 09:41
Jump to forum
Jump to topic

Uvaha, že platidlom mohli byt sekerovite hrivny je taka "po ruke". Maju v podstate štandartny tvar, vahu a nachadzaju sa v dosť velkom počte. Lenže, Slovania poznali a vyrabali železo, ktore sa nasledne spracovalo na požadovany vyrobok. Ak oddelite železo od rudy dosanete z pece celkom nep...
od palo satko
07 črc 2025 10:27
Jump to forum
Jump to topic

Tieto prepočty sice nie su pre Velku Moravu, ale pre dobu tesne po jej zaniku: Existuje študia „Deo odibilis gens Hungarorum“ oder „auxilium Domini“ – Die Ungarn und die christliche Welt im 10. Jahrhundert , od autorov Gyöngyvér Bíró a Péter Langó, ktory vyšiel spolu s inými v špecialnom zborniku Ra...
od palo satko
22 črc 2025 16:58
Jump to forum
Jump to topic

Re: Pôvod Arpádovcov

Ešte raz opakujem nema žiadne morfemy. Je to meno zapisane byzantskym zlatnikom, ktorý mu absolutne nerozumel a bral ho ako jedno slovo, lebo tak mu to nariadil cisar, ktory to meno vedel od svojích diplomatov, ktory z Gejzom jednali o mieri. Či mu ho povedali ustne, alebo mu predložili nejaku sprav...
od palo satko
28 črc 2025 08:09
Jump to forum
Jump to topic

Hunyadi Vzestup havrana

Dnes 28.6.2025 začína Česka televizia vysielat madarsko-medzinarodny serial Vzostup havrana - prvú seriu. Je to dramaticky opis života uhorskeho politika a vojvodcu Jána Hunyadiho od jeho detstva až po smrt a hlavnu napln deja tvorí jeho boj s Turkami pri ochrane Uhorského kralovstva. Serial zabera ...
od palo satko
28 črc 2025 10:09
Jump to forum
Jump to topic

Hradiská – svedkovia dávnych čias II

Som priaznivcom združenia Hradiska, spolku ludi, ktorych zaujimaju a aktivne sa podielaju na vyskume a propagacii najmä slovanskych hradisk na Slovensku. Združenie vydalo dva zborníky. Ten druhy je teraz volne pistupny a je ho možne stiahnut na linku https://www.academia.edu/143113177/HRADISK%C3%81_...
od palo satko
30 črc 2025 11:37
Jump to forum
Jump to topic

Re: Krátké představení

Dobry den, volam sa Palo Satko aj mi skoro 70. Ako desatrčny som za vlastne nasporene peniaze kupil Zamarovskeho Objavenie Tróje v roku 1967 a u ma to "nepustilo". Aj napriek tomu, že som sa živil ako strojar a namažer, tak dejiny, vojenstvo a umenie sa stali mojou celoživotnou mániou. Trp...
od palo satko
04 srp 2025 11:05
Jump to forum
Jump to topic

Geneticky profil Béla (okolo 1245 – 1272), vojvoda Bosny a Macsó.

Vyšla študia o komplexnom výskume pozostatkov vojvodu Bélu, vnuka uhorského kraľa Bélu IV. Jeho otcom bol Rostislav z rodu ruských Rurikovcov a knieža Haliča a matkou uhorská princezná dcéra Bélu IV. Anna. Tu som skopíroval krátky historicky rámec vojvodu zo štúdie: Béla (okolo 1245 – 1272), vojvoda...
od palo satko
06 srp 2025 09:12
Jump to forum
Jump to topic

Spečený val

Spečený val. Tato časť fóra sa zaoberá dejinami aj ranného stredoveku a tzv. sťahovaním národov. A práve sťahovanie národov z nášho regiónu, zo Slovenska ma začiatok spojený s unikátnou stavbou. Na Slovensku sa nachádza záhadný objekt zvaný Spečený val alebo aj „slovensky čínsky“ múr. Zaoberali sa n...
od palo satko
10 srp 2025 09:21
Jump to forum
Jump to topic

Re: Slovanské osídlení Čech a Moravy: České a Moravské kmeny

V tzv. Temnom storoči (900 až 1000) a ranne dejiny Uhorska su podobne dnešnej Ficovej politike "na všetky svetove strany. :D Niekde na začiatku bolo vraj spojenectvo Čechov a starych Madarov pri zničeni moravskej vladnucej dynastie a po dočasnom nepriatelstve v časoch bitky na rieke Lech sa vra...
od palo satko
20 srp 2025 10:39
Jump to forum
Jump to topic

Prečo Belo klamal pápežovi?

Súčasný morálny človek vyznáva zásadu, že klamať sa nemá a k nevere sa netreba priznať. Výnimku majú politici, lebo klamstvo je ich spôsob obživy. Dokonca politici v Taliansku a Francúzsku nielenže klamú, ale sa pre zvýšenie preferencií aj priznávajú k nevere. Lenže veriaci politici by nemali klama...
od palo satko
26 srp 2025 09:23
Jump to forum
Jump to topic

Re: Hunyadi Vzestup havrana

Mne ako Slovakovi samozrejme vadil čudesne narabanie českého dabingu s pojmami Madar a Uhor. Hned na začiatku som tu dal citat prihovoru Hunyadiho pred bitkou pri Varne, ked vojvoda vravi o "synoch malych narodov" a česky dabing natvrdo povie že tam su len Madari. Pritom aj anglicke titulk...
od palo satko
26 srp 2025 11:24
Jump to forum
Jump to topic

Re: Hunyadi Vzestup havrana

U stradovekych kralovstiev je dosť nevhodne uplatnovať narodny princíp a pri Uhorskom kralovstve je to zložite ešte viac. Pôvodny normatív, že prišlo polmiliona Madarov a všetkych si podmanili alebo vyhubili je blabol, ktory vyvratila archeologia a genetika. Vyskum pohrebisk v Zalavare, Vyšehrade, S...
od palo satko
30 srp 2025 09:45
Jump to forum
Jump to topic

Re: Geneticky profil Béla (okolo 1245 – 1272), vojvoda Bosny a Macsó.

To pohrebište bolo vo vnutri korunovačneho chramu ako bol zničeny a neskôr preskumany je tu: Turecký historik Mustafa Dzelalzade sa v roku 1543 zúčastnil obliehania a dobytia Sekesfehérváru v sprievode Sülejmana Veľkolepého. Na katedrálu spomínal takto: „Starý kostol, ktorý slúžil ako miesto odpočin...
od palo satko
02 zář 2025 17:52
Jump to forum
Jump to topic

Re: Zvláštnosti Uhorského kráľovstva

Naš Vojensko historicky ustav vydal Pramene k vojenskym dejinam Slovenska. V jednej časti su aj darovacie listiny Belu IV a spol..
https://www.vhu.sk/vysledky-vyhladavani ... ch=Pramene
obdobie ktore Vas zaujima je v časti Pramene k vojenským dejinám Slovenska I/2 je to volne stiahnutelne v pdf.